Trabzon il merkezinde 06-12 aylık çocuğu olan annelerin bebek bakımına ilişkin geleneksel uygulamaları
Traditional baby care practices of mothers of children aged 6-12 months in the provincial centre of Trabzon, Turkey
- Tez No: 193455
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT TOPBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bebek Bakımı, Geleneksel Uygulama, Baby Care, Traditional Practice
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
TRABZON İL MERKEZİNDE 06-12 AYLIK ÇOCUĞU OLAN ANNELERİNBEBEK BAKIMINA İLİŞKİN GELENEKSEL UYGULAMALARIÖZETBu çalışmada Trabzon'daki annelerin bebek bakımlarında yaptıkları gelenekseluygulamaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Örneklem büyüklüğü 400 annedir.Annelerin %69.7'si bebeklerini hemen bebeklerini emzirdikleri, %91.3'ününbebeğine kolostrumu verdiği saptanmıştır. Annelerin %3.7'sinin bebeğin kız veya erkekolması, %55.5'inin doğumun kolay olması, %63.5'inin doğum sonu ağrısını geçirmek,%77.2'sinin bebeklerin kokmaması, %86.2'sinin göbek düşmesi ve bakımı, %54.2'ininbebeğin sarılık olmaması, %73.8'inin nazardan korumak, %26.3'ünün bebeklerinin güzelolması, %40.7'sinin kırk basmasından korunmak için herhangi bir yöntem uyguladıklarısaptanmıştır.Sonuç olarak, annelerin bebek bakımları sırasında oldukça sık denilebilecekgeleneksel özellikler içeren uygulamalar yaptıkları görülmüştür. Bebek sağlığı konusundaçalışan sağlık personelinin hizmet verdikleri yerlerdeki geleneksel özelliklerideğerlendirmelerinin yerinde olacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTRADITIONAL BABY CARE PRACTICES OF MOTHERS OF CHILDRENAGED 6-12 MONTHS IN THE PROVINCIAL CENTRE OF TRABZON,TURKEYThe aim of this study was to evaluate the traditional baby care practicesfamiliar to and adopted by mothers in Trabzon. Sample size was 400 mothers.It was further determined that 69.7% of mothers suckled their babiesimmediately, that 91.3% gave their babies colostrums.It was determined that 3.7% of mothers had employed various methods in order togive birth to a boy or girl, 55.5% in order to have an easy birth, and 63.5% in order toeliminate post-birth pain.The study also revealed that various practices were adopted by 77.2% ofmothers in order to prevent their babies smelling, by 86.2% for the umbilical cord tofall off and for general care, by 54.2% to prevent their babies catching jaundice, by73.8% to ward off the evil eye, by 26.3% to make their babies attractive, by 40.7% toprevent puerperal fever.In conclusion, it was observed that in caring for their babies, mothersimplemented practices with traditional features on a relatively frequent basis in anumber of spheres. Health personnel working in the field of infant health also need toaccurately evaluate traditional features in the areas in which they serve.