Pulmoner tromboembolide erken mortalite risk sınıflamasına göre toraks bilgisayarlı tomografi bulguları ve kısa dönem prognoza etkisi
Evaluation of thoracic CT findings based on early mortality risk stratification in pulmonary thromboembolism and their association with short-term prognosis
- Tez No: 944853
- Danışmanlar: PROF. DR. EYLEM SERCAN ÖZGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Pulmoner Tromboemboli, Bilgisayarlı Tomografi, Erken Mortalite Riski, Prognoz, Acute Pulmonary Thromboembolism, Computed Tomography, Early Mortality Risk, Prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Akut pulmoner tromboemboli (PTE), asemptomatik klinik seyirden erken dönemde yüksek mortaliteye kadar değişen klinik tablolara yol açan önde gelen kardiyovasküler hastalıklardandır. Hastalarda tanı sonrası prognozların zaman kaybetmeden değerlendirilmesi ile tedavi seçeneklerinin belirlenmesi hayati önem arz etmektedir. Çalışmadaki amacımız tanı amacıyla kullanılan toraks bilgisayarlı tomografide (BT) görülen kardiyak ve vasküler değişiklik bulgularını transtorasik ekokardiyografide saptanan bulgularla karşılaştırmak, erken mortalite risk sınıflamasındaki gruplarda dağılımına bakmak, hastane yatış süresi ve hasta sonlanımı ile ilişkisini değerlendirmektir. Çalışmamız 01/01/2018 ile 01/03/2024 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine polikliniklerden veya acil servisten başvuran yada yataklı servisler veya yoğun bakımda yatmakta iken kontrastlı toraks bilgisayarlı tomografi ile akut PTE tanısı alan ve transtorasik ekokardiyografisi (TTE) yapılan, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından tanı ve tedavi süreci yürütülen, 18 yaş üstü, 399 hasta ile retrospektif olarak yapılmıştır. Toraks BT'deki görüntülerden sağ ventrikül sol ventrikül uzunluk oranı (RV/LV), sağ ve sol atriyum uzunluğu, interventriküler septumun (İVS) şekli, pulmoner arter (PA) çapı, pulmoner arter çapının aort çapına oranı (PA/A), vena cava inferior (VCI) kontrast geçişi ve VCI çapı ölçülerek, bu parametrelerin erken mortalite risk sınıflamasındaki gruplarda dağılımları, hastane yatış süresi, yoğun bakım yatışı, hasta sonlanımı ile ilişkisi ve BT'deki RV/LV, sağ atriyum dilatasyonu, sol atriyum dilatasyonu, PA/A ve VCI kontrast geçişi ile bu parametrelerin TTE'deki sağ boşluk, sol boşluk, sistolik pulmoner arter basıncı (sPAB) ile ilişkisi değerlendirildi. BT'de bakılan parametrelerden sol atriyum dilatasyonu varlığının, hastane içi mortalitesi olan grupla olmayan grup arasında, 1 aylık mortalitesi olan grupla olmayan grup arasında ve 3 aylık mortalitesi olan grupla olmayan grup arasındaki farkı anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (sırasıyla p=0,021, p=0,021 ve p=0,009). Koroner arter kalsifikasyonu varlığının, hastane içi mortalitesi olan grupla olmayan grup arasında, 1 aylık mortalitesi olan grupla olmayan grup arasında ve 3 aylık mortalitesi olan grupla olmayan grup arasındaki farkı anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (sırasıyla p=0,003, p=0,001 ve p29 mm, VCI kontrast geçişi, VCI çapı >2,4 cm ve koroner arter kalsifikasyonu varlığı yoğun bakım yatışı olanlarda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0,001, p=0,001, p 29 mm olan bireylerin oranı,“yüksek”ve“orta-yüksek”risk gruplarında diğer gruplara göre anlamlı düzeyde daha yüksektir (p2,4 cm olan hastaların oranı“düşük”risk grubunda diğer gruplara göre anlamlı şekilde daha düşük bulunmuştur (p2,4 cm olan grupta VCI çapı ≤ 2,4 cm olan gruba göre (p=0,0048), sol atriyum dilatasyonu olmayan grupta olan gruba göre (p=0,029), VCI'de kontrast geçişi izlenen hastalarda izlenmeyen hastalara göre anlamlı düzeyde daha uzun bulunmuştur (p=0,004). Sonuç olarak akut PTE'li hastalarda tanı amacıyla çekilen toraks BT'de saptanan vasküler ve kardiyak değişiklik bulguları, yoğun bakım yatış takibinin gerekliliğinin belirlenmesine, prognoz tayinine ve mortalite risk sınıflaması sürecine yönelik fayda sağlayabilir ancak bu konuda daha geniş çaplı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Acute pulmonary thromboembolism (PTE) is one of the leading cardiovascular diseases, presenting with a wide spectrum of clinical manifestations ranging from an asymptomatic course to high early mortality. Timely evaluation of prognosis following diagnosis and prompt determination of appropriate treatment strategies are of vital importance. The aim of this study is to compare cardiac and vascular alterations observed on thoracic computed tomography (CT), which is commonly used for diagnostic purposes, with findings obtained via transthoracic echocardiography (TTE); to analyze their distribution across early mortality risk stratification groups; and to evaluate their relationship with hospital length of stay and patient outcomes. This retrospective study included 399 patients over the age of 18 who were diagnosed with PTE via contrast-enhanced thoracic CT between January 1, 2018, and March 1, 2024, at Mersin University Faculty of Medicine Hospital. Patients were either referred from outpatient clinics or the emergency department, or were hospitalized in inpatient wards or intensive care units at the time of diagnosis. All patients underwent TTE, and both diagnosis and treatment processes were managed by the Department of Chest Diseases at Mersin University Faculty of Medicine. From thoracic CT images, the following parameters were evaluated: right-to-left ventricular diameter ratio (RV/LV), right and left atrial diameters, interventricular septal (IVS) morphology, pulmonary artery (PA) diameter, pulmonary artery-to-aorta diameter ratio (PA/A), the presence of contrast reflux in the inferior vena cava (IVC), and IVC diameter. These parameters were analyzed in relation to early mortality risk stratification groups, hospital length of stay, intensive care unit admission, and patient outcomes. Furthermore, associations between CT-derived findings (RV/LV ratio, right atrial dilatation, left atrial dilatation, PA/A ratio, and IVC contrast reflux) and TTE-derived parameters (right and left heart chamber dimensions and systolic pulmonary artery pressure (sPAP) were evaluated. Among the CT parameters evaluated, the presence of left atrial dilatation was found to be significantly more frequent in patients with in-hospital mortality, 1-month mortality, and 3-month mortality compared to those without mortality (p=0.021, p=0.021, and p=0.009, respectively). Similarly, the presence of coronary artery calcification was significantly more frequent in patients with inhospital mortality, 1-month mortality, and 3-month mortality than in those without (p=0.003, p=0.001, and p29 mm, IVC contrast reflux, IVC diameter >2.4 cm and coronary artery calcification were all significantly more common in patients who required intensive care unit admission (p=0.001, p=0.001, p29 mm was significantly higher in the“high”and“intermediate-high”risk groups compared to the other groups (p2.4 cm were significantly less frequent in the“low”risk group compared to other groups (p2.4 cm on CT compared to those with an IVC diameter ≤2.4 cm (p=0.0048), in patients with left atrial dilatation compared to those without (p=0.029), and in patients with IVC contrast reflux compared to those without reflux (p=0.004). In conclusion, vascular and cardiac alterations detected on thoracic CT performed for diagnostic purposes in patients with acute pulmonary thromboembolism may contribute to the assessment of intensive care unit 11 admission needs, prognostic evaluation, and mortality risk stratification. However, larger-scale prospective studies are needed to further validate these findings.