Sağlık çalışanlarının kırık camlar teorisi ve örgüt kültürü algı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bir kamu hastane örneği
An examination of the relationship between healthcare workers perceptions of the broken windows theory and organizational culture: A public hospital case study
- Tez No: 1020819
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AZİZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kırık Camlar Teorisi, Örgüt Kültürü, Sağlık Çalışanları, Örgütsel Düzen, Broken Windows Theory, Organizational Culture, Healthcare Workers, Organizational Order
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KIRIK CAMLAR TEORİSİ VE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ ALGI DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: BİR KAMU HASTANE ÖRNEĞİ Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Fatma AZİZOĞLU Temmuz 2026, 123 sayfa Bu çalışma, sağlık çalışanlarının kırık camlar teorisi algısı ve örgüt kültürü algı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Sağlık kurumlarında ortaya çıkan küçük ölçekli düzensizliklerin zaman içerisinde daha büyük örgütsel sorunlara dönüşebileceği düşünülmektedir. Bu durum, sağlık hizmetlerinde örgütsel düzenin korunmasını, çalışan davranışlarının yönetilmesini ve olumlu bir örgüt kültürünün sürdürülmesini önemli hale getirmektedir. Araştırmanın evrenini İstanbul Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanları oluşturmuştur (N=320). Araştırmada minimum örneklem büyüklüğü 175 olarak belirlenmiş olup çalışma 242 sağlık çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri;“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Kırık Camlar Ölçeği”ve“Örgüt Kültürü Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Sağlık çalışanlarının Örgütsel Kırık Camlar Ölçeği toplam puan ortalaması 1,73±0,57 olarak belirlenmiş olup örgütsel kırık camlar algısının düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Örgüt Kültürü Ölçeği toplam puan ortalaması ise 3,01±0,74 olarak belirlenmiş ve çalışanların örgüt kültürü algılarının genel olarak olumlu düzeyde olduğu görülmüştür. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, Örgütsel Kırık Camlar Ölçeği toplam puanları ile Örgüt Kültürü Ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğu (r=-0,163; p=0,011; p<0,05) belirlenmiştir. Yapılan çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (F=7,456; p=0,007). Modelin örgüt kültürü puanlarındaki varyansın yaklaşık %3'ünü açıkladığı saptanmıştır. Bununla birlikte modelin açıklayıcılık düzeyinin düşük olduğu görülmektedir. Araştırma sonucunda sağlık kurumlarında ortaya çıkan küçük ölçekli örgütsel düzensizliklerin, çalışanların örgüt kültürü algıları ile ilişkili olabileceği ve bu düzensizliklerin yönetilmesinin güçlü bir örgüt yapısı için kritik önem taşıdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN HEALTHCARE WORKERS PERCEPTIONS OF THE BROKEN WINDOWS THEORY AND ORGANIZATIONAL CULTURE: A PUBLIC HOSPITAL CASE STUDY Haliç University Graduate Education Institute Department of Nursing, Master's Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Fatma AZİZOĞLU July 2026, 123 pages This study was conducted using a descriptive, cross-sectional, and exploratory design to examine the relationship between healthcare workers' perceptions of the Broken Windows Theory and their perceptions of organizational culture. It is believed that small-scale irregularities arising in healthcare institutions can develop into larger organizational problems over time. This situation highlights the importance of maintaining organizational order in healthcare services, managing employee behavior, and sustaining a positive organizational culture. The study population consisted of healthcare workers employed at Istanbul Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital (N=320). The minimum sample size was set at 175, and the study was conducted with 242 healthcare workers. Data for the study were collected using the“Personal Information Form,”the“Organizational Broken Windows Scale,”and the“Organizational Culture Scale.”Descriptive statistics, the independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation analysis, and multiple regression analysis were used to analyze the research data. The mean total score on the Organizational Broken Windows Scale for healthcare workers was determined to be 1.73 ± 0.57, indicating a low level of perceived organizational broken windows. The mean total score on the Organizational Culture Scale was determined to be 3.01 ± 0.74, suggesting that employees' perceptions of organizational culture were generally positive. The results of the correlation analysis revealed a statistically significant and negative relationship between the total scores on the Organizational Broken Windows Scale and the total scores on the Organizational Culture Scale (r = -0.163; p = 0.011; p < 0.05). The results of the multiple linear regression analysis indicated that the model was statistically significant (F=7.456; p=0.007). It was determined that the model explained approximately 3% of the variance in organizational culture scores. However, the model's explanatory power was found to be low. The study found that small-scale organizational irregularities observed in healthcare institutions may be related to employees' perceptions of organizational culture, and that managing these irregularities is critical to maintaining a strong organizational structure.