İzole sığır retinal arterlerinde, retinal gevşetici faktörün (RRF) etkisinin ve kalsiyum ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of retinal relaxing factor (RRF) in isolated bovine retinal artery and it's relationship with calcium
  1. Tez No: 193277
  2. Yazar: SELÇUK TAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÖNMEZ UYDEŞ DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Fizyoloji, Göz Hastalıkları, Pharmacy and Pharmacology, Physiology, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Retinal gevşetici faktör, izole sığır retinal arteri, potasyumkanalları, kalsiyum kanalları, rho-kinaz, Retinal relaxing factor, isolated bovine retinal artery, potassium channels, calcium channels, rho-kinase
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Retinal arterlerin tonüsü retina ve/veya endotel tabakası tarafından lokal olarakdüzenlenmektedir. Retinadan yeni bir gevşetici faktörün (RRF) serbestlendiği ve retinalarterlerin tonüsünün düzenlenmesinde rolünün olabileceği ileri sürülmüştür.Çalışmamızda yapısı ve etki mekanizması henüz aydınlatılamamış olan bu faktörünizole sığır retinal arterlerindeki etkisini ve muhtemel etki mekanizmasını incelemeyiamaçladık. Myograf sistemine yerleştirilen retinal arterlerin çeşitli spazmojen ajanlara karşıreaktivitesi, endotel fonksiyonu ve düz kas gevşeme kapasitelerinin belirlenmesininardından spazmojen ajanlarla prekontrakte edilen retinal arterler üzerinde retinanınetkisi incelenmiştir. Ardından retinanın etkisinde, endotel kaynaklı gevşetici faktörlerin,ATP ve kalsiyum duyarlı potasyum kanallarının, voltaj-bağımlı kalsiyum kanallarının(VOC), sarkoplazmik retikulum kalsiyumATPaz pompasının (SERCA), ekstraselülerkalsiyumun, kalsiyuma karşı duyarlılığın ve kalsiyum duyarlılaşması ile ilgilimekanizmaların rolü araştırılmıştır. Prekontrakte retinal arterler üzerine retina dokusunun yerleştirilmesi akutbaşlayan ve genellikle bifazik karakter gösteren bir gevşeme yanıtı oluşturmuştur.Retinal arterlerin ve retina dokusunun, nitrik oksit sentaz, guanilat siklaz vesiklooksijenaz enziminlerinin, ATP ve kalsiyum duyarlı potasyum kanallarının, VOC yada SERCA'nın inhibitörleriyle inkübasyonu, retinanın gevşetici etkisinde herhangi birdeğişikliğe neden olmamıştır. Retina kaynaklı gevşetici etki, ekstraselüler kalsiyumyokluğunda değişmemiş bununla birlikte retinal arterlerin kalsiyuma karşı duyarlılığınıazaltmıştır. Ayrıca, rho-kinaz yolağının spesifik inhibitörü Y27632'nin, prekontrakteedilen retinal arterler üzerinde retina dokusuna benzer gevşemelere neden olduğubelirlenmiştir. Elde ettiğimiz bulgular, retinanın gevşetici etkisinde endotel kaynaklıvazodilatörlerin, ATP ve kalsiyum duyarlı potasyum kanallarının, VOC'un, SERCApompasının veya ekstraselüler kalsiyumun rolünün olmadığını ortaya koymaktadır.Bununla birlikte, retinanın gevşetici etkisinde kontraktil proteinlerin kalsiyumaduyarlılığının azaltılması ve/veya rho-kinazın inhibisyonu ile ilişkili mekanizmaların roloynayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Retinal arterial tone is regulated locally by retina and/or endothelium. A newrelaxing factor released from retina, is suggested to play a role in the maintenance ofretinal arterial tone. Here, we aimed to evaluate the effect and mechanism of thisunidentified retinal factor on isolated bovine retinal arteries. After the evaluation of vascular reactivity to various spasmogens as well asendothelial and smooth muscle relaxant capacities, retinal arteries fixed to a myographsystem. The effect of retina was tested on precontracted arteries. Thereafter, the role ofendothelium, ATP and calcium sensitive potassium channels, voltage-operated calciumchannels (VOC), sarcoplamic reticulum calciumATPase (SERCA), extracellularcalcium, sensitivity to calcium and mechanisms related to calcium sensitization wereinvestigated in the effect of retina. Putting a piece of retinal tissue in close proximity to the precontracted retinalarteries produced acute and biphasic relaxation. Incubation of retinal arteries and retinaltissue with nitric oxide synthase, guanylate cyclase, cyclooxygenase, ATP and calciumsensitive potassium channels, VOC or SERCA inhibitors did not alter relaxant effect ofretina. Retina derived relaxations did not change in calcium free medium however,decreased sensitivity of retinal arteries to calcium. Rho-kinase inhibitor Y27632,produced relaxations on precontracted retinal arteries similar to retina. Our results showed that relaxant effect of retina is unrelated to endothelium,ATP and calcium sensitive potassium channels, VOC, SERCA pump or extracellularcalcium. Mechanisms related to a decrease in the sensitivity of the contractile proteinsto calcium and/or inhibition of rho-kinase may have a role in this relaxant effect.