Farklı fiberle güçlendirilmiş kompozit rezinlerin bulk fill kompozit rezinin eğme direncine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different fiber reinforced composite resins on the flexural strength of bulk fill composite resin
- Tez No: 894170
- Danışmanlar: PROF. DR. BUKET AYNA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Aşırı Madde Kaybı, Bulk Fill Kompozit Rezin, FGKR, Fiber, Üç Nokta Eğme Testi, Excessive Loss Of Substance, Bulk Fill Composite Resin, FRCR, Fibers, Three-Point Bending Test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bir bulk fill kompozit rezin materyalinin farklı fiberle güçlendirilmiş kompozit rezinler (FGKR) ile güçlendirilmesinin eğme direncine olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Eğme direnci testi için standartlara uygun olarak 4x4x8 mm boyutunda polimetil metakrilat (PMMA) bloklar kullanılarak 60 örnek hazırlandı ve örnekler dört çalışma grubuna [Bulk Fill Kompozit Rezin (Grup 1), Bulk Fill Kompozit Rezin + Örgü Yapıda Cam Fiber (Grup 2), Bulk Fill Kompozit Rezin + Leno Dokuma Yapıda Polietilen Fiber (Grup 3), Bulk Fill Kompozit Rezin + Kısa Cam Fiber Takviyeli Kompozit Rezin (Grup 4) ] ayrıldı. Örnekler 24 saat 37 °C de distile suda bekletilerek, Universal Test cihazı ile üç nokta eğme testine tabi tutuldu. Veriler istatistiksel olarak Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis-H testleri kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Ortalama eğme direnç değerleri Grup 1, 2, 3 ve 4'te sırasıyla 654,72 Newton (N), 682,33 N, 643,87 N ve 1003,91 N bulundu. Kısa cam fiber takviyeli kompozit rezin + bulk fill kompozit rezin grubunun eğme direnci üzerine etkisi diğer tüm gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p>0,05). Diğer gruplar arasında eğme direnci bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Bu in vitro çalışmanın sınırları içerisinde, kısa cam fiber takviyeli kompozit rezinin kaide materyali olarak bulk fill kompozit rezinin eğme direncini arttırdığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of reinforcing a bulk fill composite resin material with different fiber reinforced composite resins (FFRCs) on flexural strength. Materials and Methods: For the flexural strength test, 60 specimens were prepared using 4x4x8 mm polymethyl methacrylate (PMMA) blocks in accordance with the standards and the specimens were divided into four study groups. Bulk Fill Composite Resin (Group 1), Bulk Fill Composite Resin + Glass Fiber in Braided Structure (Group 2), Bulk Fill Composite Resin + Polyethylene Fiber in Leno Woven Structure (Group 3), Bulk Fill Composite Resin + Short Glass Fiber Reinforced Composite Resin (Group 4). The specimens were soaked in distilled water at 37 °C for 24 hours and subjected to three-point bending test with Universal Testing machine. Data were statistically analyzed using Mann-Whitney U and Kruskal Wallis-H tests. Results: The mean flexural strength values were 654.72 Newton (N), 682.33 N, 643.87 N and 1003.91 N in Groups 1, 2, 3 and 4, respectively. The effect of short glass fiber reinforced composite resin + bulk fill composite resin group on bending resistance was statistically significantly better than all other groups (p>0,05). There was no statistically significant difference between the other groups in terms of bending resistance. Conclusion: Within the limits of this in vitro study, it was concluded that short glass fiber reinforced composite resin increases the flexural strength of bulk fill composite resin as a base material.