Tiroid hormunu seviyelerinin koroner baypas operasyonu sonrası atriyal fibrilasyon gelişimine etkisi
Effect of thyroid hormone levels on atrial fibrillation after coronary artery bupass surgery
  1. Tez No: 193696
  2. Yazar: İREM İRİS KAN AYTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METE CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid hormonu, atriyal fibrilasyon, çalışan kalptekoroner baypas, konvansiyonel koroner baypasii, Thyroid hormones, atrial fibrillation, off-pump coronaryartery bypass surgery, conventional coronary artery bypass surgery.iii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZETKoroner baypas operasyonu sonrası atriyal fibrilasyon (AF), en sıkgörülen aritmi şeklidir ve ciddi morbiditeye neden olmaktadır. Çoğu olgudaAF kendini sınırlayabilir nitelikte olsa da, ek medikal tedaviye ve hastanedekalış süresinde artışa neden olabilecek komplikasyonlarla ilişkilidir.Kalp hızının ayarlanması, kalp kasılabilirliği ve arteriyel periferikdirençte triiodothyronin (T3) hormonunun esas rolü oynadığı gösterilmiştir vedüşük T3 hormonu seviyelerinin kardiyak hastaların kötü prognozunda güçlübir belirleyici olduğu düşünülmektedir. Düşük T3 hormonu seviyeleri artmıştiroid hormonu metabolizmasına neden olmakta ve kardiyak hastalarınprognozunu olumsuz etkilemektedir.Bu çalışma, düşük tiroid hormonu seviyelerinin çalışan kalpte yapılankoroner baypas (OPCAB) ile konvansiyonel teknikte yapılan koroner baypasoperasyonu sonrası AF gelişimindeki etkisini karşılaştırmak amacıylaplanlanmıştır. Koroner baypas operasyonu yapılan 60 hasta çalışmaya dahiledildi. Bu hastalardan 30'u rasgele olarak OPCAB yapılan hastalar içinden,diğer 30'u da yine rasgele olarak konvansiyonel teknik kullanılan hastalariçerisinden seçildi. Tüm hastaların operasyon öncesi ve operasyon sonrasıdönemde tiroid fonksiyon değerlerine bakıldı.Sonuç olarak, düşük tiroid hormonu seviyelerinin OPCAB vekonvansiyonel koroner baypas operasyonu uygulanan olgularda operasyonsonrası dönemde AF gelişimine etkisinin olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEffect of thyroid hormone levels on atrial fibrillation after coronaryartery bypass surgeryAtrial fibrillation (AF) is the most frequently encountered postoperativearrhythmic complication associated with coronary artery bypass graft (CABG)surgery. Despite it is often regarded as a self- limited condition, post CABGAF is associated with complications including need of additional treatmentand prolonged hospitalization.Low serum T3 is a common finding in patients with heart disease, andrecent evidence suggests that altered thyroid metabolism may significantlyworsen the prognosis of cardiac patients.This prospective, randomised, clinical study was planned to determinethe effect of low thyroid hormone concentrations on the occurence ofpostoperative AF in on-pump (conventional) and off-pump coronary arterybypass (OPCAB) surgery. We analysed the preoperative and postoperativethyroid hormone levels in 60 patients. Thirty patients underwent OPCABsurgery and 30 patients underwent conventional coronary artery bypasssurgery.In conclusion, there is no reduction of AF recurrence rate in thepostoperative period patients with low thyroid hormone levels, betweenOPCAB and conventional coronary artery bypass surgery.