Perkutan translüminal koroner anjiyoplasti (PTKA) sonrası 8 haftalık egzersiz eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of effectiveness of 8 week exercise training after percutaneous transluminal coronary angioplasty (PTKA)
- Tez No: 193211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP MALKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Kardiyoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Stabil Anjina Pektoris, PTKA, egzersiz eğitimi, fonksiyonel kapasite, Stable angina pectoris, PTCA, exercise tarining, functional capacity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş: Koroner Arter Hastalığı (KAH) olan bireylerde kardiyak rehabilitasyon ve koruyucuprogramların kullanımı son yıllarda giderek daha çok kabul görmektedir.Amaç: Çalışma primer Perkutan Translüminal Koroner Anjiyoplasti (PTKA) sonrası egzersizeğitiminin etkinliğini belirlemek, egzersiz eğitiminin yaşam tarzı şekline dönüştürülmesikonusunda hastalara geri-bildirim oluşturmak amacıyla planladı.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD' nabaşvurarak stabil anjina pektoris (AP) nedeniyle primer PTKA uygulanmış toplam 33 olgu (9kadın, 24 erkek, yaş ortalaması 60.29±10.06 yıl) dahil edildi. Olgular rastgele örneklemeyöntemi kullanılarak egzersiz ve kontrol grubu olmak üzere ikiye ayrıldı ve 8 hafta süreyle,haftanın 3 günü, 20- 45 dk süreli egzersiz programı uygulandı. Egzersiz grubuna germe,kuvvetlendirme ve kalistenik egzersizlerden oluşan kontrollü-süpervize egzersiz programıuygulanırken, kontrol grubundaki olgulara aerobik egzersiz programı (yürüme, bisiklet)önerildi. Olguların tedavi öncesinde ve sonrasında vücut kompozisyonları, esnekliği, kaskuvveti, kardiyopulmoner uygunluğu, fonksiyonel kapasitesi ve yaşam kalitesideğerlendirildi.Bulgular: 8 haftalık egzersiz eğitimi sonrasında egzersiz grubunda beden-kütle indeksi(BKI), otur-uzan testi ve sağ/sol gövde lateral fleksiyon değerlerinde istatistiksel olarakanlamlı fark bulunurken (p0.05). Kontrol grubunda eğitim sonrasında kas kuvveti ve esneklikte anlamlı derecedeartış gözlemlenirken (p0.05). Her ikigrup kendi aralarında karşılaştırıldığında BKI, esneklik, kas kuvveti ve BKO değerleriaçısından eğitim öncesinde ve sonrasında gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı(p>0.05). Egzersiz ve kontrol grubunda egzersiz eğitimi öncesi ve sonrası kardiyakparametrelerde (sistolik ve diyastolik kan basıncı (SKB, DKB), kalp hızı (KH), doubleproduct(DP) ) ve solunum frekansında (SF) anlamlı derecede azalma, algılanan egzersizşiddeti (BORG), yürüme mesafesi, fonksiyonel kapasite, maxVO2 ve yaşam kalitesideğerlerinde anlamlı derecede artış gözlemlenirken (p0.05).Sonuç: Egzersiz eğitimi stabil anjina pektorisi olan hastalarda PTKA sonrasındauygulanıldığında kan basıncı, kalp hızı, solunum frekansı gibi hemodinamik parametreleri,algılanılan egzersiz şiddetini, yürüme mesafesini, fonksiyonel kapasiteyi ve maxVO2 ` yiolumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In recent years, cardiac rehabilitation and preventive rehabilitation programson coronary artery disease have become favourably accepted.Purpose: The aim of this study is to determine the effectiveness of exercise training afterPercutaneous Transluminal Coronary Angioplasty (PTCA) intervention and to give patientspositive feed-back of exercise training as a life style alteration.Material and Method: Totaly 33 patients (9 women, 24 men, mean age 60.29±10.06 years)who have came to Dokuz Eylül University Medical Faculty Cardiology Departmant and hadprimary PTCA because of stable angina pectoris were included in this study. The patientswere divided into randomly exercise and control groups. Both groups performed 20-45minutes of exercise 3 days/week for 8 week exercise group performed stretching, strenghtingand calisthenic exercise under supervision; control group performed aerobic exercise(walking, cycling) programme. The patient? body composition, flexibility, muscle strenght,cardiopulmonary fitness, max VO2, functional capacity and health-related quality of life wereassessed before and after exercise training.Results: After 8 week exercise training there were statisticaly differences in body-mass index(BMI), sit and reach test and right/left lateral flexion test (p0.05). In the control group there were significiantlydifference in muscle strenght and flexibility but no difference in BMI and waist-hip ratio.There were no difference between groups in BMI, waist-hip ratio, flexibility and musclestrenght before and after exercise training (p>0.05). Before and after exercise tarining therewere significiantly decrease in cardiac parameters ( sistolic and diastolic blood pressure, heartrate, double product) and breathing frequancy in both groups (p0.05).Conclusion: Exercise training positively effects hemodynamic parameters such as bloodpressure, heart rate, breathing frequency and perceived of exercise intensity, walking distance,functional capacity and maxVO2 in stable angina pectoris patients after PTCA intervention.