İdiyopatik karpal tünel sendromu tedavisinde terapötik ultrason, steroid enjeksiyonu ve splint kullanımının etkinliğinin randimize kontrollü araştırılması
Randomised controlled investigation of efficiancy of theuropatic ultrasound, steroid injection and spilnting for idiopatic carpal tünel syndrome treatment
- Tez No: 193680
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ SELÇUK KÜÇÜKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: KTS, terapötik ultrason, lokal kortikosteroidenjeksiyonu, splintleme, randomize kontrollü çalışmaii, CTS, therapeutic ultrasound, local corticosteroidinjection, splinting, randomized controlled investigationii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETKarpal Tünel Sendromu ( KTS ), tuzak nöropatiler grubu içindeincelenen ve en sık karşılaşılan periferik nöropatidir (1,2). KTS, mediansinirin karpal tünel içinde basıya uğraması sonucu ortaya çıkan bulgu vebelirtiler olarak tanımlanmaktadır (3).Çalışmamızda idiyopatik KTS' da kortikosteroid enjeksiyonu, terapötikultrason ve splintleme yöntemlerinin klinik ve nörofizyolojik etkileri ile 6 aylıkizlem sürecinde etkinin devamlılığını araştırmayı hedefledik.Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvuran hastalardeğerlendirilerek, 32 hastaya (57 el), anamnez, klinik muayene veelektromyografik çalışma ile idiyopatik KTS tanısı kondu ve çalışmaya alındı.Üç gruba ayrılan hastalardan; birinci gruba toplam 10 seans ultrasonuygulandı. İkinci gruptaki hastalara, karpal ligamanın altına 1ml (40 mg)triamsinolon asetonid enjekte edildi. Üçüncü gruba, 15 gün boyunca, 24 saattakmak üzere nötral pozisyonda el bileği splinti verildi. Her üç gruba datendon kaydırma egzersizlerinden oluşan standart ev egzersiz programıverilip, semptomları artıran aktivitelerin sınırlanması önerildi.Olgular tedavi öncesi ve tedavi sonrası 2. hafta, 3. ay ve 6. aylardadeğerlendirildi. Klinik izlemde, ağrı Vizüel Analog Skala (VAS) üzerinden,Tinel ve Phalen testleri ile birlikte, ?Historic and Objective Scale (HiOb)?skoru, Boston Karpal Tünel Sorgulama Anketi (BCTQ) ile değerlendirildi.Elektronörofizyolojik olarak ise median sinir duyusal ileti çalışmasıylaamplitüd, ileti hızı ve tepe latansı parametreleri, motor ileti çalışmasıylaamplitüd, ileti hızı, distal latans parametreleri değerlendirildi.Elektronörofizyolojik bulgulara göre her olgu için bir nörofizyolojik skor eldeedildi.VAS'a göre ağrı, BCTQ semptom şiddeti skoru ve fonksiyonel skoraçısından her üç grupta da başlangıca göre anlamlı düzelmeler oldu. Gruplararası değerlendirme yapıldığında steroid enjeksiyonu uygulanan grupta diğeriki gruba göre, istatistiksel açıdan anlamlı olacak şekilde üstün bulundu.Nörofizyolojik skor, HiOb skoru, duyusal ileti hızı ve duyusal amplitüdiparametrelerinde sadece steroid grubunda başlangıca göre anlamlıdüzelmeler saptandı.
Özet (Çeviri)
RANDOMİSED CONTROLLED INVESTİGATİON OF THE EFFİCİENCY OFTHERAPEUTİC ULTRASOUND, STEROİD INJECTİON AND SPLİNTİNGFOR TREATMENT OF CARPAL TUNNEL SYNDROMESUMMARYCarpal Tunnel Syndrome (CTS) is the most common entrapmentneuropathy. CTS is defined as the sign and symptoms due to compression ofthe median nerve in the carpal tunnel.Our aim was to investigate the clinical and neurophysiological effectsof corticosteroid injection, therapeutic ultrasound, and splinting in themanagement of idiopathic CTS, as well as effect duration in the six monthfollow-up period.Thirty-two patients (57 hands) admitted to our outpatient clinic whowere diagnosed as idiopathic CTS by history, clinical examination andelectrophysiologic evaluation, were included in the study.Patients were then randomized into three groups. First group wastreated with 10 sessions of ultrasound; the second group was treated with 1ml of (40 mg) triamcinolone acetonide which was injected under the carpalligament. Wrist splint was applied for 15 days (24 hours a day) to the thirdgroup patients. Standard home exercise program which is composed oftendon sliding exercises was given to all patients and they were also advisedabout limitation of symptom aggrevating activities.Subjects were evaluated by Visual Analog Scale (VAS) for pain, Tineland Phalen signs as well as Historic and Objective Scale (HiOb) score, andBoston Carpal Tunnel Questionnaire (BCTQ) before treatment and at 2weeks, 3 months and 6 months after treatment. Amplitude, velocity and peaklatency were evaluated by median nerve sensory nerve conduction studies.Amplitude, velocity and distal latency were evaluated by motor conductionstudies. A neurophysiological score was obtained for each patient,accordingto electroneurophysiological findings.iSignificant improvement was noted in VAS for pain, BCTQ forsymptom severity and functional scores in all three treatment groups.Significantly superior improvement was observed in the steroid injectiongroup. Significant improvements in neurophysiological score, HiOb score,sensorial conduction velocity and sensorial amplitude parameters were foundonly in the steroid injection group.Consequently, data obtained from our study suggest, localcorticosteroid injections to be superior to US and wrist splints andeffectiveness of local corticosteroid applications to be longer lasting.