Karpal tünel sendromu tedavisinde knifelight yöntemiyle açık cerrahi yöntemin karşılaştırılması
Comparision of neurolysis with knifelight instrument to open surgery in treatment of carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 193367
  2. Yazar: HALİL SEDAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUFAN KALELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Knifelight, Karpal Tünel Sendromu, Carotid artery, Stenosis, BT angiography
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETKarpal tünel sendromu (KTS) tuzak nöropatilerinin en sık olanıdır.Açık karpal tünel gevşetme KTS tedavisinde tercih edilen ameliyatyöntemidir. Her ne kadar mükemmel sonuçlar rapor edildiyse de bazıyazarlar açık cerrahi sonrası skar hassasiyeti, tenar veya hipotenar bölgedeağrı ve işe geç dönüş rapor etmişlerdir.Bazı yazarlar açık cerrahi insizyonun yolaçabileği problemleri azaltmakiçin daha kısa bir uzunlamasına palmar insizyon ve fleksör retinakulumukesebilecek özel cihazların kullanılmasını önermişlerdir.Knifelight (Stryker) bir kere kullanılabilen, kesici bıçağı 2 plastiktransparan uç arasında olan karpal tünel gevşetme cihazıdır. Kendi ışıkkaynağı ve pili vardır. Knifelight fleksör retinakulumu üzerindeki cilt ve ciltaltını sağlam bırakır.Bu çalışmadaki amaç; Karpal Tünel Sendromu nedeniyle açık nörolizveya Knifelight ile nöroliz uygulanan hastaların sonuçlarını değerlendirerekher iki cerrahi yöntemi birbiriyle karşılaştırmaktır.1999-2005 yılları arasında KTS nedeniyle açık cerrahi uygulanan 54hasta ve Knifelight cihazıyla ameliyat edilen 54 hasta toplam 108 hastaolacak şekilde çalışmaya seçildi. Hastaların ameliyat öncesi ve ameliyatsonrası klinik durumu Boston Skalasıyla değerlendirildi. Hastaların her ikieline duyu testleri uygulandı, el kavrama, sıkıştırma (pinch) kuvvetleri ölçülüpkaydedildi. Hastaların yara üzerindeki ağrısı ve işe dönüş süreleri kaydedildi.Kniflelight grubunun işe dönüş süresi açık nöroliz uygulanan gruba göredaha kısaydı. Knifelight cihazı ciltte ve cilt altında daha az hasara yolaçtığıiçin bu gruptaki hastaların daha az yara ağrısı ve daha estetik yara izimevcuttu.Sonuç olarak Knifelight tekniği endoskopik yönteme göre öğrenilmesi veuygulaması daha basit olan; açık ve endoskopik tekniğin avantajlarınıbirleştiren bir tekniktir. diopatik KTS tedavisinde birinci tercih olmalıdır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTEVALUATION OF EXTRACRANIAL CAROTID ARTERY STENOSIS WITHCOMPUTERIZED TOMOGRAPHIC ANGIOGRAPHYDr. Mustafa DEMIROGLUSpecialty Thesis, Department of RadiodiagnosticThesis Supervisor: Asst. Prof. Ayhan OZKURMarch 2007, 61 pagesDuring our research, main, internal and external carotid arteries of 37 patients referredto Gaziantep University, Faculty of Medicine, Department of Radiology from varioushospitals due to transient ischemic attack, apoplexy, vertigo, loss of balance, hemiplegics andother reasons were visualized using computerized tomographic angiography (CTA) anddigital subtraction angiography (DSA). In this study, the diagnostic value of CTA related toextracranial carotid artery stenosis was investigated and obtained results were compared withDSA findings.Using Axial CTA, volume rendering technique (VRT) CTA and DSA, 58 carotid arterylesions were examined in 37 patients.In determination of stenosis categories, DSA and axial CTA images had % 96, andVRT CTA images had % 94 consistency. Obtained results were highly in agreement with theresults of past experiments done on this subject.The sensitivity and specificity of axial CTA images and VRT-CTA images inocclusions were found to be % 100.The sensitivity and specificity of axial CTA images and VRT-CTA images in % 70-99stenosis were found to be % 100.VRT can be successfully used in cases of dense calcification around the blood vesselsor near the residual lumen.Mural calcification and contrast medium differentiation can be easily achieved withCTA when appropriate window width and level is obtained with axial cuts. Even in thepresence of calcification that surrounds lumen and makes the evaluation impossible, residuallumen can be easily distinguished in MIP and SSD images. In the light of the obtained resultsit was concluded that the most accurate information in CTA is obtained from axial cross-sections.