Uzun dental tedaviler, operatif çekim ve eksik dişler nedeniyle değişikliğe uğrayan çiğneme alışkanlıklarından kökenli TME fonksiyon bozukluklarının tedavileri
Treatment of functional disturbances of TMJ originated from prolonged dental procedures, surgical tooth removal, and missing teeth
  1. Tez No: 193373
  2. Yazar: SERKAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ÇETİNGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: TME disfonksiyonu, TME konservatif tedaviler, splintler, TMJ dysfunction, TMJ conservative treatment, splint
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Genellikle üzerinde durulmayan ve basit bir olayken komplike boyutlara ulaşabilen,farklı etiyolojik nedenlerin ortaya çıkardığı çiğneme sistemi fonksiyon bozukluklarına sahiphastalarla, hiç şikayeti olmadığı halde basit bir dental tedavi sonucunda çiğneme sistemineait semptomlarla karşımıza gelen bireyleri etiyolojik ve terapötik yönden karşılaştırarak birçalışma yapmayı amaçladık.Çalışmamızda 263 hasta; ağrı, ses ve kısıtlılık semptomlarına göre 3 gruba ayrılarakincelendi.A grubu: Semptomsuz 30 hastada akıl dişi çekimlerinden ve yara iyileşmesindensonra gelişen ağrının splint uygulamasıyla 6 haftada geçtiği gözlendi.B grubu: 82 semptomlu hasta içeren bu grupta akıl dişi çekimleri yapıldıktan sonra; 51bireyde değişiklik olmazken, 31'inde semptomlar kayboldu. Değişikliğin gözlenmediği 51hastadaki ağrıların nedeninin akıl dişlerinin enflamasyonundan değil Çiğneme SistemiFonksiyon Bozukluğunun (ÇSFB) gerçek etiyolojik nedenlerine sahip olmalarındankaynaklandığı görüşüne varılarak uygun tedavilere başlandı ve bu tedaviler sonundasemptomlar ortadan kalktı.C grubu: ÇSFB olan 129 hasta iki grupta incelendi.Dental-oklüzal grupta; tek ve/veya çift taraflı sonsuz dişsizlik, abrazyon, çekimboşluklarına devrilmiş dişlerin neden olduğu oklüzyon bozukluğu, bruksizm, tek taraflıçiğneme, travma ve örtülü kapanış gösteren hastalar yer aldı.Kassal nedenli grupta; travmatik çekim, uzun süren dental tedaviler yaşamış ve tek dişeksikliği görülen hastalar mevcuttu.Bütün hastalara jimnastikoterapi önerilirken, bruksizmi olanlara yumuşak elastiksplintler yapıldı. Dikey boyut kaybı olanlara oklüzyon düzenleyici sert splintler, laterodeviasyonu olan hastalara santrik konuma yönlendiren rehber düzlemli splintler, ağrı ve sesyakınması olan hastalara hafif öne konumlandırıcı oklüzal splintler, kısıtlılığı olanlara da fiziktedavi uygulandı.Bu tedaviler etiyolojik faktörlere ve semptomlara göre kombine olarak gerçekleştirildi.Tedavi süresi 6 ila 16 hafta arasında değişti. Uygulanan tedavilerle gerçek ÇSFB semptomluhastalar (n=210) ile sonradan ÇSFB semptomuna (n=31) sahip olan toplam 241 hastada%98,7 oranında başarı elde edildi.
Özet (Çeviri)
We aimed to perform a study designed to compare etiologically and therapeuticallythe patients who have functional disturbances of masticatory system due to differentetiolgological factors, which could be reached complicated severity, while were consideredas simple and unimportant phenomenon, and the patients with suddenly onset masticatorysystem symptoms who have no complaint until recently performed dental procedure.Total of 263 patients were investigated under three groups which were separetedaccording to the symptoms of pain, sound and limitation.Group A: Total of 30 otherwise asymptomatic patients, who have pain following thirdmolar surgery and wound healing, were given occlusal splint application and symtoms weredisappeared in six weeks.Group B: A total of 82 symptomatic patients were undergone third molar surgery. In 31patiens, symtoms were subsided following surgery; other 51 patients showed no change,and were considered having real etiological factors for Functional Disturbance of MasticatorySystem (FDMS), but not a pain caused by third molar inflammation; then appropriatetreatment modalities were commenced and all symptoms were disappeared following theseperiods.Group C: There were a total of 129 patients who have FMDS.Dental-occlusal group; the patients who have dental and/or occlusal problems such asbilateral or unilateral endless edentoulism, abrasion, occlusal disharmony caused by teethmigrated to empty spaces, bruxism, chewing unilaterally, over-bite and trauma history.Muscle type dysfunction group; In this group there were patients who had undergonetraumatic tooth extraction, and prolonged dental procedures and patients who had only onemissed tooth.Gymnasticotherapy were recommended for all patients and soft elastic occlusal splintswere fabricated for patients who have bruxism. Hard acrylic guiding occlusal splints wereused by the patients who have vertical dimension loss; centrally guiding occlusal splints forthe patients who have deviation laterally; forward guided occlusal splints for the patients whohave pain and sound; and diathermy for the patients who have limited mouth opening.These treatment modalities were used according to etiological factors and symptoms.Treatment period were six to 16 weeks. A success rate of 98,7 % were achieved in total of241 patients who have real FMDS (n=210) and who subsequently have FMDS (n=31).