Karpal Tünel Sendromu hastalarında geleneksel fizik tedavi ile geleneksel fizik tedaviye eklenen median sinir mobilizasyonu tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of traditional physical therapy and traditional physical therapy combined with median nerve mobilization in patients with Carpal Tunnel Syndrome
  1. Tez No: 943276
  2. Yazar: CÜNEYT ASUTAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal Tünel Sendromu, fizik tedavi, median sinir mobilizasyonu, ultrasonografi, elektrofizyoloji, Carpal Tunnel Syndrome, Physical Therapy, Median Nerve Mobilization, Ultrasonography, Electrophysiology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Karpal Tünel Sendromu (KTS), median sinirin karpal tünel içinde kompresyona uğraması sonucu gelişen en yaygın tuzak nöropatisidir. Klinik bulguları arasında median sinir bölgesinde ağrı, uyuşma, karıncalanma ve tenar kas atrofisi bulunur. Semptomlar özellikle gece artarak hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu çalışmanın amacı, hafif–orta dereceli KTS tanılı hastalarda uygulanan geleneksel fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR) ile fizik tedaviye eklenen median sinir mobilizasyonu (FTR+M) yöntemlerinin; ağrı, semptom şiddeti, fonksiyonel durum, ultrasonografik ve elektrofizyolojik parametreler üzerindeki etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, tek merkezde kliniğe başvuran ve elektrofizyolojik olarak hafif veya orta dereceli idiyopatik KTS tanısı konulan 50 hasta dâhil edildi. Randomize, tek-kör tasarımla; 25 hasta FTR grubuna, 25 hasta FTR+M grubuna ayrıldı. Her iki gruba; hot-pack, TENS ve terapötik ultrason içeren 15 seanstan oluşan fizik tedavi uygulandı. FTR+M grubunda her seansta ayrıca fizyoterapist eşliğinde median sinir mobilizasyonu yapıldı. Değerlendirmeler; tedavi öncesi, tedavi sonu ve 8. haftada, ağrı için VAS; semptom şiddeti ve fonksiyon için Boston Karpal Tünel Anketi (BSSS, BFDS); ultrasonografik median sinir kesit alanı (CSA); elektrofizyolojik parametreler kullanılarak yapıldı . Bulgular: Her iki grupta da VAS ve BSSS skorlarında tedavi sonu ve 8. haftada istatistiksel olarak anlamlı iyileşme izlendi (p < 0.001), ancak gruplar arası fark saptanmadı . BFDS skorlarında yalnızca FTR+M grubunda tedavi sonu ve 8. haftada anlamlı düzelme görüldü (p < 0.001), fakat iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşmadı . Ultrasonografide, median sinir CSA'sı FTR+M grubunda 8. haftada anlamlı azalma gösterdi (p = 0.005), ancak gruplar arası karşılaştırmada fark saptanmadı . Elektrofizyolojik incelemelerde, motor distal latans süreleri her iki grupta da kısaldı (p < 0.05), motor iletim hızında ise yalnızca FTR+M grubunda anlamlı artış gözlendi (p < 0.05); duysal iletim hızları her iki grupta benzer oranda düzeldi, latans süreleri değişmedi . Sonuç ve Öneriler: Çalışma sonucunda, hem geleneksel fizik tedavi hem de buna eklenen median sinir mobilizasyonu ağrı, semptom şiddeti, fonksiyon ve sinir iletim hızlarında anlamlı düzelme sağladı. Mobilizasyon eklenmesi; fonksiyonel skorlar, sinir iletim hızı ve sinir kesit alanı gibi bazı parametrelerde ek fayda işaretleri gösterse de, gruplar arası net bir üstünlük tespit edilemedi. Örneklem büyüklüğünün sınırlı olması, takip süresinin kısalığı ve plasebo kontrollü grubun olmaması gibi kısıtlılıklar nedeniyle, bulguların genellenebilmesi için daha geniş, uzun vadeli ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır .
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Carpal Tunnel Syndrome (CTS) is the most common entrapment neuropathy resulting from compression of the median nerve within the carpal tunnel. Clinical manifestations include pain, numbness, tingling in the median nerve distribution and thenar muscle atrophy. Symptoms often worsen at night, negatively impacting patients' quality of life. This study aimed to compare the effects of conventional physical therapy and rehabilitation (PT) versus PT combined with median nerve mobilization (PT+M) on pain, symptom severity, functional status, ultrasonographic, and electrophysiological parameters in patients with mild to moderate CTS. Materials and Methods: Fifty patients diagnosed electrophysiologically with idiopathic mild or moderate CTS at a single center were enrolled in this randomized, single‐blind study. Twenty‐five patients were assigned to the PT group and twenty‐five to the PT+M group. Both groups received 15 sessions of physical therapy including hot packs, TENS, and therapeutic ultrasound. In the PT+M group, each session additionally included therapist‐assisted median nerve mobilization exercises. Assessments were performed before treatment, at treatment end, and at week 8 using: Visual Analog Scale (VAS) for pain; Boston Carpal Tunnel Questionnaire symptom severity and functional status scales (BCTQ‐SSS, BCTQ‐FSS); ultrasonographic measurement of median nerve cross‐sectional area (CSA); and electrophysiological parameters (motor and sensory conduction velocities and latencies). Results: Both groups demonstrated statistically significant improvements in VAS and BCTQ scores at treatment end and week 8 (p < 0.001), with no significant difference between groups. Functional status (BCTQ‐FSS) improved significantly only in the PT+M group (p < 0.001), though intergroup comparison was not significant. Median nerve CSA decreased significantly at week 8 in the PT+M group (p = 0.005), but this change did not differ between groups. Electrophysiological studies showed shortened motor distal latencies in both groups (p < 0.05), while motor conduction velocity increased significantly only in the PT+M group (p < 0.05). Sensory conduction velocities improved similarly in both groups, with no change in sensory latencies. Conclusion and Recommendations: Both conventional physical therapy and the addition of median nerve mobilization produced significant improvements in pain, symptom severity, function, and nerve conduction parameters. Although mobilization showed additional benefits in certain functional and physiological measures, no definitive superiority was demonstrated. Limitations include a relatively small sample size, short follow-up period, and lack of placebo‐controlled group. Future large‐scale, long‐term controlled trials are recommended to validate these findings.