Tip 2 diabetes mellitus'lu hastalarda periodontal tedavi ve antioksidan kullanımının metabolik kontrol üzerine etkisi
Effects of periodontal treatment and antioxidant usage in patients with type 2 diabetes mellitus and chronic periodontitis
  1. Tez No: 193602
  2. Yazar: MELİKE ÖZCENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN YARAT, PROF.DR. BAHAR KURU, PROF.DR. ÜLKÜ NOYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Diş Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Biochemistry, Dentistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, periodontal tedavi, metabolik kontrol, antioksidanlar, lipid peroksidasyon7, Diabetes mellitus, periodontal therapy, metabolic control, antioxidants, lipidperoxidation8
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
1. ÖZETÇalışmamızda Tip 2 Diabetes mellitus (DM)'lu ve kronik periodontitis (KP)'lihastalarda diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirilmesi (SRP) ve ilave antioksidan(1 g C vitamini ve 400 I.U E vitamini) (AO) kullanımının klinik parametreler,metabolik kontrol (HbA1c), dişeti dokusu glutatyon (GSH) ve lipid peroksidasyon(LPO) seviyeleri üzerindeki etkileri incelendi.Her yarım çenede sondalanabilir cep derinliği (SCD) ≥ 5 mm ve dişeti oluğu kanamaindeksi (DOK ) ≥ 3 olan 3 adet tek köklü dişi bulunan 20 DM + KP'li hasta 2 grubaayrıldı. 1. gruba SRP, 2. gruba SRP + AO uygulandı. 0. ve 56. günlerde plak indeksi,DOK , SCD, rölatif ataşman seviyesi (RAS), HbA1c seviyeleri ölçüldü. Dişeti örnekleri0. günde SCD ≥ 5 mm ve DOK ≥ 3 olan tek köklü dişlerden, 56. günde başlangıçözellikleri benzer bölgelerden, kuron boylarının uzatılması sırasında sistemik veperiodontal açıdan sağlıklı 10 bireyden (3. grup) elde edildi. GSH ve LPO seviyeleribiyokimyasal yöntemlerle araştırıldı.Tedavi sonrasında 2 grupta SRP grubunda tek köklü dişlerde RAS dışındaki klinikindekslerde, HbA1c seviyesinde ve GSH seviyelerinde anlamlı değişimler gözlenirken (p< 0.01), LPO seviyesindeki değişim SRP + AO grubunda anlamlılık gösterdi (p < 0.05).Tüm parametrelerde gruplar arasında farklılık gözlenmedi (p > 0.05). GSH değerlerininsağlıklı gruptan daha yüksek, LPO değerlerinin SRP + AO grubunda aynı olduğugörüldü.Bulgularımız Tip 2 DM + KP'li hastalarda antioksidan kullanımının SRP'yeüstünlüğünün olmadığını gösterdi. SRP ile 2 grupta da metabolik kontrolde anlamlıazalma edilmesi, AO kullanımının detaylı çalışmalarla araştırılması gerektiğinigöstermektedir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYEffects of periodontal treatment and antioxidant usage in patients with type 2Diabetes mellitus and chronic periodontitisThis study investigated effects of scaling and root planing (SRP) with and withoutadjunctive use of antioxidants (1 g Vitamin C, 400 I.U. Vitamin E) (AO) on clinicalparameters, metabolic control (HbA1c), gingival glutathione (GSH), lipid peroxidation(LPO) levels in patients with chronic periodontitis (CP) and type 2 diabetes mellitus(DM).Twenty DM + CP patients having probing pocket depth (PPD) ≥ 5 mm, sulcus bleedingindex (SBI) ≥ 3 in 3 single rooted teeth were divided into 2 groups: SRP group and SRP+ AO group. Plaque index, SBI, PPD, relative atachment level (RAL), HbA1c weremeasured at 0 and 56 days. Gingival tissues were collected from the mentionedperiodontal sites of patients and from healthy sites of 10 healthy individuals duringcrown lengthening operation (H group). GSH and LPO levels were determined bybiochemical methods.After treatment, there were significant improvements in clinical parameters, HbA1c,GSH values in both groups except RAL level in single rooted teeth in the SRP group (p< 0.01), significant reduction in LPO levels in the SRP + AO group (p < 0.05). Therewere no significant differences between the groups (p > 0.05). GSH levels were higherin both groups, LPO levels were same in SRP + AO group from the H group.Our findings showed that adjunctive use of AO in type 2 DM + CP patients didn?t havesuperiority to SRP. Since significant reductions were determined in metabolic controlof both groups, use of AO needs to be further investigated.