Konak Sağlık Grup Başkanlığı'na bağlı kurumlarda çalışan personelin aile içi şiddetle karşılaşmasının değerlendirilmesi
Evaluating the expose to domestic violence in health workers working in the health district area of Konak
- Tez No: 193155
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPARSLAN ERGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: birinci basamak, sağlık çalışanı, aile içi şiddet, cinsiyet, şiddetuygulayan, Primary care setting, health workers, domesticviolence, gender, perpetrator
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç:Konak Sağlık Grup Başkanlığı(KSGB)'na bağlı kurumlarda çalışanpersonelin kendilerine yönelik aile içi şiddetin(A Ş) sıklığını ve olası etkenleritanımlamak.Yöntem:Bu kesitsel çalışma,birinci basamak çalışanına anket yöntemiyleuygulanmıştır.Sonuç değişkeni A Ş ile karşılaşmadır.Tanımlayıcı değişkenler;birey veşiddet uygulayanın demografik bilgileri,A Ş'in türü,onaylama,haklılık düşüncesi,şiddeteverilen yanıt,çözüm aramama nedenlerine yönelik olarak belirlenmiştir.Veri analizi SPSSv.10.0 ve EpiInfo 2002 paket programları kullanılarak yapılmıştır.Bulgular:Evrenin %48.6'sına(n=392) ulaşılmıştır.Yaş ortalaması37.4±6.6'dır.Cinsiyet ve şiddet ile karşılaşma sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı±bir fark bulunmamıştır.Son bir yıl içinde A Ş görülme sıklığı %23.6,bir yıldan öncesinde%14.6,bir yıl öncesinde ve bir yıl içinde %23.6'dır.Şiddet türüne göre ise;fiziksel%5.3,sözel %19.2,duygusal %11.6,cinsel %2.5 ve ekonomik %4.0'dır.Eğitim düzeyi vegelir düzeyi arttıkça,yaş ilerledikçe fiziksel şiddet azalmakta;çocuk sayısı arttıkça,evlilikkararını aile bireyi verdikçe ve kişi bütçe üzerinde söz sahibi olmadıkça fiziksel,sözel veekonomik şiddet artmaktadır.Tartışma sıklığı arttıkça A Ş de artmaktadır.Kendisineşiddet uygulayanın haksız olduğunu %76.0'ı düşünmekte ve %50.5'i şiddetin biteceğineinanmamaktadır.Haklılık payı olduğunu düşünenler haksız olduğunu düşünenlere göre5.2 kat daha fazla son bir yıl içinde şiddet görmüştür.Bir yıl öncesinde şiddet görenlerin%93.3'ü şiddet görmeye devam etmektedir.Şiddetle karşılaşma durumunda %55.9'ususmakta,%44.0'ı yanıt vermemekte,%41.7'si aynı şekilde yanıt vermektedir.Bir gündeğişeceği umudu (%39.5) ve çocuklarından ayrı kalma korkusu (%34.2) en sık çözümarayamama nedenleridir.Aile içi onaylayanların %58.3'üşiddeti şiddetgörmektedir.Şiddet gören erkekler görmeyenlere göre 11.0 kat,kadınlar 3.6 kat dahafazla A Ş'i onaylamaktadır.Şiddet uygulayanların %82.5'ini eşi,%14.3'ünü annesioluşturmaktadır.Şiddet uygulayanların %54.4'ü yüksek öğrenim mezunu,%22.5'i memurve %18.8'i sağlık personelidir.Sonuç:Birinci basamak sağlık çalışanları da cinsiyet farkı olmadan A Ş ilekarşılaşmakta ve şiddet döngüsünü kırmada zorluklar yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives:To determine prevalence of domestic violence(DV) among healthworkers working in primary care settings in Konak and identify risk factors.Methods:In cross-sectional study,a structured questionnaire was conductedto personnel.Outputs wereprevalence of DV and demographic informations ofrespondents? and perpetrators?,DV type,acceptance and legitimization ofDV,strategies against DV,reasons of consent to DV.Data was evaluated via SPSS-v.10.0 and EpiInfo-2002.Results: Overall response rate was 48.6%(n= 392).Mean age was 37.4±6.Nosignificant difference was found between genders for exposure to DV.Prevalenceof DV were 23.6%,14.6%,23.6% for last year, before last year and anytime of life,and5.3%,19.2%,11.6%,2.5% and 4.0%.for physical,verbal,emotional,sexual andeconomical violence consequently.Physical violence decreases byeducation,household income and age.Increased number of children,lack of controlfor arrangement in marriage and family budget and frequency of arguments infamily did indicate an increase in physical,verbal,economic violences.76.0% ofthose who experienced DV did not legitimize DV and 50.5% of them didn?t believe itwould end.Those believing that perpetrator had a `right? for violence were 5.2 timesmore exposed to DV than those not.Exposure to DV continued in 93.3% of thoseexposed to violence during last year.55.9% of respondents subjected to DVremained silent,44.0% gave no response and 41.7% of them reacted in the sameway with the perpetrator.Hope for ?it would change?(39.5%) and fear of isolationfrom children(34.2%) were reasons of consent.In 58.3% of people adherented to DVwere also exposed to DV.Adherence to DV among exposed men and women are11.0 and 3.6 times more than unexposed.Perpetrators were partners(82.5%) andmothers(14.3%) of respondents.Conclusions:Health workers were also exposed DV and victims of DV werewithout a difference in gender and ability of breaking the cycle of violence.