Sıçanlarda gebelik sırasındaki sosyal izolasyon stresinin adolesan dönemde bilişsel fonksiyonlara etkileri
Effects of prenatal social isolation stress on the cognitive functions during adolescent period of life
  1. Tez No: 193276
  2. Yazar: ŞERİF ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ZİYA ZİYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Psikoloji, Sosyoloji, Physiology, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Prenatal sosyal izolasyon, stres, öğrenme, bellek, radialmaze, pasif sakınma, Prenatal social isolation, stress, learning, memory, radial maze
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
xÖZETErcan, Ş. (2006). Sıçanlarda gebelik sırasındaki sosyal izolasyon stresinin adolesandönemde bilişsel fonksiyonlara etkileri. stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Fizyoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi. stanbul.Neonatal ve postnatal yaşam sırasında maruz kalınan sosyal izolasyon stresi ileöğrenme ve bellek performansında gözlenen değişiklikler yoğun bir şekilde araştırılmışolmasına rağmen, gebelik sırasında maruz kalınan sosyal izolasyon stresinin yavrununöğrenme ve bellek performansına etkilerini araştıran çalışmalar yeterli düzeyde değildir.Bu çalışmada gebelik sırasındaki sosyal izolasyon stresinin yavrunun adolesan dönemdeöğrenme ve bellek performansına etkilerini araştırmayı amaçladık. Bu amaçdoğrultusunda sıçanlar, gebelikleri saptandıktan sonra sosyal izolasyona tabi tutulan vegebeliklerini sosyal bir ortamda sürdüren kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldılar.Sosyal izolasyon, sıçanları laboratuvar kafeslerinde tek başlarına tutarak ve birbirlerinigörmemelerini sağlayarak gerçekleştirildi. Her iki gruptaki gebe sıçanların yavrularıdoğumdan sonra adolesan çağa ulaşıncaya kadar standart laboratuvar koşullarındabarındırıldı. Adolesan çağa ulaşan hem prenatal sosyal izolasyona maruz kalan hem dekontrol grubundaki sıçanlar spasyal bellek performansının değerlendirilmesi amacıylasekiz kollu radial maze (dolambaç), assosiyatif öğrenme ve konsolidasyonyeteneklerinin değerlendirilmesi amacıyla da pasif sakınma düzeneklerinde bazı testleretabi tutuldular. Yapılan testler sonucunda radial maze düzeneğinde, prenatal sosyalizolasyona maruz kalan sıçanların spasyal bellek hatalarının kontrol grubundakisıçanlardan daha az olduğu belirlendi. Ancak bu farklılık istatistiksel olarak anlamlıbulunmadı. Diğer bir öğrenme ve bellek ödevi olan pasif sakınma düzeneğinde desosyal izolasyon grubundaki sıçanların elektrik şokundan sonraki 24 saat ve 48 saatsonraki denemelerde karanlık odaya geçiş latanslarının kontrol grubundaki sıçanlardandaha uzun olduğu belirlendi; ancak bu latans farklılığı da istatistiksel olarak anlamlıbulunmadı. Bu sonuçlar sosyal izolasyon ile oluşturulan prenatal stresin postnatalyaşamda öğrenme ve bellek performansını etkilediğini göstermesi açısından önemtaşımaktadır.
Özet (Çeviri)
xiABSTRACTErcan, Ş. (2006). Effects of prenatal social isolation stress on the cognitive functionsduring adolescent period of life. Istanbul University, Institute of Health Science,Physiology. Istanbul.Despite extensive research on the relationship between postnatal social isolationstress and performance of learning and memory, it is not known whether prenatal socialisolation effect on offspring?s performance of learning and memory in adolescent.Therefore the effects of prenatal social isolation stress on the cognitive functions duringadolescent period of life was investigated. In this study, pregnant rats separated into twogroups; rats in one group were kept in a separate cage for social isolation. Anothergroup was left in normal laboratory condition serve as control group. Offspring of bothsocial isolation and control group held standard laboratory condition until adolescence.Adolescent rats in both groups for measuring spatial memory performance the testeight-arm radial maze was performed and for associative learning and consolidationpassive avoidance test was performed. Rats subjected to social isolation show fewererrors than non-isolated subjects on each point of radial maze testing. However, thisdifference was not found significant. When rats were tested for retention of passiveavoidance after 24h and 48h, it also was found social isolation slightly cause a longerlatency to enter to the dark compartment However, these latency differences fromcontrol was not significant. These results indicate that prenatal social isolation stressmay affect performance of learning and memory during adolescent period of life.