Esansiyel hipertansiyonda serum sistatin c'nin kalp tutulumu ile ilikisi: ekokardiyografik çalışma
The relationship of cystatin c levels and cardiac damage in essential hypertension: echocardiographic study
  1. Tez No: 193228
  2. Yazar: NİLGÜL AKTAN KÜÇÜKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, esansiyel hipertansiyon, Sistatin C, solventrikül hipertrofisi, hedef organ hasarıvii, Hypertension, essential hypertension, Cystatin C, left ventricularhypertrophy, target organ damageviii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETESANSİYEL HİPERTANSİYONDA SERUM SİSTATİN C'NİN KALPTUTULUMU İLE İLİŞKİSİ: EKOKARDİYOGRAFİK ÇALIŞMAHipertansiyon kardiyovasküler hastalıklar için saptanabilen önemli riskfaktörlerinden birisidir. Tedavi edilmeyen hastalarda kardiyak, serobrovasküler,periferik vasküler ve renal hastalıklara, ciddi morbidite ve mortaliteye nedenolmaktadır. Hipertansiyonun majör klinik sonuçları sadece kan basıncındakiyükselmeden değil aynı zamanda hipertansiyona karşı meydana gelen patofizyolojik,fonksiyonel ve yapısal yanıtlardan kaynaklanır. Kardiyak açıdan oluşan değişimlerbaşlangıçta kompansatuvar olmasına rağmen, tedavi edilmemiş hipertansif hastalardazamanla kardiyak yapı ve fonksiyonda bozukluğa neden olmaktadır. Sistatin C, 13kilodalton ağırlığındaki endojen glikozillenmemiş temel bir protein olup glomerülerfiltrasyon hızının değerlendirilmesinde kullanılan önemli bir belirteçtir. Serum kreatininkonsantrasyonlarına kıyasla glomerüler filtrasyon hızının daha duyarlı ve özgül birgöstergesidir. Sistatin C' nin esansiyel hipertansiyonlu hastalarda olası organtutulumlarının saptanmasında önemli bir belirteç olduğu ileri sürülmektedir.Çalışmamızda esansiyel hipertansiyonlu olgularda sol ventrikül hipertrofisi varlığıylaSistatin C düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır.Çalışma kapsamına daha önce hiç antihipertansif ilaç almamış veya iki haftaönce ilacı kesmiş olan esansiyel hipertansiyonlu 130 hasta (97 kadın, 33 erkek) alındı.Olguların ekokardiyografik incelemeleri yapılarak sol ventrikül kütle indeksleri veduvar kalınlıkları belirlendi. Hastalara ait kan örneklerinde rutin biyokimyasalanalizlerin yanısıra Sistatin C, CRP ve mikroalbümin düzeyleri de çalışıldı.Çalışma grubundaki erkeklerin % 18.2'inde, kadınların ise %30.9'da solventrikül hipertrofisi varlığı saptandı. Sol ventrikül hipertrofisi olan esansiyelhipertansiyonlu hasta grubunda serum Sistatin C düzeyleri, sol ventrikül hipertrofisiolmayan esansiyel hipertansiyonlu olgulara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeydeyüksek bulundu (p= 0.011). Çalışmamız sonucunda esansiyel hipertansiyonlu hastalardasol ventrikül hipertrofisinin tanısında serum Sistatin C'nin önemli bir parametre olduğuayrıca hipertansiyona bağlı gelişebilecek hedef organ tutulumlarının derecesinigöstermede de klinik olarak yararlı ve duyarlı bir paremetre olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE RELATIONSHIP OF CYSTATIN C LEVELS AND CARDIAC DAMAGEIN ESSENTIAL HYPERTENSION: ECHOCARDIOGRAPHIC STUDYHypertension is one of the important determinable risk factors forcardiovasculer diseases. It can cause cardiac, cerobrovascular, peripheric vascular andrenal failure and severe morbidity and mortality. In patients who are not cured, themajor clinical outcomes of hypertension are not only because of high blood pressure,but also pathophysiological, functional and structural answer for hypertension.Although the initial cardiac changes can be compansetated, in hypertensive patients notcured cardiac structure and function fails in time.Cystatin C is a 13 Kda weight basic endogenous nonglikolized protein which isan important marker to evaluate glomeruler filtration rate. It?s more sensitive andspesific marker for glomeruler filtration rate, when compared to serum creatininconcentration. It?s also claimed to be an important marker for determining organdamage in essential hypertension. In our study we investigated the relationship betweenthe left ventricular hypertrophy and Cystatin C levels in essential hypertension. Weincluded 130 patients (97 female and 33 male ) who have never receivedantihypertension drugs before or stopped receiving two weeks before. In each case theechocardiographic investigation was carried out to determine left ventricular mass indexand wall thickness Cystatin C, CRP and microalbumin levels are evaluated with routinebiochemical analysis. In the study group % 18.2 of men and % 30.9 women had leftventricular hypertrophy. The Cystatin C levels were statically significant elevated inleft ventricular hypertrophy (+) essential hypertensive patients when compared withleft ventricular hypertrophy (-) patients.In conclusion Cystatin C can be an important paremeter to define leftventricular hypertrophy and it can be also clinically usefull, sensitive marker fordiagnosis target organ damages in patients with essential hypertension.