Koklear sinir anomalilerinde elektriksel uyarılmış işitsel beyin sapı yanıtları ve işitsel-sözel performansın değerlendirilmesi
Evaluation of electrically evoked auditory brainstem responses and auditory–verbal performance in cochlear nerve anomalies
- Tez No: 985034
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA SENNAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Koklear implant, işitsel beyin sapı implantı, koklear sinir anomalisi, elektriksel uyarılmış işitsel beyin sapı yanıtları, işitsel-sözel performans, Cochlear implant, auditory brainstem implant, cochlear nerve deficiency, electrically evoked auditory brainstem reponses, auditory-verbal performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, koklear sinir (KS) anomalisi tanılı işitsel implant kullanıcısı çocuklarda elektriksel uyarılmış işitsel beyin sapı yanıtlarının (eABR) ve işitsel-sözel performansın değerlendirilerek, bireyselleştirilmiş rehabilitasyon stratejilerini belirlemektir. Çalışmaya 2-18 yaş aralığında, KS anomalisi tanılı veya normal KS'ye sahip toplam 44 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılar, koklear implant (Kİ) ve işitsel beyin sapı implantı (İBİ) modalitelerine göre gruplandırılmıştır. Unilateral Kİ, bilateral Kİ, bimodal Kİ/İBİ ve unilateral/bilateral İBİ kullanıcısı 38 çocuk çalışma gruplarını; normal koklea ve normal KS'ye sahip unilateral/bilateral Kİ kullanıcısı 6 çocuk ise Kontrol Grubu'nu oluşturmuştur. Katılımcıların işitsel-sözel performansları CAP (Categories of Auditory Performance), SIR (Speech Intelligibility Rating) ve MAIS Meaningful Auditory Integration Scale) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca Kİ cerrahisi geçiren tüm kulaklar KS yapısına göre normal KS, hipoplazik KS (KS1), zor seçilebilen KS (KS2), aplazik KS (KS-) ve ortak KVS (KVS+) olmak üzere gruplandırılmış, eABR parametreleri incelenerek dalga morfolojileri skorlanmıştır. KS anomalisi tanılı grupların işitsel-sözel performansları normal KS'ye sahip Kontrol Grubu'na kıyasla anlamlı derecede düşüktür (p<0,05). KS yapısına göre oluşturulan gruplarda ise, Normal KS Grubu ve KS1 Grubu'nun eABR skorları ve diğer parametreler açısından KS2 Grubu, KS- Grubu ve KVS+ Grubu'na üstün olduğu saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca, Kİ kullanıcılarında apikal elektrotlardan elde edilen eABR yanıtlarının morfolojik olarak daha belirgin ve eşik düzeylerinin daha düşük olması, bu bölgenin stimülasyon açısından potansiyel avantaj sağlayabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, KS yapısındaki farklılıkların hem işitsel-sözel performans hem de elektrofizyolojik yanıtlar üzerinde doğrudan etkiye sahip olduğu ortaya konmuştur. Bu çalışmanın bulguları, işitsel implant kullanıcılarında KS yapısının cerrahi karar ve postoperatif rehabilitasyon süreçlerinde güçlü bir prognostik faktör olduğunu desteklemektedir. Çalışmamızda geliştirilen eABR sınıflaması, KS anomalisi tanılı işitsel implant kullanıcılarının objektif olarak değerlendirilmesine olanak tanıyarak, postoperatif bireyselleştirilmiş rehabilitasyon ve klinik karar süreçlerine önemli katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate electrically evoked auditory brainstem responses (eABR) and auditory-verbal performance in children with cochlear nerve (CN) deficiency who use auditory implants, in order to determine individualized rehabilitation strategies. A total of 44 participants (aged 2–18 years) with CN deficiency or normal CN were included in the study. Participants were grouped according to their cochlear implant (CI) and auditory brainstem implant (ABI) modalities. Thirty-eight children who were unilateral CI, bilateral CI, bimodal CI/ABI, and unilateral/bilateral ABI users formed the study groups, while six children with normal cochleae and normal CN who were unilateral/bilateral CI users constituted the Control Group. Participants' auditory-verbal performance was assessed using the CAP (Categories of Auditory Performance), SIR (Speech Intelligibility Rating), and MAIS (Meaningful Auditory Integration Scale). Furthermore, all ears that underwent CI surgery were categorized based on CN structure as normal CN, hypoplastic CN (CN1), hardly visible CN (CN2), aplastic CN (CN-), and common cochleovestibular nerve (CVN+); eABR parameters were examined, and wave morphologies were scored. Auditory-verbal performance in the groups with CN anomalies was significantly lower compared to the Control Group with normal CN (p<0,05). In the groups formed according to CN structure, the Normal CN Group and the CN1 Group were found to be superior to the CN2 Group, the CN- Group, and the CVS+ Group in terms of eABR scores and other parameters (p<0,05). Additionally, the morphologically clearer eABR responses and lower threshold levels obtained from apical electrodes in CI users suggest that this region may offer a potential advantage for stimulation. In conclusion, it was established that differences in CN structure have a direct impact on both auditory-verbal performance and electrophysiological responses. The findings of this study support that CN structure is a strong prognostic factor in the surgical decision and postoperative rehabilitation processes of auditory implant users. The eABR classification developed in our study will enable the objective evaluation of auditory implant users with CN anomalies, thereby making a significant contribution to postoperative individualized rehabilitation and clinical decision-making processes.