COVİD-19 geçirmiş bireylerde işitsel beyin sapı yanıtlarının değerlendirilmesi
Evaluation of auditory brainstem responses in individuals after COVİD-19
  1. Tez No: 742220
  2. Yazar: MERVE BENGİSU BAŞYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM ŞAHİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Nöroloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, İşitsel beyin sapı yanıtları, LS-CE-Chirp ABR, SARS-CoV-2, Auditory brainstem responses (ABR), Covid-19, LS-CE-Chirp, SARS-CoV-2
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, odyolojik değerlendirme için objektif bir test olarak kullanılan işitsel beyin sapı yanıtlarında (ABR) Covid-19'un etkisi araştırılmıştır. Bu tez çalışması, normal işitmeye sahip Covid-19 geçiren, yaş aralığı 17-45 olan bireylerde, işitmelerinin beyin sapı seviyesinde etkilenip etkilenmediğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, Covid-19 geçiren çalışma grubunda 30 ve hastalığı geçirmeyen kontrol grubunda 30 olmak üzere toplam 60 gönüllü birey katıldı. LS-CE-Chirp uyaran ile 80 dB nHL şiddetinde, ABR ölçümlerinde elde edilen işitsel beyin sapı yanıtlarının latans ve amplitüd değerleri iki grup arasında karşılaştırılmıştır. ABR testinde I., III. ve V. dalgaların latans değerleri, I-III, III-V ve I-V interpik latans değerleri, I., III. ve V. dalgaların amplitüdleri ve V/I amplitüd oranı parametreleri değerlendirilmiştir. Çalışma grubu ile kontrol grubu arasında bakılan parametreler arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde bir farklılık gözlenmedi (p>0.05). Anlamlı farklılık gözlenmemesine karşın çalışma grubundaki bazı dalgaların amplitüdlerinde kontrol grubuna oranla daha düşük sonuçlar elde edilmiştir. Böylece ileride yapılacak araştırmalarda; farklı yaş popülasyonlarının olduğu, hastalığın çeşitli klinik tablolarına yer verildiği ve örneklem sayısının daha fazla olduğu çalışmalara yer verilirse farklı sonuçların elde edilebileceği düşünülmüştür. Sonuç olarak literatürde, Covid-19 geçiren bireylerde işitsel beyin sapı yanıtlarının değerlendirildiği daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The effect of Covid-19 on ABRs which are used as objective tool for audiological evaluation, investigated in this study. This thesis study aimed to investigate the effect of Covid-19 on the auditory brainstem responses of individuals with the age range of 17-45 and no history of hearing loss. A total of 60 participants, 30 in the study group with a history of Covid-19 and 30 in the control group who had no history of Covid-19, attended the study. Latency and amplitude values obtained in the ABR measurements with LS-CE-Chirp stimulus at 80 dB nHL were compared between the two groups. Latency and amplitude of I, III and V waves, I-III, III-V and I-V interpeak latencies, and the V/I amplitude rate parameters were evaluated in ABR test. There was no statistically significant difference observed on parameters that compared between the study group and the control group (p>0.05). Although no significant difference was found, lower amplitude values were detected in the study group compared to the control group. In the future, studies with different age populations, with various clinical manifestations of the disease and with a larger sample size might lead to different results in terms of ABRs. In conclusion, further research evaluating auditory brainstem responses in individuals who had Covid-19 are needed in the current literature.