Investigation of genes associated with ovulation rate in Turkish awassi sheep
Türk ivesi koyunlarda ovulasyon oranıyla ilgili genlerin araştırlması
  1. Tez No: 415194
  2. Yazar: AHMED RAISAN MOHAMMED ALI MOHAMMED ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÖZKÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İvesi koyunu, ovulasyon oranı, FecB, FecXI, FecXG, PZR- RFLP, Awassi sheep, ovulation rate, FecB, FecXI, FecXG
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Coğuzluk ve yükek ovulasyon oranları koyun yetiştiriciliğinde önemli iki özelliği oluşturmaktadır. Bu çalışma Türk İvesi koyunlarında BMPR1B'de FecB mutasyonu, BMP15'de ise FecXI, ve FecXG mutasyonlarını araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla daha önce ikiz doğurganlığı tesbit edilmiş olan 25 adet koyun (Abo Gharib Research Station of Sheep and Goats in the West of Baghdad, Irak) seçilmiş ve belirtilen genler PZR-RFLP yöntemiyle taranmıştır. Çalışılan örneklerde FecXI mutasyonuna ait bölge PZR de bant vermemiştir. PZR ürünleri FecB, ve FecXG mutasyonunu araştırmak amacıyla sırasıyla AvaII ve HinfI enzimleriyle restriksiyona tabi tutulmuştur. Yapılan DNA testleri çalışılan koyunlarda FecB mutasyonunu taşıyan genlerin bulunmadığını ortaya koymuştur. Örneklerin tamamının ise heterozigot FecXG taşıdığını tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fecundity and high ovulation rate are significant traits in sheep breeding. This study was conducted to investigate the presence of the FecB mutation of BMPR1B and FecXI, FecXG mutations of BMP15 which are associated with high ovulation rate, in Turkish Awassi sheep. Twenty-five ewes were selected according to their twins producing records from (Abo Gharib Re¬search Station of Sheep and Goats in the west of Baghdad, Iraq) and genotyped for gene polymorphism in the genes recorded previously via the PCR-RFLP method. No PCR products were resulted from DNA samples when a specific primer used to test the presence of FecXI mutation. PCR products were digested to detect FecB, and FecXG point mutation by using AvaII, HinfI restriction enzymes, respectively. The FecB DNA test in all samples under study revealed that there were no carriers for this mutation. All individuals were observed to be heterozygous carriers for FecXG mutation.