Parental besleme uygulanan preterm bebeklerde zeytinyağı ve soya yağı bazlı lipid emülsiyonlarının karşılaştırılması
Comparison of olive oil and soybean oil based lipid emulsion in preterm infants receiving parenteral nutrition
  1. Tez No: 193674
  2. Yazar: AHMET VEDAT KAVURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN KOKSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematürite, intravenöz lipid emülsiyonları, parenteralbeslenme, zeytinyağı, soya yağı.iii, Premature, intravenous lipid emulsions, parenteral nutrition, olive oil, soybean oil.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı preterm bebeklerde, standart soya yağı bazlıintravenöz lipid emülsiyonun ( LE), zeytinyağı bazlı LE ile antioksidankonsantrasyon, buna bağlı patolojiler, nekrotizan enterekolit (NEK),intraventriküler kanama ( VK), bronkopulmoner displazi (BPD), prematüreretinopatisi (ROP), enfeksiyon gelişimi, immün yanıtın düzenlenmesi ve antiinflamatuvar yanıt üzerine etkilerini karşılaştırmak ve zeytinyağı bazlı LE'ninetkisini ve güvenilirliğini değerlendirmektir.Gereç ve yöntemler: Çalışmaya alınan prematüre bebekler, verilecek olaniki farklı lipid emülsiyonuna göre (Zeytinyağı %20 ve soya yağı %20) 2 grubaayrıldı ve her grupta 20 hasta olacak şekilde randomize olarak dağıtıldı.Hastaların başlangıç ve 7. günde tanı, biyokimyasal analiz, lipid profili veimmünolojik değerlendirmeleri yapıldı.Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet, gestasyonel yaş, ağırlık, 1. ve 5. dakikaAPGAR skorları, protein-dışı total kalori miktarı ve enteral beslenmeyüzdeleri açısından fark bulunmadı. Gruplar arasında Respiratuvar DistresSendromu (RDS), Yenidoğanın geçiçi takipnesi (TTN), NEK, ROP tanılarıaçısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Soya grubunda BPD tanısıalan hasta sayısı istatistiksel anlamlı olarak daha fazlaydı. Her iki grupta daanlamlı olarak total antioksidan kapasitede (TAK) düşüş tespit edilirken, budüşüş soya yağı grubunda daha fazlaydı. Lipid infüzyonu sonrası soyagrubunda evre 3-4 VK tanısı alan üç hasta varken zeytinyağı grubundayoktu. Ancak gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Gruplararasında yüzde değişimler incelendiğinde TAK, biyokimyasal değerler, lipidprofili, tam kan sayımı, sitokinler, lenfosit alt grupları, CRP ve prokalsitoninaçısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı.iiSonuç: Sonuç olarak prematüre bebekler her iki lipid emülsiyonunun 7günlük kullanımını klinik ve biyokimyasal olarak iyi tolere etmiştir. Soya yağıgrubunda zeytinyağı grubuna göre TAK değerlerinde daha fazla düşüş(p=0,314), daha fazla BPD tanısı (p=0,011) ve evre 3-4 VK tanısı (p>0,05)alan hasta saptanmıştır. Zeytinyağı bazlı LE kullanımıyla, iyi bir TAK değerisağlanması ve BPD oranının düşük olması, yüksek oksidatif stresin ve bunabağlı gelişen hastalıkların azaltılabileceğini düşündürmüştür. Zeytinyağı bazlıLE'nin bu faydalı etkileri ile standart olarak kullanılan soya yağı bazlıLE'lerin yerine etkin ve güvenilir biçimde kullanılabilir. Ancak lipidemülsiyonlarının, sitokin üretimi, antioksidan koruma ve ilişkili patolojilerüzerine etkileri arasındaki farkları daha açık ortaya koyabilmek için dahafazla hasta sayısı ile yeni araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYCOMPARISON OF OLIVE OIL AND SOYBEAN OIL BASED LIPIDEMULSIONS IN PRETERM INFANTS RECEIVING PARENTERALNUTRITIONObjective : The aim of this study was to compare the effects of the standardsoybean oil based and olive oil based intravenous lipid emulsions (ILE) onthe antioxidant concentration and resulting pathologies, necrotizingenterocolitis (NEC) intraventricular hemorrhage (IVH), broncopulmonarydysplasia (BPD), retinopathy of prematurity (ROP), infection development,regulation of immune response and anti-inflammatory responses as well asto evaluate the effect and reliability of olive oil based ILE in premature infants.Materials and methods: According to two different lipid emulsions, (olive oil20% and soybean oil 20%), the premature infants taken under study wererandomly distributed into 2 groups, each group to contain 20 patient. Thepatients were subjected to initial and at 7th day, diagnostic, biochemicalanalysis, lipid profile, and immunological evaluations.Results: No significant difference was found between the groups withrespect to gender, gestational age, weight, 1st and 5th minute APGAR scores,non-protein calorie quantity and enteral nutrition percentage. No statisticallysignificant difference was observed between the groups refer to respiratorydistress syndrome (RDS), transient tachypnea of the newborn (TTN), NEC,ROP diagnosis. In the soybean oil group the number of patients with BPDdiagnosis were statistically significantly higher than the olive oil group. In bothgroups, a significant decrease was observed in the total antioxidant capacity(TAC), such decrease being higher in soybean group. In the post-lipidinfusion period, there were three patient with grade 3-4 IVH in the soybean oilgroup whilst there were no in the olive oil group. However, no statisticallysignificant difference was observed between both groups. As to theevaluation of the change percentage between the groups, no statisticallyivsignificant differences were observed with respect to TAC, biochemicalscores, lipid profile, total blood count, cytokines, lymphocyte subgroups, CRPand procalcitonine.Conclusion: In the conclusion, the premature infants have biochemically andclinically well tolerated the administration of both lipid emulsion for 7 days. Ahigher decrease in the TAC score (p=0,314), higher number of patient withBPD diagnosis (p=0.011) and grade 3-4 IVH diagnosis (p>0, 05), comparedto olive oil group. Good TAC scores and reduced BPD percentage upon theuse of olive oil based ILE, has brought in our mind that high oxidative stressand resulting diseases can be reduced. Due to such useful effects, the oliveoil based ILE can be used more effective and reliable than standard usedsoybean oil based ILE. However new and large-scale studies are required inorder to demonstrate the differences of affects of lipid emulsions on cytokineproduction, antioxidant protection and other related studies.