İleri derecede madde kaybına uğramış kanal tedavili dişlere uygulanan mil çekirdek sistemlerinin karşılaştırmalı klinik değerlendirmesi
Evaluation of clinic comparison of excessively demaged endodontically treated teeth restorated with post and cores
- Tez No: 193300
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BEGÜM AKKAYAN KESMEZACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mil ve çekirdek sistemleri, seramik miller, fiberlegüçlendirilmiş miller
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Aşırı derecede madde kaybına uğramış dişlerin rehabilitasyonunda başarılı birkanal tedavisi ve uygun mil sisteminin seçilmesi sonucun başarısındaki en önemlifaktörlerdir. Bu vakaların protetik tedavisi, klinik kuronun yetersizliğine ve retansiyonkaybına bağlı olarak zor olabilir. Bu vakalarda restorasyonun başarısı için dişgüçlendirilmelidir. Pek çok farklı mil ve çekirdek materyalleri ve teknikleri bu amaçlagünümüze kadar geliştirilmiştir. lk olarak kullanıma sunulan metal miller başarılıfiziksel özelliklerine rağmen gri renkleri estetik problemlere neden olmaktadır.Teknolojik ilerlemeler, seramik materyallerin mil ve çekirdek yapımındakullanılmalarına izin vermiştir. Seramik miller yeterli dayanıklılıkları ve yüksek estetiközellikleriyle tercih edilirler. Bu konu hakkında pek çok çalışma yapılmıştır.Bu tez çalışmasında, diş hekimlerinin mil ve çekirdek restorasyonlarınınseçiminde ne gibi değişkenleri tercih ettikleri araştırıldı. Hastaların geçmişi, farklı milve çekirdek materyallerinin seçim kriterleri, kalan diş miktarı, diş preparasyonteknikleri, yapıştırıcı simanların seçimi gibi değişkenleri içeren 15 soruluk özel biranket hazırlanarak 1.04.2004-1.04.2005 tarihleri arasında stanbul Üniversitesi DişHekimliği Fakültesi Kuron Köprü Protezi Bilim Dalı'nda 180 hasta için dolduruldu.Sonuçlar SPSS 11.5 programı kullanılarak analiz edildi. Çalışmanın sonuçlarına göreyaş ile mil restorasyonu gereksiminin istatistiksel olarak artış gösterdiği; metal mil veçekirdeklerin; simanlardan polikarboksilat simanın sıklıkla kullanıldığı; dişlerde ferruleetkisinden olabildiğince yararlanıldığı tespit edildi. Bu çalışmada elde edilen sonuçlarve sebepleri tartışılarak ilişkilendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A successful endodontic treatment and choosing the appropriate post system isof major importance for the rehabilation of teeth with extremely coronal structuredamage. There may be difficulties for the prosthetic restoration of these teeth due to theinsufficient clinic crown and loss of retention. Teeth should be reinforced prior to theprosthetic restoration of these cases.Different post-core techniques and materials havebeen developed for this purpose uptodate. Metal posts were first introduced; althoughthey display good physical properties their grey colour causes esthetic problems.Technological improvements led to the development of ceramic materials to be used aspost and cores. They offer high esthetic qualities with sufficient strength. Many in vitrostudies have been conducted on this field.The present thesis aims to determine a number of variants regarding mainly thechoice of dentists? for post and core restorations. A special questionnaire of 15questions were prepared including an assesment of variants for patients? history, criteriaof choosing post-core materials, existing tooth structure, tooth preparation techniquesand luting cements. The questionnaire was filled for a group of 180 patients whoreferred to Istanbul University, Faculty of Dentistry, Department of FixedProsthodontics between 01.04.2004-01.04.2005. The results were analyzed using SPSSprogram. The results of this study revealed that the need for post restorationsstatistically increased with age, cast metal posts were widely prefered, ferrulepreparation were present and, phosphate cements were commonly preferred. This studydiscusses the possible causes for the results of this survey.KEY WORDS: post-core systems, metal posts, ceramic posts, fiber reinfocedposts