Serum irrigasyonlu radyofrekans ablasyon yönteminin atriyal natriüretik peptit ve hemodinami üzerine etkileri
Effect of serum irrigation radiofrequency ablation technique on atrial natriüretic peptide and hemodynamıcs
- Tez No: 193128
- Danışmanlar: DOÇ. HAŞİM ÜSTÜNSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Natriüretik, Ablasyon, Atriyal fibrilasyon, Natriüretic, Ablation, Atrial fibrillation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZETSERUM RR GASYONLU RADYOFREKANS ABLASYON YÖNTEM N NATR YAL NATR ÜRET K PEPT T VE HEMOD NAM ÜZER NE ETK LERDr.Celalettin KAYIRANUzmanlık Tezi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim DalıTez Yöneticisi: Doç. Dr. Haşim ÜSTÜNSOYAralık- 2006, 87 sayfaSerum irrigasyonlu radyofrekans ablasyon(SIRFA) yöntemi atriyalfibrilasyonun (AF) cerrahi tedavisinde etkinliği %80-90 oranlara ulaşmış olarakkullanılmaktadır. SIRFA yönteminin atriyal natriüretik peptid ve hemodinami üzerineetkisi araştırıldı.Gereç ve yöntem: Mayıs 2005 ile Nisan 2006 tarihleri arasında kliniğimizdeSIRFA (Cardioblate TM. Medtronic) uygulanan 22 hasta (15'i kadın, 7'i erkekortalama yaş 43 ±11) ile SIRFA uygulanmayan normal sinüs ritmindeki 30 hasta(19'u kadın,11 erkek ortalama yaş 38,5±10) karşılaştırıldı. Efor kapasiteleri NewYork Heart Assocition'a göre sınıflandırıldı.Hastaların pre-operatif ve post-operatif plazma atriyal natriüretik peptid(ANP)düzeyleri ölçüldü. Hemodinamik parametreler karşılaştırıldı. Post-operatif erkendönem transtorasikekokardiyografik parametreler izlendi. Mann-Whitney U ve ki-karetestleri istatiksel analizleri yapıldı.Bulgular: TTEko pre-operatif karşılaştırılmasında çalışma grubunda mitralkapak gradientinde anlamlı fark saptandı. Post-operatif ANP plazma düzeyi çalışmagrubunda yüksek kaldığı ve beşinci günde plazma düzeyinin artışa eğilimi bulundu.Hemodinamik parametrelerden post-operatif ikinci gün sağ atriyum basıncı ve post-operatif ilk üç gün idrar çıkışı,inotrop ve diüretik kullanımı dışında ki parametrelerdeanlamlı fark tespit edilmedi.Sonuç: Serum irrigasyonlu radyofrekans ablasyon AF cerrahisine etkinliğininyanı sıra plazma ANP düzeylerine ve hemodinamiye post-operatif erken dönemdeolumsuzluğa sebep olmamaktadır. SIRFA'nın ANP'e üzerine etkisinde metaboliketkileri de göz önüne alınabilir. zlemde ANP plazma düzeylerinin erken dönemdençok, orta ve uzun dönemde ölçümlerini içeren çalışmalar faydalı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEFFECTS OF SERUM IRRIGATION RADIOFREQUENCY ABLATION TECHNIQUE ONATRIAL NATRIURETIC PEPTIDE AND HEMODYNAMICSDr.Celalettin KAYIRANSpeciality Thesis, Cardiovascular Surgery DepartmentThesis Supervisor: Doç. Dr. Haşim ÜSTÜNSOYDecember-2006 pages, 87Background: In the recent years, serum irrigation radiofrequency ablationtechnique has been used for the surgical treatment of atrial fibrillation (AF) with %80-90 efficiency. The effects of SIRFA technique on atrial natriuretic peptides andhemodynamics was investigated.Materials and methods: Between May 2005 and April 2006, 22 patients (15females, 7 males; average age 43±11) that have undergone SIRFA (Cardioblate TM.Medtronic Minneapolis- U.S.A.) treatment and 30 patients (19 females,11 malesaverage age 38,5±10) with normal sinus rhythms that haven?t undergone the SIRFAtreatment were accepted to our hospital for the study. Their effort capacities havebeen classified according to the New York Heart Association. Patients? pre-operativeand post-operative plasma atiral natriuretic peptide (ANP) levels were measured.Plasma ANP and hemodynamic parameters were compared with the controlgroup.Early post-operative transthoratic echocardiographic parameters werecompared. Mann-Whitney U, chi-square tests were performed for statistical analysis.Results: Pre-operative TTEko comparison revealed a significant difference inthe mitral valve gradient for the test group. Post-operative plasma ANP level wasfound to stay high in the test group and plasma levels inclined to rise in the fifth day.Other than right atrium in the second post operative day, urine output in the first,second, third days, using inotropic drugs and diüretics no other significant differenceswere detected in hemodynamic parameters.Conclusions: Along with its effectiveness in AF surgery, serum irrigationradiofrequency ablation does not have negative effects on plasma ANP levels andhemodynamics in early post-operative period. Metabolic effects can be also takeninto consideration in ANP level follow-ups. Studies that will include mid- and longterm plasma ANP level measurements rather than early period measurements mightbe more useful in following.