Bir psikiyatri hastanesinde tedavi gören şizofrenili hastalarda intihar düşüncesi: pozitif, negatif belirtiler ve depresyon ile ilişkisi
Suicide ideation in schizophrenic patients taking treatment in a psychiatry hospital: it's relation with positive symptoms and depression
  1. Tez No: 193454
  2. Yazar: ZEYNEP TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİÇEK HOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, İntihar, Depresyon, Pozitif ve Negatif belirtiler, Schizophrenia, Suicide, Depression, Positive and Negative Symptoms
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Psikolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
VÖZETBİR PSİKİYATRİ HASTANESİNDE TEDAVİ GÖREN ŞİZOFRENİLİHASTALARDA İNTİHAR DÜŞÜNCESİ: POZİTİF, NEGATİF BELİRTİLER VEDEPRESYON İLE İLİŞKİSİAmaç: Toplumlar için büyük psikolojik, sosyal ve ekonomik güçlüklere neden olanintihar davranışı diğer ruhsal hastalıklarda olduğu gibi şizofrenide de sık görülmektedir.Şizofrenide intihar davranışına yol açan risk etmenlerinin bilinmesi bu konuda önleyiciyaklaşımların geliştirilmesini sağlayabilir. Bu çalışmanın amacı şizofreni hastalarında intihardüşüncesini yordayıcı faktörleri bazı sosyodemografik ve klinik özellikler yönündendeğerlendirmektir.Yöntem: Çalışmaya Trabzon Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde 2006yılının Nisan ve Haziran ayları arasında yatarak tedavi görmekte olan akut dönemdeki 60şizofrenili hasta ve yine aynı hastanenin polikliniğine bu tarihler arasında kontrol içinbaşvuran stabil dönemdeki 60 şizofrenili hasta olmak üzere toplam 120 hasta alınmıştır.SCID-I'e göre şizofreni tanısı alan hastalara sosyodemografik veri toplama formu başta sabitkalmak üzere Beck Umutsuzluk Ölçeği, Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği, YaşamıSürdürme Nedenleri Envanteri ve Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği uygulanmıştır.Bulgular: Çalışmada deneklerin %31,66'sında intihar düşüncesine, %18,3'ünde iseintihar girişimi öyküsüne rastlanmıştır. Umutsuzluk ve depresyon intihar düşüncesi olangrupta olmayan gruba göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Pozitif belirtiler açısındaniki grup arasında farklılık saptanmamıştır. İntihar düşüncesi olan grupta negatif belirtileristatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmaktadır. İntihar düşüncesi olan grup intihardüşüncesi olmayan gruba göre daha az yaşamı sürdürme nedeni bildirmişlerdir.Sonuç: Şizofrenili hastalarda intihar girişimi öyküsünün, depresyonun, yaşamısürdürme nedenlerinin ve umutsuzluk düşüncelerinin değerlendirilmesinin şizofrenide intihardavranışını önlemede önemli olduğu düşünülmektedir. Negatif belirtilerin intihar davranışı ileilişkisinin ve şizofrenide intihar davranışının çok yönlü doğasının açığa çıkarılmasında yeniçalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
VISUMMARYSUICIDE IDEATION IN SCHIZOPHRENIC PATIENTS TAKING TREATMENT INA PSYCHIATRY HOSPITAL: IT?S RELATION WITH POSITIVE, NEGATIVESYMPTOMS AND DEPRESSIONObjective: Suicidal behaviour, causing important psychological, social and economicproblems for societies, is frequently seen in schizophrenia as in the other psychologicaldisorders. Being aware of risk factors causing suicidal behaviour in schizophrenia can help todevelop prevention strategies on this subject. The aim of this study is evaluate the factors onsuicide idea at the patients with schizophrenia from the view of some sociodemographic andclinical properties.Method: The sample of the study consists of 120 patients; randomly selected fromthe patients taking treatment at Trabzon Ataköy Psychiatry Hospital between the dates ofApril-Jun 2006; 60 of them in the acute stage taking medical treatment while hospitalizedand 60 of them in the stabil stage that applied to the hospital polyclinics for control treatment.Sociodemographic form being in the lead, Beck Hopelesness Scale, Calgary Depression Scalefor Schizophrenia, Reasons for Living Inventory and Positive and Negative Syndromes Scalewere applied to samples being diagnosed as schizophrenia by SCID-I.Results: In the study 31,66% of the samples have suicide ideation and %18,3 of thesamples have history of suicide attempts. In terms of hopelessness and depression, asignificant difference is found out between groups. Acording to positive symptoms, nodifference is found out between groups. In the group with suicide ideation, negativesymptoms are found out to be significantly higher. The group with suicide ideation has lessreasons for living than the group without suicide ideation .Conclusion: Evaluating the history of suicide attempts, depression, reasons for livingve hopelessness in patients with schiophrenia are thought to be important to prevent suicidalbehaviour in schizophrenia. There is need for further studies to disclose the relationshipbetween negative syndromes and suicidal behaviour and multi-dimensional nature of suicidalbehaviour in schizophrenia.