Farkli ziplama koşullarinin kadin ve erkek bacak sertliği üzerine etkisi
- Tez No: 193146
- Danışmanlar: DOÇ.DR. S. UFUK YURDALAN, DR. KENNETH MEIJER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: leg stiffness, gender, frequency, added mass, hopping test
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET?FARKLI ZIPLAMA KOŞULLARININ KADIN VE ERKEKBACAK SERTL Ğ ÜZER NE ETK S ?Fzt. Elkland DEM RBÜKENAmaç : Sertlik nöromuskuler sistemin düzenlenmiş bir özelliğidir. Bu çalışmada,nöromuskuler sistemin bütün davranışlarını test ederek oluşacak karmaşıklığı önlemekiçin nöromuskuler sistemin davranışlarını niteledirici bir parametre olarak SERTL Közelliği kullanışmıştır. Çalışmanın amacı, ferekans artışı v eek ağırlığın kadın be erkekbacak sertliği üzerine etkisi belirmektedir.Gereç ve Yöntem : Çalışma gruba, yaş aralığı 20 ile 43 olan 22 sağlıklı (11 kadın-11erkek) gönüllüden oluşmaktadır. Olgular kuvvet platformu üzerinde iki ayaklarıüzerinde zıplamışlardır. Tercih edilen frekansta, en hızlı frekansta ve vücut ağırlığının%10 u kadar ek ağırlıkla tercih edilen frekansta zıplama aktivitelerigerçekliştirmişlerdir. F ( yer reaksiyon kuvveti )I fr ( frekans ) ve ct (yer temas süresi)üç farklı zıplama koşulu için ölçülmüştür. L ( bacak uzunluğundaki değişim ) ve kbacak (bacak sertliği ) hesaplanmıştır.Bulgular : Bacak sertliği değerleri frekans artışı ile artarken (p=0.000), ek ağırlıklabacak sertliği değerlerinde değişim görülmemiştir. Erkeklerin bacak sertliği değerliği üçzıplama koşulunda da kadınlarınkinden büyüktür ( p=0.067, güç analizi= 0.454 ).Sonuç Bacak sertliği değerleri artışı ile artar. Ek ağırşığın ise sadece yer temas süresininartışında anlamlı etkisi vardır. Bacak sertliğindeki artışın en önemli sebebi kütlemerkezinin vertical yer değişimindeki anlamlı ölçüde azalmalıdır. Araştırmamızınsonuçlarını farklı klinik değerlendirmerler ve tedavi programlarının geliştirilmesindetemel oluşturacaktır.Anahtar Kelimeler : bacak sertliği, cinsiyet, frekans, ek ağırlık, zıplama testi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT?The Effect of Different Hopping Conditions on Leg Stiffnessof Men and Women?lkşan DEM RBÜKEN,PTPurpose: Stiffness is considered as a regulated property of neuromuscular system. Inthis study, stiffness is used as a parameter to quantify neuromuscular system?s behaviorto avoid the complexities by looking at the overall behavior of NMS. The purpose ofour study was to assess the effect of increase in hopping frequency and added weight onleg stiffness of men and women.Materials and Methods: The study group consisted of 22 healthy subjects (11M-11F)ranged in age from 20 to 43 years. Subjects performed two-legged hopping on a forceplatform. The subjects performed three hopping tasks; preferred, fast as possible andwith added mass of 10% bodyweight. F (ground reaction force), fr (frequency) and ct(ground contact time) was measured in three different hopping conditions. Then L(changes in length of leg) and k leg (leg stiffness) was calculated.Results: Leg stiffness increased with an increase in hopping frequency (p=0.000), whilethe added mass did not change it. The leg stiffness of male subjects was greater thanfemale subjects in three hopping conditions (p=0.067, power=0.454).Conclusion: Leg stiffness increased by increasing frequency and added mass have onlysignificant effect on increase in ground contact time. The most important reason forincreasing leg stiffness is a significant decrease in vertical displacement of COM. It willprovide basic knowledge to select different clinical assessment and treatment programs.