Temporomandibular eklem ankilozu tedavisinde gap artroplastiyle birlikte interpozisyonel materyal olarak insan amniotik membranın kullanımıyla ilgili deneysel çalışma
Use of human amniotic membrane as an interpositional materialwith gap arthroplasty in treatment of temporomandibular joint ankylosis
  1. Tez No: 193679
  2. Yazar: UMUT TUNCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜZİN YEŞİM ÖZGENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibuler eklem ankilozu, insan amniotikmembranı, interpozisyonel artroplasti, interpozisyonel materyaller, Temporomandibular joint ankylosis, human amnioticmembrane, interpositional artroplasty, interpositional material
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Temporomandibular eklem ankilozu ağız açılımını, çiğneme, konuşmave dolayısıyla beslenmeyi engelleyen, çocukluk çağında ortaya çıktığındaçeşitli derecelerde yüz deformitelerine neden olabilen bir hastalıktır.Genel olarak ankiloz, mandibula kondil kırıkları, dislokasyonları veyaenfeksiyonlarını takiben meydana gelir. Sıklıkla da kondil başı artiküleryüzeyini ilgilendiren intrakapsüler kırıklar sonrasında oluşmaktadır. Ankiloz,fibröz veya osseöz nitelikte olabilir. Skar gelişimi ve kemik proliferasyonukondilin glenoid fossa ve zigomatik arkusa yapışmasına neden olabilir. Eklemkapsülünün medial kısmı lateraline göre daha zayıf olduğundan, ankilotikkemik büyümesi de daha çok mediale doğru olmaktadır. Literatürde pek çokyayında da belirtildiği gibi ankiloza en sık neden travmadır. Özellikleçocuklarda eklem kapsülünün daha zayıf bir yapıda olması, kondilin fossadışına çıkmasına ve ezilme tarzında kırıklarda daha kolay hemartrozoluşumuna neden olmaktadır. Bu da takibinde oldukça yüksek osteojenik birçevrede istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir.TME ankilozunun tedavisi cerrahidir. Uygulanan teknikler üç anagrupta toplanmıştır. Bunlar gap artroplasti, interpozisyonel artroplasti ve totaleklem rekonstrüksiyonudur. Tedavide interpozisyonel materyal kullanımınınüstünlüğü konusunda oldukça yaygın bir görüş birliği vardır. nterpozisyonelmateryal olarak çeşitli otojen ve alloplastik materyaller tanımlanmıştır.Bu çalışmada, randomize tavşan modelinde tedavide reankilozuönlemek amacıyla, interpozisyon materyali olarak insan amniotik membranıkullanılmış ve elde edilen sonuçlar, klinik, makroskopik, mikroskopik veradyolojik olarak değerlendirilmiştir. Tavşanlarda interpozisyonel materyalolarak insan amniotik membranı kullanımı ile reankilozu önlemede iyisonuçlar alınabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Use of human amniotic membrane as an interpositional material withgap arthroplasty in treatment of temporomandibular joint ankylosisTemporomandibular joint ankylosis (TMJA) is a desease that preventsmouth openning, chewing, speech, and also feeding. If it has seen inchildhood, it may cause facial deformity in various degrees.In generally, ankylosis may cause mandibular condyle fractures,dislocations or infections, also intracapsullary condylar head fractures on thearticular surface. Ankylosis may be fibrous or osseous. Scarring and boneproliferation cause fusion of the mandibular condyle to the glenoid fossa andzygomatic arcus. Because of the medial part of the joint capsule is moreslighter than the lateral part, ankylotic bone proliferation is tender to be on themedial part of the joint. According to the literature, trauma is the mostcommon cause of the TMJA. Because of the joint capsule is more slighter inchildren, the condyle may easily dislocate to the glenoid fossa and causehemarthrosis in crush fractures. In the future, this condition may causeundesired conclusions in an osteogenic environment.The treatment of the TMJ ankylosis is surgical. The surgicaltechniques are gap artroplasty, interpositional artroplasty, and total jointreconstruction. In treatment, there is an agreement of the advantages ofinterpositional artroplasty. Various autogenous and alloplastic materials havebeen defined as an interpositional material.In this study, in the randomized rabbit model, in order to preventreankylosis human amniotic membrane have been used as an interpositionalmaterial, and the conclusions have been evaluated clinically,macroscopically, histologically and radiologically. In conclusion, satisfyingresults can be obtained by using human amniotic membrane in order toprevent reankylosis.