Lise öğrencilerinde riskli sağlık davranışları
The risk health behaviors of high school students
  1. Tez No: 193627
  2. Yazar: CANAN SARI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Riskli Sağlık Davranışları, Adolencense, risk health behaviors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
LİSE ÖĞRENCİLERİNDE RİSKLİ SAĞLIK DAVRANIŞLARIAdı ve Soyadı: CANAN SARIDanışmanın Adı: Yrd. Doç. Dr. AYŞE YILDIZKabul Tarihi:08.06.2006Programı: Yüksek LisansAnabilim Dalı: Halk Sağlığı HemşireliğiÖZETAraştırma adölesanların riskli sağlık davranışlarını saptamak, okul sağlığı çalışmalarınave sağlık eğitimine yol göstermek amacı ile yapılmış olup araştırma örneklemini İstanbul'unAvrupa yakasında bir meslek lisesinin lise 1, lise 2 ve lise 3. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Örneklem grubu, sınıf listelerinden kura yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmaya katılan toplamöğrenci sayısı 433 `tür. Veriler anket yoluyla toplanıp bilgisayar ortamında analiz edilmiş,istatistiksel analizde χ2 önemlilik testi kullanılmıştır.Araştırmaya 154 lise 1. sınıf, 135 lise 2.sınıf, 144 lise 3. sınıf öğrencisi katılmıştır.Öğrencilerin % 30,5'i sigara, % 9,0'ı alkol ve % 1,9'u uyuşturucu madde kullandıklarınıbelirtmişlerdir. En fazla arkadaştan özenme nedeni ile sigara, alkol ve uyuşturucu maddeyebaşladıkları saptanmıştır. Bu alışkanlıklarda cinsiyetler ve yaşlar arasında anlamlı farkbulunmuştur. Alışkanlık yapan maddelerin kullanımının yaşla beraber artış gösterdiğisaptanmış, erkeklerin kız öğrencilere göre daha fazla sigara ve alkol içtikleri belirlenmiştir.Uyuşturucu kullanımında ise kızlarda oran daha yüksek çıkmıştır (% 2,8).Beslenme özelliklerine bakıldığında öğrencilerin % 56,3' ü üç öğün yemekyediklerini, % 45,7'si daha çok fast-food yediklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin %18,8'i kilodan dolayı diyet yapmayı düşündüklerini, % 7,6 `sı de kilo vermek için ilaç almayıdüşündüklerini belirtmişlerdir. Diyet yapma ve kilo için ilaç alma konusunda kızlarda oranerkeklere oranla daha yüksek bulunmuştur.Öğrencilerin % 27,3'ü motorlu araç kullandıklarını, % 35,3'ü her zaman trafikkurallarına uymadıklarını, % 40,9'u emniyet kemeri kullanmadıklarını , % 37,2'si de motorluaraç kullanırken hız yapmayı düşündüklerini belirtmişlerdir.Öğrencilerin % 39,5'i egzersiz yapmadıklarını belirtmişlerdir.Öğrencilerin % 60'ının cinsel ilişkiye girdiği, %39,2'sinin cinsel ilişkiye giripkorunmadığı, % 66,1'inin cinsel bilgisi olmadığı saptanmıştır. Bu bulgulardan yola çıkarak:Ergenlik dönemine girmeden önce sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin zararları,sağlıklı beslenme, sağlıklı cinsel yaşam, egzersiz ve trafik kuralları ile ilgili sağlık eğitimiverilmesi ve okul sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE RİSK HEALTH BEHAVİORS OF HİGH SCHOOL STUDENTSAdı ve Soyadı: CANAN SARIDanışmanın Adı: Yrd. Doç. Dr. AYŞE YILDIZKabul Tarihi:8.06.2006Programı: Yüksek LisansAnabilim Dalı: Halk Sağlığı HemşireliğiSUMMARYThe Risk Health Behaviors of High School StudentsThis study was carried out to determine what health hazards exist for adolescents, aiming tocontribute to the efforts of school health authorities and to offer guidance for health education.The environment of the study consisted of students attending the first-, second- and third-yearclasses of a lycée in the District in Istanbul. The sample group was selected by a drawing oflots from class lists. The total number of students included in the study was 433. Data wascollected by means of a questionnaire, analyzed in an electronic medium, and subjected tostatistical analysis using an χ2 significance test.The participants in the study were 154 lycée 1st-year, 135 lycée 2nd-year and 144 lycée3rd-year students. A proportion of 30.5% of the students stated that they were cigarettesmokers, 9.0% said they were alcoholic drinkers and 1.9% declared that they used narcotics.It was established that cigarette-smoking, the use of alcohol and narcotics had been initiatedmostly due to peer pressures. It was found that these habits showed significant differences interms of gender and age. The study showed that the use of addictive substances increased withage and that there were more male students who smoked and drank compared to females.Girls displayed a higher rate of narcotic use, however (2,8%).A look into dietary characteristics showed that 56,3% of the students ate three meals aday and that 45.7% were mostly fast-food eaters. It was seen that 18,8% of the students werethinking to diet due to being overweight and 7.6% were thinking to take drugs to lose weight.Dieting and taking weight-reducing drugs were found to be more prevalent in girls rather thanboys.A proportion of 27.3% of the students stated that they were drivers, 35.3% said theydid not always followed traffic regulations, 40.9% said they did not use seat-belts, 37.2% saidthey were thinking to speeders.A proportion of 39.5% of the students said they did not exercise.It was established that 60% of the students had had sexual intercourse, that 39.2% hadhad unprotected sex and that 66.1% had had no sexual education at all.It was concluded that students should receive health education before puberty aboutthe hazards of smoking, alcohol and narcotics, the benefits of a healthy diet, healthy sexualactivity, exercise and about the importance of observing traffic regulations and that schoolhealth services should be improved.