İş yaşamında sosyal sermayenin çalışanın fiziksel ve ruhsal sağlığındaki yeri
The impact of social capital on workers physical and psychological wellbeing
  1. Tez No: 193493
  2. Yazar: MEHMET KEMAL KUŞCU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NADİ BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal sermaye, çalışan sağlığı, psikososyal iyilik hali, social capital, occupational health, psychosocial well-being
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
1. ÖZETSosyal süreçlerle sağlık değişkenleri arasındaki ilişki hem toplum bilimlerin hemde sağlık bilimlerinin önemli uğraşı alanlarından biri olmuştur. Sosyal süreçlerinaraştırmasında son yıllardaki önemli değişmelerden biri de özellikle toplum içindeilişkilerin içeriğini yansıttığı düşünülen sosyal sermaye kavramıdır. Sosyal sermayekavramı sosyal bağların ve ilişkilerin ürettiği tüm kollektif değerler ve normlar olaraktarif edilmektedir. Sağlık süreçleri ile sosyal sermaye arasındaki ilişkiyi araştırançalışmalar son yıllarda giderek artmış olsa da, özellikle çalışan ruh sağlığına yöneliksonuçlar son derece kısıtlıdır. Çalışmanın amacı çalışanlarda fiziksel ve ruh sağlığıdüzeyleri ile sosyal sermaye algıları arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır.Araştırma kapsamında 110 kadın 50 erkek toplam 160 sağlık çalışanı yeralmaktadır. Grubun sosyo-demografik özellikleri ile psikososyal iyilik halleri arasındayakın ilişki saptanmıştır. Bu ilişki özelikle depresyon düzeyleri ile meslek grubu(p=0.000) ve çalışma saatleri (p=0.007) arasında gözlenmiştir. Komşuluk ilişkisi benzeriinformal destek ağı ile sosyal sermaye (p=0.000), sivil toplum katılımı ile sosyal destek(p=0.006) arasında ve sosyal sermaye ile hem kişisel fiziksel sağlık (p=0.000), hem deruhsal sağlık (p=0.000) değerlendirmesi arasında yüksek düzeyde ilişki saptanmıştır.Benzer şekilde tüm psikososyal ölçütlerle sosyal sermaye arasındaki bağlantı aynıdevamlılığı gösterdiği belirlenmiştir.Bu araştırmanın sonucunda sosyal sermayenin çalışanların fiziksel ve psikososyaliyilik hali için önemli bir sağlık değişkeni olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYTHE MPACT OF SOC AL CAP TAL ON WORKERS PHYS CAL ANDPSYCHOLOG CAL WELLBE NGThe link between social processes and health has been a long interest for both healthand social sciences. Over the last decades, social capital which tought to reflect the contentof social interaction became a central concept. Social capital is defined as the outcome ofsocial interaction in forms of shared values and norms. Despite the flow of evidence in thestudies which explore the link between social capital health are rising, the evidence onmental health is still limited.The aim of the study is to explore the link between perceivedsocial capital and health (physical and mental) in the context of work.A total of 160 participant, 110 female and 50 male, agreed to participate in thestudy. A close link has been demontrated between the psychosocial level and the social-demographic context of the participant group. The most visible statistical significanceswere reached between the job description (p=0.000) and working hours (p=0.007) anddepression levels. A similar pattern was established between the informal social supportnetworks (neighbourhood interaction) and social capital (p=0.000) and civil participationand social support (p=0.006). These statistical significances continued between the socialcapital and other psychosocial variables.As a result, we believe that social capital could be seen as a health predictor forworkers physical and psychosocial well-being.