MSS anomali fetüslerin maternal serumda adenozin deaminaz ve nitrik oksit düzeyleri
Levels of nitric oxide and adenosine deaminase in others who have conceived fetus with central nervous system malformations
  1. Tez No: 193316
  2. Yazar: BÜLENT SEZGİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAPRAK ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, ADA, MSS, oksidatif stres, hücre hasarı.51, Nitric oxide, ADA, CNS, Oxidative stres, cell damage.53
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç : Santral sinir sistemi anomalili fetuse sahip gebe kadınlar benzer gebelikhaftalarına sahip sağlıklı gebelerde serum adenozin deaminaz (ADA) ve nitrik oksit(NO) düzeylerinin ölçmek ve iki grubu kıyaslamak amaçlandı.Gereç ve Yöntem : İnönü Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünebaşvuran veya dışarıdan refere edilen 68 santral sinir sistemi anomalili fetuse sahiphasta ve benzer gebelik haftasına sahip 68 sağlıklı gebe çalışmaya alındı. Olgularserebral ventrikülomegali, hidrosefali, anensefali, spina bifida, meningomyelosel, akraniolarak gruplara ayrıldı. Hasta grubu ile kontrol grubu yaş, gestasyonel yaş, vücut kitleindexi (VKİ) açısından eşleştirildi. Her iki grupta maternal serumda ADA ve NOdüzeyleri çalışıldı.Bulgular : ADA düzeyleri hasta grupta 12.3 (1.7-33.3) kontrol grupta ise 3.3 (1.1-34.4)U/L bulundu (p=0.0001). Kontrol grubu ile hasta grubu arasında istatiksel olarakanlamlı fark saptandı (p0.005). Kontrol grubu ile hasta grubu arasında istatiksel olarak anlamlı bir farkizlenmedi50Sonuç : ADA düzeyi MSS anomalili fetüslerin annelerinin serumunda anlamlı ölçüdetespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to establish the adenosine deaminase (ADA) activityand nitric oxide (NO) levels in women who had been pregnant with a central nervoussystem anomaly child.Materials-Methods: All cases of central nervous system malformations detected at orreferred to Inonu University Faculty of Medicine Gynecology and ObstetricsDepartment between July 2004 and July 2006 were prospectively collected. The studygroup was a group of 68 women who had been pregnant with a CNS anomaly child. Thestudy also included 68 control subjects who were matched for age, gestational age andbody mass index. Maternal serum ADA and NO levels were measured.Results: Mean plasma NO levels were 70.84 + 16.05 µmol/L in study group patientsand 73.60 ± 17.31 µmol/L in normal controls.52Plasma ADA activity was significantly higher in study group at 12.3 (1.7-33.3)U/l compared to median values of 3.3 (1.1-34.4) U/l in normal pregnancy (p U/L was associated with the highest combination of specifity(58.8 %) and sensivity (86.8%).Conclusion: In the present study, serum ADA activity in women who have conceivedfetus with CNS malformations was significantly higher than that in normal pregnantwomen.