Bir kamu hastanesinde çalışanların örgütsel kültür algıları
Perception of organizational culture by employees at a public hospital
- Tez No: 193625
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEFİSE BAHÇECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kamu Hastanesi, Çalışanlar, Örgütsel Kültürü Algılama.1, Public Hospital, Employees, Perception of Organizational Culture.2
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
1. ÖZETHer kurum üretimi doğrultusunda kendine özgü bir alt yapıya sahiptir. Bu altyapının en önemli öğesi de insandır. nsan kaynağını en iyi değerlendirebilmek için dışçevre faktörlerinin yanı sıra insanın iç dünyasını anlamak ve kuruma yarar getirmesiyönünde kullanmak gerekir. nsanlar ayrı ayrı inanç, tutum ve davranış göstermektedir.Böylece insanlar arasındaki farklı değer ölçülerinin ortaya koyduğu farklı kültürlerlekarşılaşılmaktadır. Önemli olan, bu farklı kültür öğelerini bir arada, uyum içinde kurumkültüründe birleştirmektir(20,23).stanbul ili sınırları içinde Sağlık Bakanlığı' na bağlı bir devlet hastanesindegerekli izinler alındıktan sonra 278 kişiyle gerçekleştirilen araştırma, bir kamuhastanesinde çalışanların örgüt kültürü algılarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarakplanlanmıştır.Veri toplama aracı olarak tanıtıcı özellikleri içeren bilgi formu ve örgüt kültürüenvanteri kullanılmıştır. Elde edilen veriler, yüzdelik, ortalama, tek yönlü varyansanalizi, student t-testi, pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir.Araştırmada çalışanların örgüt kültürü algılama puanları ortalamaya yakınbulunmuştur (112.71 + 20.27). Örgüt kültürü algılama puan ortalamalarının, 44 yaş veüzerinde, evlilerde, ilköğretim mezunlarında, kurumda çalışma ve mesleki deneyim yılı16 yıl ve üzeri olanlarda ve serviste görev yapan çalışanlarda ortalamaya yakın birdeğerde olduğu saptanmıştır.Araştırmaya katılan grupların örgüt kültürü alt boyutlarını içeren; yapı,sorumluluk, ödül-teşvik, destek, standartlar, risk, örgüte bağlılık, yakınlık ve çatışmaboyutlarına ait algılama puanları ortalamaya yakın olduğundan kurum çalışanları içinörgüt kültürüne karşı olumlu tutum veya algılara sahip oldukları belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYPERCEPTION OF ORGANIZATIONAL CULTURE BY EMPLOYEES ATA PUBLIC HOSPITALEvery institution has a substructure specific to its production and human is themost significant component of this substructure. To be able to realize the value of theperson as a human resource, it is necessary to understand environmental factors as wellas to recognize the person?s inner world and to utilize it so that he/she would be of valueto the institution. Individuals exhibit unique beliefs, attitudes and behaviors, as a resultof which various cultures stemming from different values exist. What is important insuch a context is to unite the different elements of cultures harmoniously under theorganizational culture.Aiming to identify the perception of organizational culture of employees at apublic hospital, this descriptive study was carried out with 278 participants employed ata public hospital, bound the Ministry of Health, and located in Istanbul. Consents wereobtained before the initiation of the study.An information form covering descriptive characteristics and organizationalculture inventory were used as data gathering tools. Obtained data were evaluated bypercentages, averages, one-way variance analysis, student?s t-test and Pearsoncorrelation analysis.Organizational culture perception scores were found close to the avarage in thestudy (112.71 + 20.27). Organizational culture perception scores were determined closeto the avarage in participants who were 44 years old or higher, married, primary schoolgraduates, who had 16 year or more professional experience or worked for 16 years ormore in the current institution and who were employed at the service.Scores for structure, responsibility, promotion-stimulation, support, standards,risk, organizational devotion, closeness and conflict which were sub-dimensions oforganizational culture were close to the average so that it would be specified employeesof the institution retained positive attitudes and positive perception to organizationalculture.