İnfertil erkeklerde genetik araştırmalar
Genetic studies in infertile males
  1. Tez No: 193317
  2. Yazar: MAHMUT BALKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELAHADDİN TEKEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek nfertilitesi, genetik, kromozom anomalisi, Ykromozom mikrodelesyonu, AZF, Male infertility, genetic, chromosomal abnormality, Y chromosomemicrodeletion, AZF
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma en az iki yıl evli olmalarına rağmen çocuk sahibi olamamış primerinfertilite ön tanılı erkek bireylerde genetik nedenlerin belirlenmesi amacıylayapılmıştır. Laboratuarımıza başvuran 80 infertil erkeğe öncelikle sitogenetik analizyöntemi uygulandı ve kromozomal anomali yönünden değerlendirildi. Ayrıca olgularaMultipleks Polimeraz Zincir Reaksiyonu tekniği uygulanarak Yq kromozommikrodelesyonlarını taşıyıp taşımadıkları araştırıldı.Çalışma gurubu olarak belirlenen olguların yaş ortalamaları 32.69 ± 5.01olarak bulunmuştur (ortalama ± standart sapma). Olguların infertilite etiyolojisiaraştırıldığında 77'si idiyopatik (%96.3), 3'ü anidiyopatik olarak belirlenmiştirÇalışma kapsamında incelenen 80 olgunun spermiyogram sonuçlarıdeğerlendirildiğinde, 52 olgu (%65) azospermik, 25 olgu (%31.2) oligospermik ve 3olgu da (%3.8) oligoastenospermik olarak değerlendirilmiştir.Çalışma serisini oluşturan 80 olgudan 71 olgunun (%88.8) normal karyotipe(46,XY) ve 9 olgunun da (%11.2) anormal karyotipe sahip olduğu görüldü. 9kromozom anomalisinden 7'sinin gonozomal ve Klinefelter sendromu 2'sinin deotozomal ve translokasyon taşıyıcısı olduğu görüldü. Klinefelter sendromlularıntamamı azospermik iken, translokasyon taşıyıcısı olguların oligospermik olduğugörüldü.Y kromozom mikrodelesyon analizi için 80 olguda AZFa, AZFb, AZFc ve AZFdbölgelerine özgül 15 primer çifti kullanılarak PCR yöntemi ile analiz yapıldı. Bir olgudasY277 (AZFc) ve sY153 (AZFd) primerlerinin amplifiye olmamasıyla delesyonsaptanmıştır. Delesyon azospermik 52 olgunun 1'inde (%1.9) saptanırken, diğersperm anomalilerinde saptanamadı. Olguların hiç birinde Y kromozommikrodelesyonu ve kromozom anomalisi birlikteliği gözlenemedi.IIIToplam genetik anomali olgu sayısı 52 azospermik olguda 7 (%13.5), 25oligospermik olguda 2 (%8) iken oligoastenospermik bireylerde Y kromozommikrodelesyonu ve karyotip açısından herhangi bir genetik anomali saptanamamıştır.Çalışma sonunda elde edilen bulgular, azoospermik infertil erkeklerdekromozomal anomalilerinin ve Y kromozom mikrodelesyonlarının oligospermik veoligoastenospermik erkeklere oranla daha sık görüldüğünü göstermiştir. Olgu sayısıartırılarak, klinik verilerin daha homojen olmasını sağlamak amacı ile olgularda seçicidavranarak ve primer sayısını artırarak, farklı dokularda çalışmaya devamedilmesinin Türkiye'deki infertil bireylerdeki genetik düzensizliklerin tipi ve sıklığınınortaya çıkarılması, infertil erkeklerin yönlendirilmeleri ve yardımcı üreme tekniklerinebaşvuracak çiftlerin ileride doğabilecek sorunlara karşı uyarılmaları açısından faydasıolacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate of the genetic causes of infertility inmale. The years of marriage of men in our investigation were at least two years andthey do not have any child. In this study 80 cases who attended to our laboratorywere evaluated cytogenetically by karyotyping for chromosome anomalies andmolecular genetically by PCR analysis for microdeletions of Y chromosomeThe mean ages of the men in this study were 32.69 ± 5.01 years. The etiologyof infertility is unknown in 77 of cases (96.3%), classified as idiopathic infertility andknown in 3 of cases, classified as nonidiopathic infertility.According to results of spermiogram, 52 cases had azoospermia and 25 caseshad oligospermia and 3 cases had oligoastenospermia in all cases (n=80).The 71 (88.8%) of 80 cases had normal karyotype (46,XY) and the 9 cases(11.2%) had abnormal karyotype. The 7 of the chromosomal abnormalities weregonosomal with Klinefelter Syndrome and the two were autosomal with translocation.All of the Klinefelter Syndrome had azoospermia, but translocation carriers hadoligospermia.The screening methods for microdeletions were based on multiplex PCRtechnique using 15 Y-chromosome specific STSs, which corresponded to the AZFa,b, c and d regions, respectively. One case had Y microdeletions of AZFc (sY277) andAZFd (sY153) loci,Yq microdeletion were detected in the 1 (1.9%) of 52 azoospermia cases, butnot seen other cases. Combined chromosomal abnormalities and Y chromosomemicrodeletion were not seen in any caseIncluding Y chromosome deletions and chromosomal abnormality, a totalgenetic abnormality rate detected 13.5% in azoospermic cases (7/52) and 8% inoligospermic cases (2/25), but not seen among the cases of oligoastenospermic.The finding our study indicated that; chromosomal abnormalities and Ychromosome microdeletions were occurred more frequently in azoospermic patientsthan oligospermic and oligoastenospermic ones with male factor infertility. In order toVdetect the frequency and types of both chromosomal abnormalities and Ychromosome microdeletions in patients with male factor infertility in Turkishpopulation, the number and selectivity of case and primer (STS) must increased, andit must studied with various tissue. Thus, determination of genetic abnormalities, andproper genetic counseling to infertile couples with male-factor before any infertilitytreatment is important.