Yönetici hemşirelerin atılganlık düzeyleri ile iş doyumları arasındaki ilişki
The relationship between nurse manager's assertiveness and job satisfaction
- Tez No: 193552
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN AKBAL ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Assertiveness, Job Satisfaction, Nurse Manager, Atılganlık, İş Doyumu, Yönetici Hemşire
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
THE RELATIONSHIP BETWEEN NURSE MANAGER'S ASSERTIVENESS ANDJOB SATISFACTION: Arzu EROL KAPLANOĞLUAdı ve SoyadıDanışmanın Adı: Yasemin AKBAL ERGÜN:16.11.2006Kabul Tarihi: Yüksek LisansProgramı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim DalıAnabilimdalıSUMMARYThis descriptive and analytic research, has made to determine relationship betweenassertiveness and job satisfaction the nurse managers' that work in Health MinisteryEducation and Research Hospitals in İstanbul.The research is performed ten Education and Research Hospitals June-July, 2006period.The universe of our research consist of 319 nurse managers working these hospitalsand could reached 200 of these by permission Country Directorship.For data collecting; knowledge form, Rathus Assertiveness Inventory andMinnesotta Job Satisfaction Scale; and descriptive statistic methods, parametric andnonparametric tests for data analysing are used.Nurse managers' mean assertiveness point is 31,78 ± 17,5 and job satisfaction pointaverage 3,42 ± 0,55. There is no significant statistical difference between assertiveness andjob satisfaction.There is no significant statistical difference between nurse managers' demograficalcharecteristics and assertiveness point average, too. The nurse managers' who definethemselves `'assertiveness''; said the scientific activity isn't supported and performanceevaluating isn't justice, assertiveness point average is higher than the others.There are significant statistical differences; nurse managers'age, to prefermanagement by willing, working time, management time, thinking themselves as a memberof their department, management condition, cooperation between coworkers, supportingscientific activities,motivation increasing attempts, justice performance evaluating,benefitting from department creche, happy with their work, leaving thought from their job;between job satisfaction in our research.From these results, we proposed some proposals about nurse assertivenessand increasing job satisfaction.
Özet (Çeviri)
YÖNETİCİ HEMŞİRELERİN ATILGANLIK DÜZEYLERİ İLE İŞ DOYUMLARIARASINDAKİ İLİŞKİ: Arzu EROL KAPLANOĞLUAdı ve SoyadıDanışmanın Adı :Yasemin AKBAL ERGÜN:16.11.2006Kabul Tarihi: Yüksek LisansProgramı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim DalıAnabilimdalıÖZETAraştırma, İstanbul ilinde Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren eğitimaraştırma hastanelerinde görev yapan, yönetici hemşirelerin atılganlık düzeyleri ile iş doyumdüzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak planlanmış veuygulanmıştır.Araştırma, İstanbul ilinde Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren 10 eğitimaraştırma hastanesinde Haziran-Temmuz 2006 döneminde yapılmıştır. Bu hastanelerde görevyapan 319 yönetici hemşire araştırmanın evrenini oluşturmakta olup, 200 yönetici hemşireyeulaşılmıştır. Örnekleme evrenin tamamı alınmıştır. Araştırma il Sağlık Müdürlüğündengerekli izinler alındıktan sonra gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla Bilgi Formu, Rathus Atılganlık Envanteri,Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikselyöntemler, parametrik ve non parametrik testler kullanılmıştır.Yönetici hemşirelerin atılganlık puan ortalaması 31,78 ± 17,5, genel iş doyum puanortalaması 3,42 ± 0,55 olarak bulunmuştur. Atılganlık ve iş doyumu arasında istatistikselolarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.Yönetici hemşirelerin sosyodemografik özellikleri ile atılganlık puan ortalamalarıarasında anlamlı fark bulunmamıştır. Kendilerini atılgan olarak tanımlayan, çalıştıklarıkurumda bilimsel aktiviteye katılımın desteklenmediğini ve performans değerlemenin adilolarak yapılmadığını ifade eden yönetici hemşirelerin atılganlık puan ortalamaları yüksekbulunmuştur.Araştırmamızda yönetici hemşirelerin yaş, yöneticiliği isteyerek seçme, çalışma süresi,yöneticilik süresi, çalıştığı kurumda kendini ekibin bir üyesi olarak görme, yönetim şekli,meslektaşlar arasında işbirliği, bilimsel aktivitelere katılım desteği, motivasyon arttırıcıgirişimlerin varlığı, performans değerlemenin adil olarak yapılması, kurum kreşindenyararlanma, işten memnun olma, işten ayrılmayı düşünme durumu ile iş doyumu arasındaistatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Bu sonuçlara dayalı olarak yönetici hemşirelerinatılganlık ve iş doyum düzeylerini arttırmaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.