Bursa'daki hekimlerin hasta haklarına yaklaşımı
Physicians approach to patients rights in Bursa
  1. Tez No: 193675
  2. Yazar: AHMET HÜSAMETTİN AYDINER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP FEDAKÂR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta hakları, hekimler, faktör analizi, Patient rights, physicians, factor analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETSağlık hizmetinin kaliteli olmasında modern tıbbi bakımın gerektirdiğien iyi hizmetin verilmesi kadar, hastaların hak, gereksinim ve beklentilerininde karşılanması gereklidir. Çalışmamızda; Bursa'da bulunan hastanelerdeçalışan uzman hekim ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin hasta haklarıkonusundaki bilgi düzeylerinin/görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Ankette bulunan hasta hakları ile ilgili maddelere uygulanan faktöranalizi sonucu 3 faktör bulundu (?bilgilendirme hakkı?, ?izin ve saygı hakkı? ve?seçme hakkı? faktörü). Günlük hasta sayısı azalması ve bir hasta için ayrılansürenin artması ile hekimlerin tüm faktörlere daha fazla katıldıkları tespitedildi. Ayrıca hekimler, hastaların fazlalığı nedeniyle hastalara yeterli süreayrılmadığı ortak düşüncesini belirtmişlerdir. Hekimler için en önemli 3 hastahakkı, hastanın tanısı, tedavisi ve hastalığının prognozu konusunda yeterinceve anlayacağı dilde bilgilendirilmesi olarak sıralanmıştır. Hekimlerin %28.1'ihasta hakları yönünden öncelik taşıyan hasta grupları olmadığını bildirirken,olduğunu bildirenlerin %34.2'si sadece acil hastaların öncelik taşıdığınıbildirmiştir. Hekimlerin hasta hakları ile ilgili bilgilerini çoğunlukla mezuniyetsonrası eğitimlerden aldıkları saptanmıştır. Hekimlerin %23.8'inin meslekhayatları boyunca en az 1 kez hasta hakları konusunda şikayet edildiklerinibildirdikleri tespit edilmiştir. Meslek sürelerine ve unvanlarına göre farklılıklarolsa da hekimler, Hasta Hakları Yönetmeliği, Hekim Etik Kuralları Yönetmeliğive Yeni Türk Ceza Kanunu'nun hekimlik pratiği ile ilgili maddeleri hakkındayeterince bilgili olmadıklarını düşündüklerini bildirmişledir.Sonuç olarak, hekimlerimizin çalışma iyileştirilmesi,şartlarınınhastalara daha fazla zaman ayırması için gerekli önlemlerin alınması, hastahakları ve bu konuda meydana gelecek olumsuzluklar sonucu ortaya çıkacakyaptırımlar konusunda hekimlerin bilgilendirilmesi ile hasta ve hekimmemnuniyetinin daha üst seviyede olacağı bir sağlık sisteminin oluşacağınainanıyoruz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPHYSICIANS? APPROACH TO PATIENTS' RIGHTS IN BURSAThe quality of health care facilities depends on providing standardmodern medical care as well as satisfaction of patients' rights, requirementsand expectations. In our study, we aimed to evaluate the current status ofmedical knowledge/opinions of the medical specialists and residents workingin Bursa hospitals.Out of many questionnaire items concerning patients' rights, threefactors were identified in factor analysis (?information right?, ?permission andrespect right? and ?selection right? factors). It was found that the decrease inthe daily amount of patients and the increase in time needed to be spend foreach patient resulted in physicians' more agreement for all factors. Inaddition, physicians have reported a consensus of opinion about spendinginsufficient time because of the excess number of patients. The three mostimportant patients? rights according to the physicians were listed asacknowledgement of the patient about the diagnosis, treatment, andprognosis of the disease in a sufficient and easily understandable manner.While 28.1% of the physicians reported that there was no specific group ofpatients that had priority about patient?s rights, of the remaining physicianswho made positive declaration 34.2% reported that only the emergencypatients had priority. It was found that most of the physicians have gainedinformation about the patients? rights through postgraduate education. It wasfound that 23.8% of the physicians have reported being complained aboutpatients? rights, at least once throughout their professional career. Althoughthere were differences between practice duration and title of the physicians,they have stated that they did not think they had adequate information aboutPatient Rights Directives, Physician Ethical Rules Regulation and NewTurkish Penal Code articles concerning physicians' practices.In conclusion, we believe that improvement of the physicians' workingconditions, implementation of necessary measures so that the physicians canspend more time with their patients, and informing of the physicians bothabout patients' rights and the consequences of violating them, may contributein forming a superior health system where both physician and patientsatisfaction are optimized.