Fiberle güçlendirilmiş farklı kompozit prefabrik mil sistemlerinin kompozit çekirdeklerle birlikte kullanımlarının dayanıklılık yönünden araştırlması
Fracture stregth of different fiber reinforced composite prefabricated dowels with composite cores
  1. Tez No: 193280
  2. Yazar: İPEK KARAMUSTAFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fiber post, cast post, microleakage, fracture strength
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZETKaramustafa I. Fiberle Güçlendirilmiş Farklı Kompozit Prefabrik Mil SistemlerininKompozit Çekirdeklerle Birlikte Kullanımlarının Dayanıklılık Yönünden Araştırılmasıstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Protetik Diş Tedavisi A.B.D.Doktora Tezi. stanbul. 2006.Bu çalışmada; farklı yapıda prefabrik mil sistemlerinin mikrosızıntı ve kırılma dayanımlarıincelendi. Fiber millerden oluşan gruplar; Grup I DT Light mil, Grup II Easy mil, Grup IIIER Dentin mil, Grup IV FRC Postec, Grup V GF Glass fiber mil, Grup VI Mirafit White,Grup VII Snowpost mil sistemi olarak hazırlandı. Grup VIII döküm mil+kompozit çekirdekve Grup IX ise tam döküm mil+çekirdek grubu olarak ayrıldı. Çalışmada, 90 adet üst kanindişi kullanıldı. Tüm fiber miller reçine siman ile, döküm miller ise çinko fosfat siman ilesimante edildi. Örneklere 1500 defa 5-55ºC de ısısal değişim işlemi uygulandı. Her örnekiçin on defa mikrosızıntı ölçümleri yapıldı. Örneklere, kompozit çekirdekler hazırlandıktansonra tam metal kuron protezi yapıldı.Hazırlanan deney örneklerinin baskı kuvvetine dirençlerinin belirlenmesi için 1 mm/dak hızile kuvvet uygulanmak üzere Universal test cihazı kullanıldı.statistiksel sonuçlarının değerlendirilmesinde Kruskal Wallis ve Mann Whitney u testlerikullanıldı. Bilgisayar destekli sıvı filtrasyon cihazı ile yapılan ölçümlerde, en yüksekmikrosızıntı değerleri, döküm mil grubunda, en düşük mikrosızıntı ise Snowpost veGF Glass fiber mil grubunda bulundu.Baskı kuvvetlerine dirençleri incelendiğinde, en fazla direnç, 576.69N olan Snowpost milsisteminde ve 535.35N ile döküm mil+kompozit çekirdek grubunda elde edildi.Mikrosızıntı ve baskı kuvvetlerine direnç açısından Snowpost mil sisteminde en yüksekdeğerlerin elde edilmesinin nedeni yapısının zirkonya ile güçlendirilmiş olmasına, silanuygulama yapılmasına, fiber millerin epoksi matriks yapı içinde homojen dağılımgöstermesine bağlanabilir.Bu çalışmanın sonucunda, fiberle güçlendirilmiş kompozit reçine millerin ağız ortamındagüvenli şekilde kullanılabileceği ancak in vitro çalışma sonuçlarının, klinik çalışmalarladesteklenmesi gerektiği görülmüştür.Anahtar Kelimeler : fiber mil, döküm mil, mikrosızıntı, baskı kuvveti, reçine simanBu çalışma stanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafındanT-299/18062003 no'lu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKaramustafa, I. (2006). Fracture strength of different fiber reinforced compositeprefabricated dowels with composite cores. Istanbul University, Institute of Health Science,Department of Prosthetic Dentistry. PhD thesis. stanbul.The microleakage and fracture resistance and fracture mode of crowned, endodonticallytreated teeth restored of prefabric post systems. Test groups are; DT Light post,Easy post, ER Dentin post, FRC Postec post, GF Glass Fiber post, Mirafit White post,Snowpost, cast post+composite core, cast post+core. 90 freshly extracted maxiller caninesfree of cracks, caries and fractures are selected for the study. All fiber post are sementedwith an adhesive resin cement, cast posts are cemented with zincphosphate cement.The specimen went under thermocycling 1500 times between 5-55ºC. Afterwards,microleakage measurements are done with computerized fluid filtration method10 times for each specimen. After core preperation, full cast metal crowns were fabricated.Specimen were secured in a universal testing machine with the use of a device that allowedloading of the tooth lingually 130 degrees to the long axis. The load head is placed on thespecially formed palatal step. A compressive force is applied at a cross-head speed of 1mm/ min until fracture occurred. The fracture load is determined and the mode of fracture isrecorded and classified as favorable or catastrophic. All results are statistically analyzed;Kruskal Wallis ve Mann Whitney u tests were used. Cast post+compostite core group hadstatistically the highest, Snowpost and GF Glass Fiber posts had the least microleakage. Thehighest fracture resitance was recorded for Snowpost (576.69N) and cast post+compositecore (535.35N).Snowpost had zirconia within its structure and also silanized during fabrication. Because ofthat it is thought that Snowpost had the highest results both with microleakagemeasurements and fracture resistance.Within the limitatitons of this study, fiber posts would be used in confidence; prospective invitro and clinical studies should be undertaken.