Akut pulmoner tromboembolili hastalarda kardiyak biyomarkerların (troponin,myoglobin,beyin natriüretik peptid)prevalansı,sağ ventrikül disfonksiyonu ile ilişkisi ve prognostik değeri
Prevalance and prognostic significance of elevated cardiac biomarkers (troponin,myoglobin and brain natriuretic peptid) in patients with acute pulmonary thromboembolism, and their relationship with right ventricular dysfunction
- Tez No: 193143
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN GÜNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut pulmoner tromboemboli, sağ ventriküldisfonksiyonu, artmış kardiak biyomarkerların.93, Acute pulmonary thromboembolism, right ventriculardysfunction, elevated cardiac biomarkers95
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZETAKUT PULMONER TROMBOEMBOLİLİ HASTALARDA ARTMIŞKARDİAK BİYOMARKERLARIN (TROPONİN, MYOGLOBİN VE BEYİNNATRİÜRETİK PEPTİT) PREVALANSI, SAĞ VENTRİKÜLDİSFONKSİYONU İLE İLİŞKİSİ VE PROGNOSTİK DEĞERİPulmoner tromboembolili (PTE) hastalarda prognoz belirlemede ve tedaviseçiminde hemodinamik durum ve sağ ventrikül disfonksiyonu (RVD) çokönemlidir. Özellikle masif PTE tanısında sağladığı önemli ipuçları nedeniyleekokardiyografi (EKO) önem kazanmıştır. Çalışmamızda PTE'de EKO'ya alternatifolarak artmış kardiyak biyomarkerlarin RVD ile ilişkisi ve prognostik değeriaraştırıldı.Çalışmamıza PTE tanısı kesinleşen 50 ardışık hasta alındı. Başvuru anında vehastaneye yattıktan sonra 8. ve 24. saatlerde, serum cTnI, BNP ve MYG düzeyleriölçüldü. Muhtemel RVD'yi tespit etmek amacı ile başvuru anında bütün hastalaraEKO yapıldı. Hastalar hastane mortaliteleri, önemli hastane komplikasyonları ve 6aylık mortalite oranları bakımından takip edildi.Çalışmaya alınan hastaların %56'sında cTnI, %76'sında BNP ve %46'sındaMYG yüksekliği saptandı. Ayrıca %50 hastada RVD saptandı. Hastaların %30'un dakardiyojenik şok, mekanik ventilasyon gereksinimi gibi önemli komplikasyonlardan92en az biri gelişti. Bu hastaların %46'sı hastane öldü. Artmış cTnI ve BNP ile RVDarasında anlamlı bir ilişki saptanırken, MYG yüksekliği ile RVD arasındaki ilişkianlamlı bulunmadı. Artmış cTnI ve MYG konsantrasyonu ile hastane mortalitesiarasında anlamlı ilişki bulunurken, artmış BNP seviyesi ile hastane mortalitesiarasındaki ilişki anlamlı değildi. Ancak önemli hastane komplikasyonları ile artmışcTnI, MYG ve BNP arasındaki ilişki anlamlı idi. Değerlendirilen bir çok parametrearasında, sadece artmış cTnI seviyesinin hastane mortalitesi, önemli hastanekomplikasyonları ve 6 aylık mortaliteyi öngörmede güçlü bir bağımsız değişkenolduğu saptandı.Sonuç olarak artmış kardiyak biyomarkerlerin RVD'yi gösterdiğini, hastanemortalitesi dahil önemli hastane komplikasyonlarını göstermede önemli prognostikfaktörler olduklarını bulduk. Kardiyak biyomarker yüksekliği saptanan hastalarınmasif PTE açısından yakından takip edilmesi ve trombolitik tedavi açısındandeğerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPREVALANCE AND PROGNOSTIC SIGNIFICANCE OF ELEVATEDCARDIAC BIOMARKERS (TROPONIN, MYOGLOBIN AND BRAINNATRIURETİC PEPTIDE) IN PATIENTS WITH ACUTE PULMONARYTHROMBOEMBOLISM, AND THEIR RELATIONSHIP WITH RIGHTVENTRICULAR DYSFUNCTIONHemodynamic status and right ventricular dysfunction (RVD) are veryimportant in determining prognosis and choice of treatment in patients withpulmonary thromboembolism (PTE). Due to the critical data provided,echocardiography (ECHO) has got significance particularly in the diagnosis ofmassive pulmonary embolism. In our study, we have investigated the relationshipbetween increased cardiac biomarkers and RVD, as an alternative to ECHO, and theirprognostic value in patient with PTE.Fifty consecutive patients with confirmed acute PTE were included in thestudy. At the admission and 8th and 24th hour after hospitalization, serum cTnI andBNP and MYG levels were measured. ECHO was performed in all patients at thetime of admission to detect possible RVD. All patients were followed up in terms ofthe hospital mortality, major hospital complications and 6-month mortality rates.Fifty-six percent of the patients had elevated cTnI, 76% of patients hadelevated BNP, and 46% patients had elevated MYG. Besides, RVD was detected in50% of the patients. Thirty percent developed at least one of the major complications94such as cardiogenic shock and need for mechanical ventilation. Forty-six percent ofthese patients died during their hospital stay. While significant relationship betweenthe elevated cTnI and BNP levels, and RVD were detected, there was no significantrelationship between the elevated MYG and RVD. While the relationship betweenelevated cTnI and MYG concentrations and hospital mortality is significant, therewas no relationship between the increased BNP and hospital mortality. However, therelationship between the increased cTnI, BNP and MYG levels, and major hospitalcomplications were significant. Among the multiple parameters evaluated, onlyelevated cTnI level was found as a powerful independent predictor of hospitalmortality, major hospital complications and 6-month mortality.As a result, we found that increased cardiac biomarkers indicated RVD andthey were important prognostic factors for major hospital complications includinghospital mortality. We think that all patients with elevated cardiac biomarker levelsshould be followed closely in terms of massive PTE, and should be evaluated forthrombolytic treatment