Ülkemizde sağlık çalışanlarının ve sağlık kurumlarının tıbbi müdahaleden doğan cezai sorumluluğu
Criminal responsibility of health professionals and health institutions arising from medical intervention in our country
- Tez No: 193503
- Danışmanlar: DOÇ. AYŞE NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanı, Sağlık Kurumu, Tıbbi Müdahale, CezaSorumluluğu, Suç, Health Professional, Health Institution, Medical Intervention, CriminalResponsibility, Crime
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZETTezimizde, suçun unsurları çerçevesinde, sağlık çalışanlarının tıbbi müdahaledenkaynaklanan cezai sorumluluğu ve tıbbi müdahale fiillerini hukuka uygun hale getirensebepler incelenmiştir.Suç kısaca, ? Kanunda tarif edilen tipe uygun, hukuka aykırı, kusurlu fiil ? şeklindetanımlanabilir. Bir fiilin suç olması için belli unsurları içermesi gerekmektedir. Bu unsurlardoktrinde kabul gören genel görüşe göre; ? Kanuni Unsur ?, ? Maddi Unsur ?, ? HukukaAykırılık Unsuru ? ve ? Manevi Unsur ?dur.Tıbbi müdahale fiillerinin suç oluşturmamasında hakkın icrası, ilgilinin rızası gibihukuka uygunluk sebeplerinin etkili olduğu ileri sürülmüştür. Doktrindeki ağırlıklı görüş,tıbbi müdahalelerin hakkın icrası sebebiyle hukuka uygun olduğu yönünde olmakla birlikte;olağan müdahalelerde, hastanın rızası vb. diğer hukuka uygunluk sebeplerinin hakkın icrasınaişlerlik kazandırdığı düşünülmektedir.Tez çalışmamız sonucunda, sağlık çalışanlarının tıbbi müdahale fiillerinin, temeldehakkın icrası sebebiyle hukuka uygun olduğu kanaatine varmış bulunmaktayız. Sağlıkçalışanlarının aldıkları eğitim ve öğretim sonucunda elde ettikleri, hukuken geçerli bir ehliyetnedeni ile vücut bütünlüğüne dokunma hakkının bulunduğunu; temel hukuka uygunluk sebebihakkın icrası olmakla birlikte, gereken yerlerde ilgilinin rızası ve izin verilen risksebeplerinin de kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYCriminal Responsibility of Health Professionals and Health Institutions Arising FromMedical Intervention in Our CountryIn this thesis, I have examined, in the context of offence elements, the criminalliability of medical employees and the causes which make the actions of medical attentionlegitimate.Crime, can be defined breifly as ?unlawful, wongful act as per to the type defined inlaw.? For an action to be considered as a crime, it needs to include certain elements.According to the commonly accepted view in the jurisprudence, these elements are LegalElement, Material Element, Illegality Element and Moral Element.The causes of Conformity to law, such as execution of right, consent of the concerned,are advanced to be effective for the actions of medical attention as not constituting a crime.Though the received view in the jurispudence is that the medical attentions are conforming tolaw due to the enforcement of right; in the normal attentions, the consent of patient isconsidered to have brought about operability to law.As an outcome of this thesis, we arrived at the conclusion that actions of medicalattention are conforming to law due to the execution of right. We are also of the opinion thatmedical employees have the right to attend to the body integrity on grounds they acquired alegitimate competency after education and training; though the basic conformity to law causeis the enforcement of right, where required, with the consent of the concerned, the risk causescan be employed.