İstanbul'da batı nil virusu taraması
West nile virus detection in Istanbul
  1. Tez No: 193517
  2. Yazar: DİDEM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RABİA OBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Culex, Batı Nil virusu, virus tarama, sivrisinek, vectest virusantijen testi, Culex, West Nile virus, virus detection, mosquito, Vectest virus antigentest
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma; insanlarda ölümcül vakalara sebebiyet veren , kuşlarda taşınan ve insanlarasivrisinekler yoluyla iletilen Batı Nil virusu hastalığının bölgesel olarak İstanbulsınırları içindeki varlığını araştırmak amacıyla yapıldı.Batı Nil virusu enfekte bir kuştan beslenerek virusu almış bir sivrisineğin ısırmasıyoluyla bulaşır. Sivrisinek virusu taşıyan bir kuşun kanından beslenerek enfekteolduktan sonra virusu insanlara ve diğer hayvanlara iletebilir.İlk olarak tanımlandığı 1937 yılından bu yana Asya, Avrupa, Afrika ve özellikle 1999yılından itibaren de Amerika'da artan bir oranda görülen Batı Nil virusu hastalığınınyayılımına bakıldığında; Türkiye ile benzer iklimi paylaşan, kuşların göç yollarıüzerinde bulunan, ithalat-ihracat ve turizm ilişkilerimizin olduğu ülkelerde çeşitlihastalık ve ölüm vakalarına sebebiyet verdiği görüldü.Türkiye'nin göçmen kuşların göç yolları üzerinde olması, Batı Nil virusunun başlıcataşıyıcısı olan Culex türü sivrisineklerin Türkiye'de yaygın olması hastalık taramasınınyapılması hakkında temel gerekçeleri oluşturdu.İnsanlar için bu hastalığa karşı bir aşının olmaması, hastalığın taşınma riski ve sözkonusu vektörler ile ilgili birçok bilinmeyenin olması; insan populasyonu içindehastalığın yayılmasının önlenmesinde sivrisinek kontrolünü en önemli basamak olarakbelirler. Bu noktadan hareketle sivrisinek populasyonlarında Vectest Virüs Antijen Testikullanılarak Batı Nil virusu taramaları yapıldı.İstanbul'un yaklaşık 18 bölgesindeki çalışmalar sırasında bölgelerden toplanan dişisivrisinekler test edildi. Ana sivrisinek türleri Culex pipiens, Culex theileri ve Culextorrentum olarak tespit edildi.Bu çalışmada sivrisinekler üzerinde yapılan testler sonucunda Batı Nil virusu varlığıtespit edilmedi. Ancak bu çalışma temel verilerin toplanması için bir başlangıççalışması olup, benzer çalışmaların periyodik olarak yürütülmesi ve kapsamınıngenişletilerek bu taramanın insan ve kuş kan örneklerinde de yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been done aiming to search the presence of West Nile virus diseasecarried by birds and transferred from mosquitoes to humans in Istanbul.West Nile virus is transmitted by infected mosquitoes fed from the infected birds.Mosquito can transmit the virus to humans and other animals after getting infection byfeeding on the bird carrying the disease virus.West Nile virus was first identified in 1937 since then the spread of West Nile virusdisease in Asia, Europe, Africa and in America is observed. It has been seen that thisvirus caused disease and death cases in the countries which have similar climateconditions with Turkey, which are located on the way of migratory birds such asTurkey.The factors such as the risk of disease carrying, the very limited available informationabout the related vectors and as there is no vaccine against this disease, make themosquito control the most important step of preventing the spread of the disease inhuman population.Virus detection was performed by Vectest Virus Antigen Test on vector mosquitoes.The female mosquitoes collected during the studies from 18 different regions in Istanbulwere tested. Culex pipiens, Culex theileri and Culex torrentum were determined asmain mosquito species.In this study, the presence of West Nile virus is not found. However this is an initialstudy to collect basic data and similar studies should be performed periodically and thescope of disease scan should be extended by evaluating human and bird blood samples.