Prostatın transüretral rezeksiyonu sırasındaki kan kaybının azaltılmasında finasterid'in rölü
The role of finasteride for decreasing blood loss during transurethral resection of the prostate
  1. Tez No: 193695
  2. Yazar: MUAFFAK KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT OKTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat, finasterid, TUR-P, kan kaybı, prostate, finasteride, TUR-P, blood loss
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 16
Özet
ÖZETPROSTATIN TRANSÜRETRAL REZEKS YONU SIRASINDAK KANKAYBININ AZALTILMASINDA F NASTER D' N ROLÜAmaç: Bu randomize prospektif çalışmada; transüretral prostatrezeksiyonundaki (TUR-P) perioperatif kanamanın azaltılmasında,preoperatif finasterid tedavisinin etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık .Gereç ve yöntemler : Elektif TUR-P uygulanması planlanan 60 hastaçalışmaya alındı. Bu hastaların, rastgele 30 tanesine cerrahi öncesi tedaviverilmezken, 30 tanesine 2 hafta finasterid verildi. Cerrahi öncesi vesonrası serum hemoglobinleri ölçüldü. Kullanılan yıkama sıvısının miktarı vehemoglobin konsantrasyonu , rezeksiyon süresi ve rezeke edilen prostatdoku ağırlığı kaydedildi.Bulgular: TUR-P uygulanan 57 hastanın 28'ine finasterid verildi, 29'unaverilmedi. Her iki grup arasında yaş, PSA düzeyi, rezeke edilen doku miktarıve operasyon süresi açısından fark yoktu. Ortalama kan kaybı finasterid alangrupta, kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü(p=0.017). Hatta, rezekeedilen gram prostat dokusu başına kan kaybı hesaplandığında, fark daha daanlamlı düşük idi(p=0.005).Sonuç: Bu çalışma, preoperatif 2 hafta süreyle finasterid kullanımınınTUR-P uygulanan hastalarda kanamayı azalttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE ROLE OF FINASTERIDE FOR DECREASING BLOOD LOSSDURING TRANSURETHRAL RESECTION OF THE PROSTATEPurpose: In this prospective, randomized study, we aimed to evaluate theefficacy of presurgical finasteride therapy in decreasing perioperativebleeding during transurethral resection of the prostate (TUR-P) .Material and methods: A total of 60 patients scheduled to undergo electivetransurethral prostate resection were included to study. Of the patients, 30received 5 mg finasteride for 2 weeks before surgery while another 30 didnot receive any pretreatment. Serum hemoglobin was measured before andafter surgery. The volume and hemoglobin concentration of irrigation fluid,resected prostate weight and duration of resection were recorded.Results: Fifty seven patients underwent transurethral prostat resection,whom 28 received finasteride and 29 did not. No statistically significantdifferences were found between the two groups for patient age, PSA level,resected tissue volume and duration of resection. The mean hemoglobinconcentration in the irrigation fluid was significantly lower in the finasteridegroup, than the control group (p=0.017). Moreover, when the loss of theblood per gram for resected prostate tissue calculated, the mean differencewas more significant, (p=0.005).Conclusion: This study shows that preoperative finasteride administrationfor 2 weeks decreases bleeding in patients undergoing transurethral prostateresection.