Kersetin ve epigallokateşin gallatın C6 glioblastoma multiforme kanser hücreleri üzerine toksik etkilerinin ve bu etkilerde kalsiyumun rolünün araştırılması
Investigation of toxic effects of quercetin and epigallocatechin gallate on C6 glioblastoma multiforme cells and effects of calcium for these mechanisms
- Tez No: 193464
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVAL KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Onkoloji, Pharmacy and Pharmacology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: kersetin, epigallokateşin gallat, tapsigargin, kalsiyumfosfat, glioma, hücre ölümü, quercetin, epigallocatechin gallat, thapsigargine, calciumphosphate, glioma, cell death
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
KERSET N VE EP GALLOKATEŞ N GALLAT'IN C6GL OBLASTOMA MULT FORME KANSER HÜCRELER ÜZER NETOKS K ETK LER N N VE BU ETK LERDE KALS YUMUNROLÜNÜN ARAŞTIRILMASIÖZETBu çalışmada, kersetin ve epigallokateşin gallatın, C6 gliomalar üzerine etkimekanizmaları ve bu mekanizmalarda kalsiyumun rolü araştırılmıştır.Yöntem olarak MTT, nötral kırmızısı ölçümü, sülforodamin ölçümü ileakridin oranj yöntemleri kullanılmıştır. Kersetin ve epigallokateşin gallatınsitotoksik etkilerinde kalsiyumun rolünü anlamak için kalsiyum fosfat(homeopatik tarzda) ve tapsigargin kullanılmıştır. Hem tek başına uygulanankersetin hem de epigallokateşin gallat, C6 hücreleri üzerine doz ve zamanabağımlı sitotoksik ve apoptotik etkiler göstermiştir. Kersetinin kalsiyum fosfatile kombinasyonu mitotik hücre ölümüne sebep olurken, tapsigargin ilekombinasyonu kaspazlara bağlı olmayan hücre ölümüne sebep olmuştur.Epigallokateşin gallatın kalsiyum fosfat ile kombinasyonu, epigallokateşingallatın apoptotik etki mekanizmasını değiştirmemiştir. Ancak epigallokateşingallatın tapsigargin ile kombinasyonları kersetine benzer şekilde kaspazlarabağımlı olmayan hücre ölümüne sebep olmuştur.Sonuç olarak, bu çalışmada hücre içi kalsiyum dengesini değiştirerek hücreleriapoptozdan farklı hücre ölümlerine de sevkedilebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF TOXIC EFFECTS OF QUERCETIN ANDEPIGALLOCATECHIN GALLATEON C6 GLIOBLASTOMA MULTIFORME CELLS AND EFFECTSOF CALCIUM FOR THESE MECHANISMSABSTRACTIn this study, mechanisms of effects of quercetin and epigallocatechin gallateon C6 glioblastoma multiforme cells and role of calcium for this mechanismswere searched.As testing methods MTT, Neutral Red, Sulforodamin-B, Acridine Orangewere used. Calcium phosphate (in homeopathic manner) and thapsigarginewere used for understanding of role of calcium for cytotoxic effects ofquercetin and epigallocatechin gallate. By unique application of quercetin andepigallocatechin gallate gave rise to dose and time dependent cytotoxic andapoptotic effects on C6 cells. While, combinations of quercetin with calciumphosphate brought about mitotic cell death, combinations of epigallocatechingallate with thapsigargine caused to caspase-independent cell death.Combination of epigallocatechin gallate with calcium phosphate could notalter apoptotic mechanisms of epigallocatechin. However, combination ofepigallocatechin gallate with thapsigargine gave rise to caspase-independentcell death like that of quercetin.As a conclusion, in this study, it was shown that cells can induce to differentcell death from apoptosis by perturbation of intracellular calcium balance.