Bir devlet hastanesinde çalışan personelin kalite çalışmaları öncesi ve sonrası memnuniyet durumu
Personnel working at a state hospital?s contentment pre- and post- quality labour
  1. Tez No: 193278
  2. Yazar: ŞADİYE GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİM BUZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Kalite Yönetim Sistemi, ÇalışanMemnuniyeti, İş Doyumu, Total Quality Management, Quality Management System, EmployeeSatisfaction, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETGök, Ş. (2006). ?Bir Devlet Hastanesinde Çalışan Personelin Kalite Çalışmaları Öncesi VeSonrası Memnuniyet Durumu?. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, PsikiyatriHemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Araştırma, ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi (KYS) çalışmalarının, çalışanlarınmemnuniyeti üzerine etkilerini belirlemek ve elde edilen veriler doğrultusunda uygulanabilirve gerçekçi öneriler geliştirmek amacıyla tanımlayıcı araştırma yöntemine göregerçekleştirildi.Araştırmada veri toplamak amacıyla anket uygulamasından faydalanıldı. Anketinbirinci bölümünde çalışanların demografik ve mesleki özelliklerine ilişkin sorular; ikincibölümünde çalışanların işlerinden duydukları memnuniyet düzeyini belirlemeye yöneliksorular; üçüncü bölümünde ise çalışanların iş yerlerinden duydukları memnuniyet düzeyinibelirlemeye yönelik sorular yer aldı.Araştırma bulguları yüzdelik dağılımı, iki yönlü ANOVA analizi ve araştırmasorularının test edilmesi amacıyla Mann-Whitnay U testi kullanılarak değerlendirildi.Çalışanların her iki yıl için çoğunluğunun kadın, hemşire, 26-35 yaş grubunda, evli veçocuklu, ön lisans mezunu, 6-15 yıl arası mesleki deneyimi olan, nöbet tutan, aylık nöbetsayısının 4' den fazla olduğu ve mesleklerini isteyerek seçtiği saptandı.Araştırmada çalışanların kalite çalışmaları öncesi (ISO 9001-2000 KYS belgesi alımındanönce) ve sonrasında (ISO 9001-2000 KYS belgesi alımından sonra) işlerinden ve işyerlerinden duydukları memnuniyet düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Fakatanketi oluşturan ifadelerden 5'inde memnuniyet düzeyinde azalma, 3'ünde memnuniyetdüzeyinde artma yönünde anlamlı fark bulundu. Çalışanların memnuniyet düzeyi ortadüzeyde belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGök, Ş. (2006). Personnel working at a state hospital?s contentment pre- and post- qualitylabour. University of Istanbul, Institute of Health Science, Department of Nursing inPsychiatry. Master?s Thesis. Istanbul.This study, was undertaken to investigate the degree of contentment of the employeesinvolved in ISO 9001-2000 Quality Management System (QMS). The aim of the study wasto provide useful and realistic suggestions based on the findings of the study to improveemployee satisfaction.Questionnaire system was used to gather data for this study. The questions asked onthe questionnaire were as following:§ First section: employees? demographic and employment details were investigated;§ Second section: employees? satisfaction concerning their employment;§ Third section: employees? satisfaction concerning their work-place.The data gathered were statistically calculated by a percentage calculation, 2 tieredANOVA analysis and a Mann-Whitnay U test.More than half the employees taking part in the 2 year study were female, agesbetween 26-35, mostly married and with children, educated to under-graduate level, with awork experience of 6-15 years, mostly nurses, more than half taking part in regular routinenight-shifts, of which these shifts are more than 4 times per month and that all employeeschose their employment through their own will.The study did not reveal a significant difference between the contentment ofemployees pre- and post-labour and the 3 investigative questions within the questionnairerevealed that there was a significant increase in the state of contentment of the employees.The contentment state of employees was calculated to represent an average status.