Ankara ili büyükşehir belediyesi merkez itfaiye de çalışan itfaiyecilerin genel sağlık ve beslenme durumlarının saptanması
Determination the general health and nutritional status of firemen who work in central fire brigade of ankara grancity municipality
  1. Tez No: 193145
  2. Yazar: FİGEN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE AKAL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: İtfaiyeci, besin tüketimi, beslenme, şişman
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
vÖZETKüçükF.,Ankaraİli Büyükşehir Belediyesi Merkez İtfaiye'de çalışanitfaiyecilerin genel sağlık ve beslenme durumlarının saptanması, HacettepeÜniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Diyetetik Programı Bilim UzmanlığıTezi, Ankara, 2006. Bu çalışma, Ocak 2001-Temmuz 2002 tarihleri arasındaAnkara İli Merkez İtfaiye'de, yaşları 22-54 arasında 114'ü aktif olarak bizzat yangınve diğer görevlere direkt müdahale eden 94'ü pasif (destek) grubu toplam 208itfaiyeci üzerinde yapılmıştır. İtfaiyeciler 24 saat nöbet, 48 saat istirahat şeklinde 3vardiya nöbetçi ekip olarak çalışmaktadırlar. İtfaiyecilere sosyoekonomikdurumlarını, evde ve itfaiyede beslenme alışkanlıklarını, sağlık durumlarını içeren biranket formu uygulanmıştır. Ağırlık, boy, bel-kalça çevresi gibi antropometrikölçümleri alınmıştır. Rasgele seçilen 30 kişinin kanları alınıp, biyokimyasal vehematolojik analizleri yapılmıştır. İtfaiyecilerin yaş, boy, ağırlık, bel, Bel/Kalça,BKI, vücut-yağ %'si değerleri 38.47±5.33 yıl, 172.74±6.06 cm, 79.7±11.3ï€ kg,91.5±7 .01cm, 0.82±0.03, 26.72±3.54 kg/m2,24.10±4.54 bulunmuştur. Bireylerin %70.7'sinin hafif şişman ve şişman oldukları saptanmıştır. Evde de nöbette dekahvaltıda ve ara öğünlerde çay tercih edilmektedir. Nöbetteyken en çok sevilen etyemeği türü döner, ızgaralar, Arnavut ciğeri olup 3. kap yiyecek ve içecek de yoğurt,ayran, cacık, salata, şerbetli tatlılar, meyve, sütlü tatlılar olmaktadır. İtfaiyecilerin 3günlük besin tüketim ortalamaları değerlendirildiğinde; gruplar arası önemli birfarklılık gözlenmemiştir. Çalışmaya katılan bireylerin %94.7' sinin folattan, % 73.5'inin kalsiyumdan, % 68.3'ünün magnezyumdan yetersiz beslendikleri saptanmıştır.İtfaiyecilere yeterli ve dengeli beslenme konusunda sürekli ve etkin eğitimlerinverilmesinin yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTKüçük F., Determination the general health and nutritional status offiremen who work in Central Fire Brigade of Ankara Grancity Municipality,Hacettepe University, Health Science Institute, MSc Thesis in Dietetics, Ankara,2006. This study was done between the time of January 2001 and July 2002, on the208 firemen who were aged between 22-54, work Ankara Central Fire Briadge. Onehundred forty of the subjects were active worker firemen who interfered to fire andother duties directly, 94 of the subjects were passive worker firemen. Firemen havebeen working as three sentinel team shift like 24 hour shift and 48 hour repose. Thequestionares which included the socio-ecanomic status, nutritional habits at homeand out of home, health status, were aplied to firemen. The antropometricmeasurement like weight, heigth, waist-hip circumference were taken. Biochemicaland hemotological analyzes were done for only 30 subjects who were selectedrandomly. The value of age, height, weight, weist/hip ratio, BMI, percentage of bodyfat of firemen were found 38.47±5.33 year, 172.74±6.06 cm, 79.7±11.3 kg,91.5±7.01 cm, 0.82±0.03, 26.72±3.54 kg/m2, 24.1±4.54. It was determined that 70.7percentage of subjects were overweight and obese. Tea was prefered in breakfast andbetween meals at home or out of home. The most favorite meat meal were döner,grill meats, Arnavut giblets, third plate foods and drinks were yoghurt, ayran, cacık,salad, dessert with sherbet, fruits, milk dessert during shift. When the means of 3days food consumptions were investigated 3 important differences were foundedbetween the groups. It was determinated that 94.7 % of subjects were consumeinsufficient pholate, 73.5 % of subjects were consume insufficient calsium and 68.9% of subjects were consume insufficient magnezium. In conclusion it was found thatgiving continual and forceful education about nutrition will be efficacious forfiremen.Key worlds: Fireman, food consumption, nutrition, obese.