Gebe kadınların enerji, protein, demir, kalsiyum, C vitamini, B12 vitamini, folik asit ve omega-3 yağ asidi tüketimleri ile beslenme bilgi ve alışkanlıkları arasındaki ilişkinin saptanması
Pregnant women's energy, protein, iron, calcium, vitamin C, vitamin B12, folic acid and omega-3 fatty acid intake and it's relationship between pregnant women's knowledge of nutrition and their nutritional habits
- Tez No: 193497
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLŞAD SAVE, PROF.DR. MELDA KARAVUŞ, Y.DOÇ.DR. YAŞAR KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
- Anahtar Kelimeler: gebelik, beslenme, besin tüketimi, beslenme bilgisi, beslenmealışkanlıkları, pregnancy, nutrition, nutrient consumption, knowledge of nutrition, nutritional habits
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
GEBE KADINLARIN ENERJ , PROTE N, DEM R, KALS YUM, C V TAM N ,B12 V TAM N , FOL K AS T VE OMEGA-3 YAĞ AS D TÜKET MLER LEBESLENME B LG VE ALIŞKANLIKLARIARASINDAK L ŞK N N SAPTANMASIYazarın Adı, Soyadı: Saniye Güzin ÇaltıÖZETBu araştırma, Ocak-Eylül 2006 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi SağlıkPolikliniği' ne, gebeliklerine bağlı her hangi bir sebeple başvuran, araştırmaya gönüllüolarak katılan gebeler üzerinde; gebelik döneminde tüketimi önem taşıyan besin öğelerininve enerji ile protein alımlarının saptanması; gebe kadınların beslenme bilgileri ile beslenmealışkanlıkları arasındaki ilişkinin belirlenmesi için planlanıp yürütülmüştür. Tüketimlerisaptanan besin öğeleri protein, demir, kalsiyum, C vitamini, folik asit, B12 vitamini,omega-3 yağ asidir.Bireylerin enerji, protein, demir, kalsiyum, C vitamini, folik asit, B12 vitamini,omega-3 yağ asidi alımlarının ortalamaları sırasıyla; 1764.8±81.35 kkal, 68.47±3.16 gr,11.37±0.75 mg, 786.35±43.48 mg, 114.63±9.53 mg, 290.60±16.07 µg, 3.10±0.28 µg1.33±0.12 gr' dır. Bireylerin besin tüketim sıklıkları da her bir besin grubu içinbelirlenmiştir. Araştırmaya katılan gebelerin B12 vitamini ve C vitamini dışındaki besinöğelerinden enerji, protein, demir, kalsiyum, folik asit ve omega-3 yağ asidini yetersiztükettikleri saptanmıştır.Araştırma sırasında gebelerin beslenme bilgi ve beslenme alışkanlık durumlarıaraştırılmıştır. Gebelerin %54' ü iyi, % 32' si orta, % 14' ü yetersiz beslenme bilgidüzeyine sahipken; % 18' i iyi, % 68' i orta, % 14' ü kötü beslenme alışkanlıklarınasahiptir.Araştırmaya katılan gebe kadınların beslenme bilgisi ile alışkanlıkları arasındakiilişki araştırılmıştır. Yetersiz beslenme bilgi puanı alan kadınların % 71.4' ü iyi-orta düzeybeslenme alışkanlıklarına; iyi-orta beslenme bilgi puanı alan kadınların da % 88.4' ününiyi-orta düzey beslenme alışkanlığı puanına sahip olduğu görülmektedir.Bu çalışmada gebelik döneminde besin ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli birbiçimde tüketilmesinin annenin ve doğacak bebeğin sağlığı açısından önemi vurgulanmışolup; bireylerin, ailelerin ve toplumların beslenme durumlarını etkileyen etmenlerden olandoğru beslenme bilgi ve alışkanlık kazanımının gebelik döneminde sağlıklı beslenme ilebaşlayıp yaşamın sonuna dek sürdürülmesinin gereği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
PREGNANT WOMEN'S ENERGY, PROTEIN, IRON, CALCIUM, VITAMIN C,VITAMIN B12, FOLIC ACID AND OMEGA-3 FATTY ACID INTAKE AND IT'SRELATIONSHIP BETWEEN PREGNANT WOMEN'S KNOWLEDGE OFNUTRITION AND THEIR NUTRITIONAL HABITSAuthour?s Name, Surname: Saniye Güzin ÇaltıSUMMARYThis study, conducted on pregnant women who applied to the Kadikoy CommuneHealth Center during the period of January to September 2006 for any reason concerningtheir pregnancies and who volunteered to participate in the study, concerns the calculationof intake of nutrients whose intake is of importance during pregnancy as well as thecalculation of the intake of protein and energy and the relationship between pregnantwomen?s knowledge of nutrition and their nutritional habits. The nutrients of which theintake has been calculated are protein, iron, calcium, vitamin C, folic acid, vitamin B12 andomega-3 fatty acid.The average intake of energy, protein, iron, calcium, vitamin C, folic acid, vitaminB12 and omega-3 fatty acid was 1764.8±81.35 kcal, 68.47±3.16 gr, 11.37±0.75 mg,786.35±43.48 mg, 114.63±9.53 mg, 290.60±16.07 µg, 3.10±0.28 µg and 1.33±0.12 grrespectively. The frequency of intake of nutrients from each nutritional group has also beencalculated. It has been concluded that pregnant women who participated in the studyconsumed sufficient amounts of vitamin B12 and vitamin C but did not consume sufficientamounts of energy, protein, iron, calcium, folic acid and omega-3 fatty acid.During the study the relationship between pregnant women?s knowledge of nutritionand their nutritional habits was also recorded. It was discovered that of the women whoparticipated in the study, 54 % had good, 32 % had mediocre and 14% had insufficientknowledge of nutrition and that 18 % had good, 68 % had mediocre and 14 % had badnutritional habits.Of the women who had insufficient knowledge of nutrition, 71.4 % had good-mediocre nutritional habits; of the women who had good-mediocre knowledge of nutrition,88.4 % had good-mediocre nutritional habits.In this study the importance of consuming sufficient amounts of nutrition andnutrients during pregnancy and the importance of its effects on the health of the mother andthe fetus; and the necessity of gaining correct information and good nutritional habits fromfamilies and the community in order to eat well during pregnancy and continue these habitsthroughout life has been emphasized.