Psöriyazisli hastalarda odyoloji
Audiology on psoriasis patients
- Tez No: 193281
- Danışmanlar: PROF.DR. FARUK MERİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Kulak Burun ve Boğaz, Dermatology, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Psöriyazis, otoimmun hastalık, işitme kaybı, odyoloji, Psoriasis, autoimmune disease, hearing loss, audiology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETÇalışmanın amacı etyolojisinde otoimmun rolün bulunduğu bir hastalık olan Psöriyazis'teişitme kaybı olup olmadığını ve nedenlerini araştırmaktır.Çalışmada, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji kliniğince Psöriyazis tanısıkonmuş 30 hastada tüm frekanslarda odiometri ile işitmeleri kaydedildi. Elde edilen sonuçlarkontrol grubuyla (n=30) karşılaştırıldı.Çalışmada olgu grubu 6 ile 78 yaş arasında (ortalama ± SD = 38.76 ± 17.64) 18 erkek ve12 bayandan oluşmaktaydı. Olgu grubunun hastalık süresi ortalama 11.6 yıldı(SD 7.646) idi.Kontrol grubu hiçbir kulak patolojisi ve sistemik hastalığı olmayan deneklerden seçildi.Kontrol grubumuz ise 6 ile 68 yaş arasında (ortalama ± SD = 37.06 ± 17.00) 14 erkek ve 16bayandan oluşmaktaydı.Olgu ve kontrol grubuna ses izolasyonu sağlanmış odyoloji laboratuarında pure-toneodiometri uygulandı. Odiometrik tetkik Madsen marka Amplaid 300 cihazı ile (TDH 3910ohm kulaklık ve B71 kemik vibratörü kullanılarak) yapıldı. Olgu ve kontrol gruplarının 250,500, 100, 2000, 4000, 8000 Hz'de işitme düzeyleri saptandı. Sonuçlar istatiksel yöntemlerletest edildi.Yapılan istatiksel değerlendirmede özellikle sağ kulakta 4000 ve 8000 Hz'de istatikselolarak önemli fark bulundu. Ayrıca sağ kulak hava yolu 4000 ve 8000 Hz'de, sol kulakkemik yolu 4000 Hz'de ve sağ kulak kemik yolu 4000 Hz'de ?Student's t test? ile yapılananalizde önemli fark bulundu. Konuşma frekansı ile alçak frekanslarda ise farklılık anlamlıbulunmazken sağ ve sol kulak yüksek frekans ortalamasında fark önemliydi.Sonuç olarak bulgular, Psöriyaziste özellikle yüksek frekanslarda işitmede bir kayıpolabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe aim of this study is to research Psöriyazis whether there is a hearing loss in Psöriyaziswhich has an otoimmun role in it?s etiology illness and it?s reasons or not. Thirty patientswho were diagnosed as psöriyazis by Dermatology Clinic of Dicle Üniversity MedicineFakulty, odiometrics and hearings in all frequencies were recorded. The obtained results werecompared with the control groups (n=30).In the study, case group was constituded of 18 male and 12 female between 6 and 78 yearsold (mean ± SD =38.76 ±17.64). The illness lenght of the case group was 11.6 years mean(SD: 7.646)The control group was selected from patients who have not any ear pathology and systemicillness. And that group has been constituded of 14 men and 16 women between 6 and 68(average ± SD =37.06 ±17.00).Pure-ton odiometry was applied to case and control group in the soundproof odiologylaboratory. Odiometrics scrutinization was done with Amplaid 300 machine and TDH 3910ohm ear-phones and B71 bone vibrator madsen, trade marked.The case and control groups hearing level was determined in 250, 500, 1000, 2000, 4000and 8000 Hz. and the results were analized by statistical methods. Especially in the right earan important difference has been found at 4000 and 8000 Hz, lefte ear bone-way at 4000 Hzand right ear bone-way at 4000 Hz during the analysis done by ?Student?s t test?.The difference between speaking and low frequency wasn?t wearningful but the averagedifference in high frequency of right and lefte ar was important.Finally, the results have shown that especially at high frequencies there many be some lossin hearing in Psöriazis.