Huzurevinde yaşayan bir grup yaşlıda düşme ile ilişkili faktörler: demografik özellikler, sağlık sorunları ve kullanılar ilaçlar
Factors related to falls in a sample of older people living in rest home: demographic characteristics, health problems and use of medicines
  1. Tez No: 193385
  2. Yazar: KADRİYE BIYIKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURSEN Ö. NAHCİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, düşme, huzurevi, risk faktörleri, Older people, falls, rest home, risk factors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETBıyıklı, K. (2006). Huzurevinde Yaşayan Bir Brup Yaşlıda Düşme ile lişkili Faktörler:Demografik özellikler, Sağlık sorunları ve Kullanılan laçlar. stanbul Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. stanbul.Bu araştırma, huzurevinde yaşayan yaşlılarda düşme sıklığını belirlemek, demografiközellikler, sağlık sorunları ve kullanılan ilaçların düşme ile ilişkisini incelemek amacıylaplanlanmış kesitsel tipte tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini stanbul'daSosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı 5 huzurevinde kalan 60 yaş üstü 467yaşlı arasından tabakalı örneklem yöntemi ile seçilen 182 kişi oluşturmuştur. Veritoplanmasında anket formu kullanılmıştır. Düşme, demografik özellikler, sağlık sorunları vekullanılan ilaçlar doğrudan yaşlı bireye sorularak öğrenilmiştir. Bilişsel durum StandardizeMini-Mental Test ile, fonksiyonel sağlık durumu Barthel ndeksi ile değerlendirilmiştir.Verilerin analizinde sayı, yüzdelik, ortalama, ki-kare ve lojistik regresyon testlerikullanılmıştır.Çalışmada bir yıllık düşme sıklığı % 33 olarak bulunmuştur. Düşmenin % 53,3'ü bina içinde,% 40'ı bina dışında, % 6,7'si ise hem bina içi hem de bina dışında gerçekleşmiştir. Düşmelerin% 52,9'u düz bir zeminde, % 22,2'si merdiven inip çıkarken, % 64,2'si yürüme esnasındagerçekleşmiştir. Yaşlıların % 24,2' si ilaç kullanmaktadır. En fazla kullanılan ilaçlarantihipertansif (% 37,4), kalp ilaçları (% 23,6), antidepresan (% 11) ve antidiyabetik (% 10,4)ilaçlardır. Fonsiyonel yönden bağımlı olan, sosyal güvencesi olmayan, uyku sorunu,kardiyovaskuler hastalığı ve artriti olanlar ile ilaç kullananlarda düşme anlamlı olarak dahayüksek bulunmuştur. Lojistik regresyon analizine göre sosyal güvenceye sahip olmama vefonksiyonel yönden bağımlı olma düşmede etkili faktörler olarak bulunmuştur.Bulgular huzurevindeki yaşlılarda düşme prevalansının yüksek, fonksiyonel yönden bağımlıve sağlık sorunları olanların düşme yönünden riskli olduğunu göstermektedir. Huzurevindeyaşayan yaşlılarda düşme ile ilişkili faktörlerin incelenmesi için daha büyük örneklemgruplarında çalışılmasına ve ileri araştırmalar yapılmasına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBıyıklı, K. (2006). Factors Related to Falls in a sample of Older People Living in Rest Home;Demographic characteristics, Health problems and Use of Medicines. Istanbul University,Institute of Health Sciences, Public Health Nursing Department. Master?s Thesis. Istanbul.The purpose of this cross-sectional-descriptive research was to determine frequency of fallingrisks of the old people living in nursing home, demographic characteristics, and relation ofhealth problems and medicines used with falling. The study sample was comprised of 467 oldpeople over 60 years of age living in 5 rest homes attached to Social Services and ChildProtection Authority. 182 persons were selected using layered sampling method.In order tocollect data, an interview form was used. Falling, demographic features, health problems andused medicines were directly asked to the old person and information was obtained. In orderto evaluate cognitive situation, Standardized Mini-Mental Test was used and Barthel indexwas used to evaluate their daily life activities. Analizing of Data were used frequency, mean,chi-square and logistics regression tests.In the study, annual falling frequency was found as 33%. 53.3% of the falls occurred insidethe building, 40% outside the building and 6.7% both inside and outside the building. 52.9%of the fallings occurred an a flat floor, %22.2 when climbing up and down the stairs; and64.2% while walking. 24.2% of the old people take medicines. Most commonly usedmedicines are antihypertensive (37.4%), heart medicines (23.6%), antidepressant (11%) andantidiabetic medicines (10.4%). It is established that there is significant relations onlybetween being dependant upon in terms of functionality, not having social security, sleepproblems, having cardiovascular illness, arthritis ve using drug. According to logisticregression analysis, not having social security and being dependant in terms of functionalityare found effective on falling.Findings obtained indicate that falling prevalence of a group of old people living in rest homeis high and that old people who are dependent in terms of functionality and who have healthproblems are risky from point of view of falling. In order to examine factors related to thefalling of old people living in rest home, bigger sampling groups and further researches areneeded.