Türk Ceza Yasası'nın (2004) organ aktarımı ile ilgili maddelerinin tıp etiği açısından değerlendirilmesi
The evaluation of organ transplantation acts or related acts by medicine ethnical on TH Turkish Punishment Laws
- Tez No: 193498
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİK GÖRKEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: Organ Transplantation, Turkey, Medical ethics, Criminal Law
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
1. ÖZETYeni Türk Ceza Kanunu 26.09.2004 tarihinde kabul edilip 01.06.2005 tarihindeyürürlüğe girmiştir. Bu kanunda organ veya doku aktarımına ilişkin suçlardüzenlenmiştir. Tezde, Yeni Türk Ceza Kanunu'nda yer alan organ ve doku aktarımı ileilgili düzenlemelerin, tıp etiği ilkeleri ve Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan öneri vesözleşmeler dikkate alınarak incelenmesi amaçlanmıştır.Konu ile ilgili bilgiler, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi,Merkez, Deontoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbulBarosu Kütüphaneleri'nde yer alan kaynakların yanı sıra internet ortamından yapılanaraştırmalar sonucunda elde edilen uluslararası belgelerden sağlanmıştır.Tezde, Türk Ceza Kanunu'nun tarihsel gelişimi konusunda bilgi verilmiş, organve doku aktarımı kavramları ve çeşitleri, organ ve doku aktarımı konusunda uluslararasıbelgeler, Türkiye'deki yasal düzenlemeler ve bu yasal düzenlemelere etki edenuluslararası öneriler ve sözleşmeler tıp etiği açısından incelenmiştir. Çalışmanın sonbölümünde 2004 tarihli Yeni Türk Ceza Kanunu'nun organ ve doku aktarımına ilişkingetirdiği yeni düzenlemeler incelenmiş ve uluslararası sözleşmeler ile karşılaştırılaraktıp etiği açısından değerlendirilmiştir.Bu değerlendirmeler ışığında, organ ve doku aktarımı konusunda Türk HukukSisteminde yer alan yasal düzenlemelerde uluslararası belgelere uyum açısından birparalelliğin varlığı saptanmıştır. Ancak cesetten organ ve doku alımında bazı istisnaidurumlarda genel kuralların dışına çıkılarak onam konusunda tıp etiği açısındatartışmalı olan hükümler içerdiği belirlenmiştir. Bunun yanı sıra Yeni Türk CezaKanunu'nda yer alan organ ve doku aktarımı ile ilgili maddelerin, insanın bedenbütünlüğünün bir parçası olan organ ve dokuların yasal olmayan yollar ile alımı,aktarılması ve ticareti konusunda farklı cezaları öngörmesi, tıp etiği ilkeleri açısındaneleştiriye açık bir durum ortaya çıkarmıştır.1
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EVALUATION OF ORGAN TRANSPLANTATION ACTS OR RELATED ACTSBY MEDICINE ETHNICAL ON TH TURKISH PUNISHMENT LAWSThe New Turkish Punishment Law accepted on 26.9.2004 and coming into force at1.6.2005. As acts containing organ and tissue transplantation rules. Thesis, including that NewTurkish Punishment Law arrangement by organ and tissue transplantation in order tomedicine ethical and aiming to investigated, prepared acts, proposel by European Council.As aforementioned knowledge to get by Law Faculty of Marmara University,Medicine Faculty, Central Library, Principle Knowledge of Deontology, Law Faculty ofIstanbul University, Library of the Istanbul Bar. Besides of these utilized in web and gettinginternational certificates from internet place so far. Thesis, begining and consisting of theimproving history in this cases, gives knowledge organ and tissue transplantation conceptsand various sort of things, subject of the international acts accordingly organ and tissuetransplantation. Arrangement of the Turkish Punishment Law and to get impression of theselegitimate arrangement, invested by ethical medicine rules. At the end of these thesis investedof relationship the organ and tissue transplantation due in new arrangement by new 2004dated Turkish Punishment Law and compared by international acts that evaluated by medicineethical.In this evaluated shows that being comformity with organ and tissue transplantationand system of the Turkish Law which arrangement legitimate as making paralels withinternational acts. But in this cases has been argumentatived subjects to be organ and tissuetransplantation from corps which consisting of to accepted or not, due by medicine ethical.Besides of above mentioned to be related of protect on wholeness human bodyotherwise illegaly ( non legitimate) transplantation or trafficking put in order different typespunishment ways where become criticism about point of view in medicine ethical.