Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve astımlı hastalarda fonksiyonel performans ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of relation between functional performance and quality of life in patients with COPD and asthma
  1. Tez No: 193404
  2. Yazar: SAFİYE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEHRA DURNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COPD, asthma, functional performance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Easy PDF Copyright © 1998,2006 Visage SoftwareThis document was created with FREE version of Easy PDF.Please visit http://www.visagesoft.com for more detailsÖZETÖzkan S. KOAH ve Astımlı Hastalarda Fonksiyonel Performans ve Yaşam Kalıtesı ArasındakıIlışkının Değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitûsû, Hemşirelik ABD. DoktoraTezi. İstanbul. 2006.Bu çalışma, KOAH ve Astım hastalığı ile tedavi gören hastaların fonksiyonel performans ve yaşamkalitesi düzeyini ve bunları etkileyen faktörleri belirleyerek bakımda etkili hemşirelik girişimlerini planlamadarehber olabilecek öneriler geliştirmek amacıyla planlanmıştır.Çalışma grubuna Ekim 2003-Mayıs 2004 tarihleri arasında ú.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi GöğüsHastalıkları Anabilim Dalı Polikliniğinde KOAH ve Astım tanısıyla izlenen ve bu hastalıklar dışında performans(morbid obezite, baston kullanımı v.b) ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek herhangi önemli bir sağlık sorunuolmayan, okur-yazar, Türkçe'yi iyi bilen ve görüşmeyi kabul eden toplam 120 hasta alınmıştır. Verilerintoplanmasında Hasta Bilgi Formu, St.George Solunum Anketi ve Fonksiyonel Performans Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmada kullanılan St. George Solunum Anketi ve Fonksiyonel Performans Ölçeğinin Türkçe'yeuyarlanmış biçimiyle KOAH ve Astım tanısıyla tedavi gören hastalarda geçerli-güvenilir araçlar olduğubelirlenmiştir.Fonksiyonel performans düzeyinin oldukça iyi olduğu KOAH grubunda başta iş-okul aktivitesi bunutakiben de eğlence-hobiler, sosyal etkileşim, fiziksel egzersiz, ev işlerini sürdürme, manevi aktiviteler ve vücutbakımının daha iyi olduğu, astım grubunda ise sırasıyla iş-okul, sosyal etkileşim, eğlence-hobiler, maneviaktiviteler, fiziksel egzersiz, ev işlerini sürdürme ve vücut bakımının daha iyi olduğu belirlenmiştir. Yaşamkalitesi düzeyinin daha iyi olduğu KOAH grubunda başta etki düzeyi daha sonra total yaşam kalitesi, aktivite vesemptom alt boyutunun daha iyi olduğu bulunmuştur. Astım grubunda etki, total yaşam kalitesi, semptom veaktivite alt boyutunun daha iyi olduğu bulunmuştur.Sonuç olarak, KOAH ve astım tanısı ile tedavi gören hastaların fonksiyonel performans ve yaşamkalitelerinin daha iyi olduğu ve KOAH'lılarda yaş, cinsiyet, medeni durum, beden kitle indeksi, nefes darlığı,öksürük, hastalık evreleri, aynı hastalığın ailede bulunması ve yaşanan ortamda rutubet varlığının fonksiyonelperformansı belirleyici kriterler olduğu, astımlılarda yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi, nefes darlığı, öksürük,hastalık evreleri, aynı hastalığın ailede bulunması ve yaşanan ortamda rutubet varlığının fonksiyonel performansıbelirleyici kriterler olduğu saptanmıştır. KOAH'lılarda beden kitle indeksi, akut atak geçirme, nefes darlığı,öksürük, hastalık evreleri, sigara içimi, yaşanan ortamda rutubet varlığı ve ailede aynı hastalığın bulunmasınınyaşam kalitesini belirleyici kriterler olduğu, astımlılarda yaş, cinsiyet, akut atak geçirme, nefes darlığı, öksürük,hastalık evreleri, sigara içiminin yaşam kalitesini belirleyici kriterler olduğu saptanmıştır. Solunum fonksiyontestlerinin her iki grupta da fonksiyonel performans ve yaşam kalitesi ile doğrusal ilişki içinde olduğubulunmuştur.Bu nedenle, KOAH ve astım tanısı ile tedavi gören hastalarda meydana gelecek fonksiyonel performansve yaşam kalitesi düşüklüğünün ancak bireysel hasta izlemi ve semptomların kontrol altına alınması ileönlenebileceği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler : KOAH, astım, fonksiyonel performans, yaşam kalitesiBu çalışma ústanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından T-159/06032003 no'luproje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Easy PDF Copyright © 1998,2006 Visage SoftwareThis document was created with FREE version of Easy PDF.Please visit http://www.visagesoft.com for more detailsABSTRACTOzkan S. Assesment of Relation Between Functional Performance and Quality Of Life inPatients with COPD and Asthma. Istanbul University,Institute of Health Science, NursingDepartment. Doctoral Thesis. Istanbul. 2006.This research project was planned to determine the level of functional performance and quality of life byCOPD and asthma patients undergoing treatment and factors affecting this functional performance and qualityof life level to prepare a guide for the planning of effective nursing care for these patients.The research was carried out between October 2003 and May 2004 at Istanbul University Department ofPulmonary Disease Policlinic. The research group consisted of 120 COPD and asthma patients, who consentedto be part of the study. All participants had been literated and speaked Turkish. None of the participants had adisease affecting negative functional performance and quality of life. In order to collect data, a Sick InformationForm, St.George Respiratory Questionnaire, and Functional Performance Inventory was used.The Turkish version of these two scales -St.George Respiratory Questionnaire, Functional PerformanceInventory, were proven to be reliable and valid tests for use in COPD and asthma patients undergoing treatment.The level of functional performance in the COPD group was more good were first. Then, recreationactivities, social interaction, physical exercise, spiritual activities, maintaining the household and body care werealso strong. Also In the asthma group work/school activities, social interaction, recreation activities, spiritualactivities, physical exercise, maintaining the household and body care were strong, respectively.The level of quality of life in the COPD group was quite good. Impact was first. Then, total quality oflife, activity and symptom were strong. Also, the level of quality of life in the asthma group was quite good.Impact, total quality of life, symptom and activity were strong, respectively.In conclusion, it was determined that COPD and asthma undergoing treatment experienced a good levelof functional performance and quality of life. In the COPD group functional performance was influenced by age,sex, body mass index, diagnosed period, acute attack, cough, disease stage, genetic transition and existencehumidity in the living place. In the asthma group functional performance was influenced by age, sex, body massindex, acute attack, cough, sputum, disease stage, pulmonary functional parameters, genetic transition andexistence humidity in the living place.In the COPD group quality of life was influenced by body mass index, acute attack, smoking, existencehumidity in the living place and genetic transition. In the asthma group quality of life was influenced by age, sex,acute attack, dyspnea, cough, disease stage, genetic transition and existence humidity in the living place. Therewas, however, a linear correlation between functional performance, quality of life and pulmonary functionparameters in every group.For this reason, the patient should be followed carefully and given adequate education, in order to keepsymptoms under control. The functional performance and quality of life associated with COPD and asthmapatients undergoing treatment can only be prevented through individual follow-up of patients and throughkeeping symptoms under control.