2-5 yaş arası sağlıklı çocukların beslenme özellikleri ve aile etkileşimi
Nutrition characteristics and family relation of healty children between 2-5 ages
  1. Tez No: 193626
  2. Yazar: FATMA DERELİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZERRİN ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Public Health, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nutrition, healty child, 2-5 years ages, family
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Araştırma, 2-5 yaş arası sağlıklı çocukların beslenme özellikleri ve aile etkileşiminibelirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak planlanmıştır.Araştırma aralık 2004- mart 2005 tarihleri arasında,Sağlık Bakanlığı 70. yılCumhuriyet Okmeydanı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Eğitim Merkezi'ndesağlıklı çocuk polikliniğine başvuran 2-5 yaş arası çocukların anneleri ile yüz yüzegörüşülerek 185 olgu üzerinde gerçekleştirilmiştir.Veri toplama aracı olarak, Çocuğa Yönelik Veri Formu, Aileye Yönelik VeriFormu ve Aile Ortamı Ölçeği(AOÖ) kullanılmıştır.Aile Ortamı Ölçeğinden alınan alt puanlar çocuğun 1-2 yaş beslenme özellikleri ve2-5 yaş arası beslenme özellikleri ile karşılaştırılmıştır.Aile Ortamı Ölçeği ile çocukların 1-2 yaş arası beslenme özellikleri arasındaanlamlı ilişki görülmemiştir. Şu andaki beslenme özelliklerine bakıldığında,Aile OrtamıÖlçeği'nin birlik-beraberlik alt boyutunda çocukların yemek saatleri düzeli olması, kendikendini besleme, yemeğini yemediği taktirde cezalandırma, ceza olarak da aç bırakmayıtercih etme, çocuğun verilen porsiyonu bitirdiği zaman verilen ödüllerin arasında çocuğunistediğini yapmak arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Aile Ortamı Ölçeği'nin denetim alt boyutunda ise; beslenme sorunlarındaniştahsızlık, öğün atlamama,kendi kendini besleyebilme arasında anlamlı ilişkibulunmuştur.Sonuç olarak, ailenin yeme alışkanlıklarının doğrudan çocuğun yemealışkanlıklarını etkilediği, ekonomik durumun ailelerin yeme alışkanlıklarında etkisininolduğu belirlenmiştir.Ailenin çocuğun beslenmesi konusundaki bilgi ve tutumu çocuğun yemeözelliklerini şekillendirdiği görülmüştür.Ayrıca ülkemizde 2-5 yaş arası çocukların izlemsıklığının azalmış olmasından dolayı ailelerin doğru beslenme alışkanlıkları konusundayetersiz bilgiye sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The research has been planned as mean of identification and relation means inorder to determine nutrition characteristics and family relation of healthy childrenbetween 2-5 ages.The research has been realized between dates of December-2004 and March -2005 on 185 subjects by talking and discussing directly face -to- face with motherly ofchildren between 2-5 years age who have applied to healthy children Polyclinics at 70thYear Cumhuriyet Okmeydanı Mother Child Health and Family Planning TrainingCenter of the Ministry of Health .As means of collecting data , Data Form Related to Child , Data Form related toFamily Environment Criteria have been applied.Sub-points obtained from Family Environment Criteria ,have been comparedwith nutrition characters of children between 1-2 years age and children betweenchildren between 2-5 years age.No observation has been made in real sense in respect with nutritioncharacteristics for children between 1-2 years age by Family Environment Criteria.There are very serious relationship aspects about regular eating time of children in sub-dimension of unity-togetherness of Family Environment Criteria , Self feedingpunishment if child does not eat meat and preference of leaving child without meal aspunishment and where child finished given portion of meal , child should be amendedand child will be free to do whatsoever child wants .Whereas in Sub-dimension of Family Environment Criteria serious relationshiphas been found between lack of appetite not eating proper meals and self -nutrition.In conclusion it has been determined that eating habits of family effects directlyeating habits of child as well as Economical Conditions Effect eating habit of family.It has been observed that knowledge and attitude of Family about feeding ofchild influences eating characteristics of child. In addition ,due to reduction ofobservation of children between 2-5 years ages in our country, it has been seen andobserved that families have inadequate knowledge and information related to properfeeding and nutrition habits subject-matter.