Adölesan dönemdeki bireylerde yapılan rapid palatal ekspansiyon (RPE) ile erişkin bireylerde yapılan kortikotomi destekli RPE sonrası görülen iskeletsel,dental ve periodontal değişikliklerin incelenmesi
Evaluation of skeletal,dental and periodontal changes after rapid palatal expansion (RPE) treatment in adolescents and corticotomy-assisted RPE treatment in adults
- Tez No: 193262
- Danışmanlar: PROF.DR. İLKEN KOCADERELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Maksiller Darlık, Rapid Palatal Ekspansiyon, Kortikotomi, Periodontal ndeks, Posteroanterior film, Maxillary constriction, Rapid Palatal Expansion, Corticotomy, Periodontal Index, Posteroanterior radiograph
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZETÇınar, VS. Adölesan dönemdeki bireylerde yapılan Rapid Palatal Ekspansiyon(RPE) ile erişkin bireylerde yapılan kortikotomi destekli RPE sonrası görüleniskeletsel, dental ve periodontal değişikliklerin incelenmesi. HacettepeÜniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ortodonti Programı Doktora Tezi,Ankara, 2006.Bu çalışmadaki amacımız, adölesan bireylerde yapılan Rapid Palatal Ekspansiyon(RPE) ile erişkin bireylerde yapılan kortikotomi destekli RPE sonrası iskeletsel vedental ekspansiyon miktarını, maksillanın sagital yön hareketini, mandibulanınvertikal yön hareketini, alt ve üst kesici dişlere olan etkisini, profil üzerine etkisini,vertikal boyut değişikliğini, ankraj alınan dişlerdeki eğilme miktarını ve dişlerdekiperiodontal değişiklikleri incelemek ve değerlendirmektir. Bu amaçla maksillerdarlığa sahip toplam 30 bireyden, yaş ortalaması 13,03 ± 0,62 yıl olan 9 kız, 6 erkek15 bireye RPE, ve yaş ortalaması 21,32 ± 1,21 yıl olan 11 kız, 4 erkek 15 bireyekortikotomi destekli RPE uygulanmıştır. Tüm bireylerden tedavi başlangıcında veRPE sonrasında ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar, ortodontik modeller, lateralsefalogram, posteroanterior, okluzal ve periapikal filmler alınmıştır. Bir periodontalsond yardımıyla periodontal ölçümleri ekspansiyon öncesi ve sonrasında yapılmıştır.Sefalometrik değerlendirmede, RPE sonrasında adölesan grupta maksillada öne veaşağı hareket, vertikal boyut artışı, üst keserlerde dikleşme, maksiller jugulergenişlikte artış tespit edilirken, erişkin grupta kortikotomi destekli RPE sonrasımaksillada hafif aşağı yönde hareket, vertikal boyutta artış, üst keserlerde dikleşme,maksiller juguler genişlik miktarında istatistiksel olarak anlamlı artış tespitedilmiştir. RPE sonrasında adölesan grupta erişkin gruba kıyasla daha fazla iskeletseldeğişiklikler meydana gelmiştir. Erişkin grupta kortikotomi destekli RPE sonrası üst1.molar dişlerde daha fazla eğilme tespit edilmiştir. RPE'nin profil üzerine bir etkisibulunmamıştır. RPE sonrasında, her iki grupta da posterior dişlerin periodontalyapılarının olumsuz etkilendiği görülmüştür. Ancak kortikotomi işlemi yapılmasınakarşın erişkin grupta adölesan gruba kıyasla periodontal dokuların daha fazlaetkilendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCinar, VS. Evaluation of skeletal, dental and periodontal changes after RapidPalatal Expansion (RPE) treatment in adolescents and corticotomy-assistedRPE treatment in adults. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Ph.D. Thesis in Orthodontics, Ankara, 2006.The aims of this study were to evaluate and compare the amount of skeletal anddental expansion, sagital movement of maxilla, vertical movement of mandibula,effects of expansion on incisor teeth and profile, changes in vertical dimension, theamount of tipping in anchorage teeth and periodontal changes of teeth after RPEtreatment in adolescents and corticotomy-assisted RPE treatment in adults. 15adolescent patients (9 female, 6 male) with a mean age of 13,03 ± 0,62 years weretreated with RPE and 15 adult patients (11 female, 4 male) with a mean age of 21,32± 1.21 years were treated with corticotomy-assisted RPE. From all the patientsintraoral and extraoral photographs, orthodontic models, lateral cephalograms,posteroanterior, occlusal and periapical radiographs were taken before and aftertreatment. Periodontal measurements were done with a periodontal explorer beforeand after RPE. Cephalometric data after RPE treatment in adolescent patientsrevealed forward and downward movement in maxilla, increase in verticaldimension, retroclination in upper incisors, increase in maxillary jugulary width. Inadult patients after corticotomy-assisted RPE, slight downward movement in maxilla,increase in vertical dimension, retroclination in upper incisors and slight increase inmaxillary jugulary width were achieved. In adolescent group more skeletal changeswere observed than adult group after RPE. In adult group after corticotomy-assistedRPE, there was more tipping in upper first molars than adolescent group. No effectsof RPE were found on profile. After RPE in both groups, it was observed thatperiodontal status of posterior teeth were negatively effected. Although corticotomyoperation was done in adult group, more changes were found in periodontal tissues inadult group than in adolescent group