Farklı implantlar ve tutucu elemanlar kullanıldığında implant üstü tam protezlerin ısırma kuvvetlerinin ve çiğneme kaslarının aktivitelerinde oluşturdukları değişikliklerin emg (electromiyografi) ile incelenmesi
Emg (electromyography) examination of biting forces and chewing muscles activity changes of implant supported overdentures when using different implants and retantive units
- Tez No: 193601
- Danışmanlar: PROF.DR. ENDER KAZAZOĞLU, PROF.DR. YASEMİN KULAK ÖZKAN, Y.DOÇ.DR. YAŞAR ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Elekromiyografi, implant, total protez, hasta memnuniyeti, overdenture, Electromyography, implant, complate denture, patient satisfaction, overdenture
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
FARKLI MPLANTLAR VE TUTUCU ELEMANLARKULLANILDIĞINDA MPLANT ÜSTÜ TAM PROTEZLER NISIRMA KUVVETLER N N VE Ç ĞNEME KASLARININAKT V TELER NDE OLUŞTURDUKLARI DEĞ Ş KL KLER NEMG (ELECTROM YOGRAF ) LE NCELENMESAdı ve Soyadı : Mert UçankaleDanışmanının Adı : Yasemin Kulak ÖzkanKabul Tarihi : 23/10/2006Programı : DoktoraAnabilim Dalı : Protetik Diş TedavisiÖZETDişsiz hastaların protetik tedavisinde uygulanan total protezlerle her zamanhasta memnuniyetini sağlamak mümkün değildir. Ayrıca hastaların yaşı ilerledikçe,diş kaybının bir sonucu olarak, kret rezorbsiyonu, çiğneme etkinliğinde azalma, kasdengesinde değişim, dikey boyutun düşmesi, estetik ve fonetik yetersizlikgözlemlenir. Bunun sonucunda da yapılan protezlerde tutuculuk ve stabilitesağlarken problemler ortaya çıkar. Bu problemlerin üstesinden gelebilmek için totaldişsizliğe sahip bireylerde implant destekli hareketli protezlerin uygulanımı sonyıllarda oldukça popüler olmuştur.Çalışmaya Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş TedavisiAnabilim Dalına başvuran, fiziksel ve psikolojik olarak konvansiyonel cerrahi veprotetik işlemleri tolere edebilecek, yaş ortalaması 60,1 olan, 26 hasta dahil edildi.Hastaların intraforaminal bölgesine anatomik şartlara göre 2 ve 4 implantyerleştirildi. Osseointegrasyonun tamamlanmasından sonra implant destekli totalprotezler yapılarak hastalara teslim edildi. Protezlerin uygulanmasından hemen sonrahastalar 1 hafta, 6, 12 ve 24 aylık periyotlarla kontrole çağrıldı. Kontrol seanslarındaimplantlar klinik ve radyografik açıdan değerlendirildi. Klinik değerlendirmelerdeplak indeksi, dişeti cebi derinliği, sulkus kanama indeksi, mobilite indeksi veperküsyon değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca hasta memnuniyeti, uygulanan tedaviyöntemi ve yapılan protezlerle sağlanan estetik, çiğneme etkinliği, konuşma,protezlerin tutuculuk ve stabilitesi, temizleme kolaylığı ile ilgili soruları içeren anketformuyla değerlendirildi. Hastalar protezlerini sorunsuz olarak kullanmayabaşladıktan sonra masseter kasına bağlanan tek kullanımlık yüzeyel elektrotlarla 1'ergram fıstık yerken, 1'er gram sakız çiğnerken ve hazırlanan silikon kalıbı maksimumısırma sırasında EMG ölçümleri alındı. Ölçümler, ataşmanlar söküldükten sonraprotez implantlara bağlı olmadan tekrarlandı. Ayrıca protezin doku yüzeyine dokudüzenleyici uygulanarak tekrar aynı prosedürlerle ölçümler alındı.Bu çalışmada total protezlerinden memnun olmayan bireylere implant desteklihareketli protezler uygulanarak hasta memnuniyeti değerlendirildi. mplant desteğiile tutuculukları arttırılan alt çene total protezlerde çiğneme etkinliği EMGdeğerlendirilerek ölçüldü.Sonuçta, implantlar klinik ve radyografik açıdan başarılı, hasta memnuniyetiyüksek bulundu. EMG testleri sonucunda implant kullanımıyla masseter kasaktivitesinde belirgin bir artış olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
EMG (ELECTROMYOGRAPHY) EXAMINATION OF BITINGFORCES AND CHEWING MUSCLES ACTIVITY CHANGES OFIMPLANT SUPPORTED OVERDENTURES WHEN USINGDIFFERENT IMPLANTS AND RETANTIVE UNITSSUMMARYSatisfaction of edentulous patients with complete denture is not alwayspossible. As a result of tooth lost with aging, in older patients ridge resorption,decreasing in chewing efficiency, changing of muscle balance, losing vertical height,esthetic and fonetic inadequacy is observed. Because of these reasons whilemaintaining retention and stability of new dentures, some problems will be occured.To overcome of these problems of edentulous patients, it has been very popular touse implant supported removable dentures.26 patients who are accepted physically and psychologically conventional forsurgical and prosthodontic processes, applicated at Marmara University School OfDentistry, Department of Prosthodontics were included to this study. The average ageof these patients was 60,1. According to anatomical conditions, 2 or 4 implants areinserted to intraforaminal region. After osseointegration, patients were treated withimplant supported complete dentures. Patients were called for recalls of 6, 12, 24months of periods. During these recalls implants were examined clinically andradiographically. In clinical evaluations plaque index, periodontal pocket depth,sulcus bleeding index and percussion examinations were done. The patients? ownappreciation of the implant and the prosthetic therapy were also evaluated. Patients'opinions on oral functions, mastication, phonetics, oral hygiene, chewing comfortand esthetics, were evaluated by means of a questionnaire. After patients began usingtheir dentures without any problems, they were evaluated with disposible superficialelectrods on masseter muscle while chewing 1 gram of peanuts and 1 gram ofchewing gum and silicone that is for maximum bite were evaluated by EMG.Measurements were repeated after pulling out attachments while dentures were noton the implants. Furthermore, tissue conditioner was coated on the tissue surface ofthe denture and measurements were repeated with the same procedures.In this study, patients, who were unsatisfied with their dentures, were treatedwith implant supported overdentures and evaluated by means of patients satisfaction.Retention increased lower complete dentures with implant support were evaluatedby EMG for their biting efficiency.As a result, the implants were clinically and radiographicaly healthy. Themasseter muscle activity significantlly has incresed when the atachments were used.