Virulan helikobacter pylori eradikasyonunun lipoproteinler ve apolipoproteinler üzerine etkisi
The effect of virulent helicobacter pylori eradication on serum lipid and lipoprotein levels
  1. Tez No: 193183
  2. Yazar: MURTAZA EMRE DURAKOĞLUGİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT BOYACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Kardiyoloji, Gastroenterology, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter, eradikasyon, lipid profili, apolipoproteinler, CagA, Helicobacter, eradication, lipid profile, apolipoproteins, CagA
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
VİRULAN HELİKOBACTER PYLORİ ERADİKASYONUNUNLİPOPROTEİNLER VE APOLİPOPROTEİNLER ÜZERİNE ETKİSİDr. M. Emre DurakoğlugilHelicobacter pylori enfeksiyonunun bozulmuş lipid profili ve özellikle düşük HDLkolesterol ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Virulans belirteci olan CagA'nın, lipid profilini,artmış inflamasyona bağlı olarak daha fazla etkileyeceği fikri mantıklı olmasına rağmenliteratürde bu konuda bilgi yoktur. Bu nedenle, prospektif bir çalışmada Helicobacter pylorieradikasyon tedavisinin lipid profili ve lipoproteinler üzerine etkisini ve bu etkinin CagA ileilişkisini değerlendirmeyi planladık. Bu çalışma virulan HP eradikasyonunun lipid profilineetkisini inceleyen ilk çalışmadır.Çalışmaya dispeptik yakınmalar ile başvuran, hızlı üreaz testi pozitif 41 hasta (28kadın, 13 erkek) alındı. Hastaların girişte ve 3. ay kontrolünde apolipoproteinler,lipoprotein(a), lipid profili ve CagA düzeyleri değerlendirildi. Eradikasyon tedavisi sonrasıüre nefes testi ile tedavinin başarılı olduğu hastalar Grup I, başarısız olduğu hastalar Grup IIolarak adlandırıldı. Tedavi sonrasında Grup I'de Apolipoprotein AI'de ortalama 7,8 mg/dl(127,8 ± 21,3 mg/dl'den 135,6 ± 20,9 mg/dl'ye) artış saptandı. Grup I'de diğer lipiddeğerlerinde ve Grup II'de tüm değerlerde anlamlı değişiklik saptanmadı. Hastaların%34'ünde CagA pozitifti. CagA'nın tedaviye etkisi değerlendirildiğinde, tedavi sonrası CagAnegatif grupta Apolipoprotein AI'de artış izlendiği, CagA pozitif grupta olumlu sonuçizlenmediği saptandı.Çalışmamız CagA'nın lipid profili açısından, öngörüldüğü gibi bir virulans belirteciolmayabileceğini ortaya koymaktadır. Helicobacter pylori eradikasyon tedavisiyle sağlananApolipoprotein AI düzeylerindeki artış ile mide dışı yararlar elde edilebilir. Bu sayedehastalarda ateroskleroz riski azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Virulent Helicobacter Pylori Eradication on SerumLipid and Lipoprotein LevelsM. Emre Durakoglugil, MDThe fact that Helicobacter pylori infection is associated with modified lipid profile,especially lower HDL cholesterol levels, is widely known. It is reasonable that CagA positivestrains with increased inflammation would further deteriorate lipids levels. Therefore weconducted a study to evaluate the effect of helicobacter pylori eradication on serum lipidlevels and apolipoproteins and to reveal whether it is related with CagA status. To ourknowledge this is the first study investigating this matter.41 patients with positive rapid urease test results (28 female, 13 male) were enrolled inthe study. Serum lipids, apolipoproteins, lipoprotein(a) and CagA levels were analyzed at thebeginning and 3 months after eradication therapy. According to urea breath test, patients withsuccessful eradication formed Group I and those in whom eradication was unsuccessfulformed Group II. Serum lipid levels did not change significantly in Group II and in Group Iexcept Apolipoprotein AI levels of which increased 7.8 mg/dl after treatment (p=0,003). 14(34%) patients were CagA positive. CagA negative but not CagA positive patients wereassociated with increased Apolipoprotein AI levels when CagA status is taken into account.Our study showed that CagA status does not seem to be a virulence marker for lipidprofile changes as thought. Eradication of helicobacter pylori may provide extragastric gainssuch as decreased atherosclerosis risk by increases in apolipoprotein AI levels.