Yönetici hemşirelerin atılganlık düzeyleri ve bunu etkileyen faktörler
Assertivity level of nursing managers and the factors that effect it
  1. Tez No: 164466
  2. Yazar: ARZU TİMUÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİM BUZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nursing manager, assertivity, management 62
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
7. ÖZET Yönetici Hemşirelerin Atılganlık Düzeyleri ve Bunu Etkileyen Faktörler Amaç: Araştırma, yönetici hemşirelerin atılganlık düzeylerini belirleyerek, atılgan davranışı etkileyen faktörlerle ilişkisini ortaya koymak amacıyla, tanımlayıcı bir araştırma modelinde planlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma İstanbul ilinde Avrupa yakasında yer alan ve bağlı oldukları kurumlar ile örgütlenmeleri farklılık gösteren 2 üniversite hastanesi, 5 Sosyal Sigortalar Kurumu (S.S.K) Hastanesi, 12 Sağlık Bakanlığı Hastanesi, 17 Özel Hastane olmak üzere toplam 34 adet hastanede ve Eylül 2004-Şubat 2005 döneminde yapılmıştır. Araştırmanın evreni, araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu hastanelerdeki üst, orta ve alt düzeydeki tüm yönetici hemşirelerle görüşülmüş, 590 anket değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırmanın gerçekleştirilmesinde erik kurul ve hastane yetkililerinden gerekli izinler alınmıştır. Veri toplama aracı olarak: Yönetici hemşirelerin bireysel, ailesel, mesleksel, çalıştıkları kurum ve atılganlık ile ilgili özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından literatür bilgisinden yararlanılarak hazırlanan bilgi formu ve yönetici hemşirelerin atılganlık düzeylerini belirlemek için Rathus Atılganlık Envanteri (RAE) kullanılmıştır. Elde edilen veriler İstanbul Üniversitesi Rektörlük bilişim ofisi tarafından lisansı alınan SPSS paket programında bir uzman istatistikçi tarafından değerlendirilmiştir. Bağımlı değişkenler ile bağımsız değişkenlerin karşılaştırılmasında ki-kare (chi-square), student-t testi, ANOVA ve Tukey HSD kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Assertivity level of nursing managers and thefactors that effect it Aim: The research was planned to determine the assertivity level of the nursing managers and the relationship between the assertive behavior and the factors affecting it. Materials and Method: The research was done in the Europe side of Istanbul in the 34 hospitals among which there are 2 university hospitals, 5 Social Security (SSK) Hospitals, 12 State Hospitals, and 17 private hospitals. The research was performed between September 2004 and February 2005. the sample is the universe of the research. The nursing managers at the top, middle and the bottom level were interwieved and 590 questionnaires were evaluated. All the necessary permissions were taken from the ethical institute and hospital staff during this research. An information sheet which includes the qualifications of the individual, family, job, the institute and the assertivity of the nursing managers was prepared by the researcher reviewing the literature and the Rathus Assertiveness Inventory (RAT) was used to determine the assertivity level of nursing managers. RAI and the information sheet were used as the materials of data garnering. Data obtained was evaluated by a statistician with the help of SPSS, a packet program licensed by the Information Technologies Office of Istanbul University Rectorate. Chi-square, student-t, ANOVA, and Tukey HSD were used in the comparison of dependent and independent variables. For the purpose of this study, significance was considered as meaningful at 0.05 level or below. Results: It was observed that 73.2 % of the nurses behaved in an assertive way. It was also observed that there is a significant difference between the assertivity level and the age, ordering of the children, experience, peace at home, position at work, financial situation, the situation of choosing management, management education, factors affecting authoritarian behaving, problem solving approach, evaluating self-assertivity, taking assertivity education and the need of assertivity education of the nursing managers.