Acil servise akut koroner sendrom tanısı konmuş hastalarda troid hormonlarının ani kardiyak ölüm ve majör kardiyovasküler risk stratifikasyonu için değerlendirilmesi
Evaluation of Thyroid Hormones in the patients who were admitted to the Emergency Department with acute coronary syndrome for sudden cardiac death and major cardiovascular risk stratification
- Tez No: 281650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL BAYIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, Tiroid hormonları
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
AmaçTiroid hormon bozukluklarının kalp ve vasküler sistem üzerine olumsuz yönde etkileri vardır. Biz bu çalışmada bilinen tiroid hastalığı olmayan acil serviste akut koroner sendrom tanısı konulan hastalarda başvuruda tiroid hormon düzeylerindeki değişiklikleri, bu değişiklikler ile hastaların taburcu olduktan sonraki 3 aylık ve 6 aylık periyod içinde ani kardiyak ölüm ve tekrar majör kardiyovasküler hadise geçirmeleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.Materyal ve MetotÇalışmamıza hastanemiz acil servisine başvuran, bilinen tiroid fonksiyon bozukluğu olmayan ve akut koroner sendrom tanısı konmuş 110 hasta dahil edildi. Kontrol grubu ise bilinen tiroid hormon bozukluğu ve kardiyovasküler sistem hastalığı olmayan 18 yaş üstündeki sağlıklı gönüllü toplam 40 bireyden oluşturuldu. Bu hastaların başvuru anındaki kardiyak enzimleri (Troponin I ve CK-MB) ve FT3, FT4 VE TSH seviyelerine bakıldı. Tüm hastaların EKG, EKO ve eğer yapıldıysa Koroner Anjiyografi sonuçları kaydedildi. Hastalar STEMİ, NSTEMİ, UAP tanı gruplarına ayrıldı. Hastalar hastaneden taburcu olduktan sonraki 3 ay ve 6 aylık sürelerde ani kardiyak ölüm ve majör kardiyovasküler hadise geçirme bakımından takibe alındılar. Hastalardan elde edilen veriler SPSS 16 for Windows programına kaydedildi. Hasta ve kontrol gruplarının başvuruda tespit edilen tiroid hormon düzeyleri birbiri ile karşılaştırıldı. Hastaların başvuruda tespit edilen tiroid hormon testleri ile 3 ay ve 6 aylık takip süresi içindeki ani kardiyak ölüm ve majör kardiyovasküler olay geçirme arasındaki ilişki tespit edildi.Bulgular:Kontrol grubunun ortalama TSH düzeyi 1,82±0,92 ( 0.27-4.2) µIU/ml, FT3 düzeyi 3,08±0,4 (2-4.4) pg/ml, ve FT4 düzeyi 1,22±0,15 (0.93-1.7) ng/dl idi. Hasta grubunun başvurudaki ortalama tiroid hormon seviyeleri; TSH (1,87±1,73), FT3 3,2±1,34 ve FT4 1,45±0,64 idi. Hasta grubu ile kontrol grubunun TSH düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p:0,25). Hasta grubu ile kontrol grubunun FT3 düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p:0,57). Ancak hasta grubu ile kontrol grubunun FT4 düzeyleri arasında ise anlamlı fark bulundu (p:0,015). Hastalardan 26'sında (%23,6) tiroid fonksiyon testlerinde değişiklikler saptandı. Bunlardan 7 hastada %6,36 subklinik hipotiroidi, 2 hastada (%1,8) Ötiroid Hasta Sendromu ve 10 hastada (%9) yüksek FT4 seviyeleri tespit edildi. Tiroid fonksiyon testlerinde bozukluk tespit edilen hastalardan 5 hastada (%4,5) ilk 3 ay içinde, sonraki 3 ay içinde de 2 hastada hastada majör kardiyovasküler hadise tespit edildi. UAP, NSTEMİ ve STEMİ hasta gruplarındaki 26 hastada tiroid fonksiyon testi bozukluğu vardı. Bunlardan 5 hasta ilk 3 aylık periyodda kaybedildi ve 6 aylık periyoda ise yalnızca 1 hasta kaybedildi.SonuçTiroid fonksiyon testleri Acil Serviste AKS tanısı konan hastalarda değişiklikler göstermektedir. Bu değişiklikler genellikle subklinik hipotiroidi, hasta ötiroid sendromu ve daha az sıklıkta subklinik hipertiroididir. AKS tanısı konan hastalarda başvurudaki tiroid hormonu düzeyleri ile hastaneden taburcu olduktan sonraki 3 aylık ve 6 aylık süre içinde ani kardiyak ölüm ve majör kardiyovasküler olay geçirmeleri arasında ilişki bulunmadı. Fakat AKS geçiren hastalarda başvurudaki tiroid hormonları düzeylerinin ani kardiyak ölüm ve tekrar majör kardiyovasküler olay geçirilmesi yönünden risk faktörü olup olmadığını söyleyebilmek için daha büyük hasta grupları ile ve belli aralıklarla tiroid hormonu düzeylerine bakılarak yapılacak kapsamlı çalışmalar gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Background And AimsThyroid dysfunction causing increased or decreased thyroid hormone levels is known to have adverse effects on the cardiovascular system. In this study we aimed to investigate the relationship between thyroid hormone abnormalities and major cardiovascular events and sudden cardiac death at third and sixth months after discharge in the patients who were admitted to the Emergency Department with acute coronary syndrome.Materials and MethodsThe study group included 110 patients without known thyroid dysfunction who were referred to the Emergency Department with acute coronary syndrome and a control group including 40 healthy adult volunteers. Cardiac enzymes (troponin I and CK-MB) and FT3, FT4 and TSH levels were measured in all patients on admission. All patients? ECG, echocardiography and coronary angiography results were recorded. Patients were divided into STEMI, NSTEMI and UAP groups. Patient records were checked at 3rd and 6th months of discharge in terms of sudden cardiac death and major cardiovascular events. The study data was recorded in SPSS 16 for Windows program. Mean thyroid hormone levels of the patient and control groups were compared. The relationship between tyhroid hormone levels and acut cardiac death and major cardiovascular disorders at 3rd and 6th months of discharge was evaluated.ResultsThyroid hormone levels (thyroid-stimulating hormone (TSH), free triiodothyronine (FT3), free thyroxine (FT4) were compared.The mean TSH, FT3 and FT4 levels of the study group vs. control group were as follows: TSH levels of study group 1,87±1,73 µIU/ml, FT3 3,2±1,34 pg/ml, FT4 1,45±0,64 ng/dl and control group mean TSH 1,82±0,92 µIU/ml, FT3 3,08±0,4 pg/ml, 1,22±0,15 ng/dl. There were no differance between the study group and control group?s FT3 and TSH levels( p: